Vorige

By the way hoe zit dat met de btw?

26 oktober 2018 Starters

Wat is het verschil tussen een esthetische ingreep, een geneesmiddel en ziekenvervoer? Er zijn er heel wat, hoor ik je lachen! Maar als we het hebben over belasting op toegevoegde waarde of btw dan is het grote verschil dat er voor elk van de bovengenoemde producten of diensten een ander btw-tarief geldt.

Als je start is het belangrijk om te weten of je btw-plichtig bent of niet, en onder welk tarief je valt. Als je btw-plichtig bent komt er ook heel wat administratie bij kijken, maar laten we starten bij het begin.

Leestijd: Later lezen?

Wat is btw?

De btw, de belasting op toegevoegde waarde, is een indirecte belasting die de overheid heft op de verkoop van goederen en diensten. Bij elke stap in het productie of leveringsproces wordt er een stukje van deze belasting geïnd. Het is uiteindelijk de eindgebruiker, consument of niet-btw-plichtige organisatie, die de belasting betaalt.

Het standaard btw-tarief in België is 21%, voor bepaalde basisgoederen en diensten kan de belasting 12% of 6% zijn. Enkele voorbeelden:

  • Esthetische chirurgie heeft, sinds 1 januari 2016, geen btw-vrijstelling meer en valt onder het 21% btw-tarief.
  • Geneesmiddelen worden gezien als basisbehoeften en vallen onder het btw-tarief van 6%, zo blijven ze voor iedereen betaalbaar.
  • Ziekenvervoer is dan weer niet onderhevig aan de btw-belasting.

Wie is btw-plichtig?

Vrij beroepers stellen hun diensten ter beschikking van het algemeen belang. Hun diensten zijn vaak noodzakelijk, daarom heeft een grote groep van hen een vrijstelling op de belasting op toegevoegde waarde. Hier zijn enkele voorbeelden: artsen, tandartsen, kinesitherapeuten, vroedvrouwen, verplegers, verzorg(st)ers en ziekenoppassers…

Let op: andere vrije beroepen hebben geen btw-vrijstelling en moeten voldoen aan alle administratieve verplichtingen! Behoor je tot een van de volgende vrije beroepen dan moet je wel btw aanrekenen: architect, belastingsconsulent, boekhouder, notaris, gerechtstolk, veearts, advocaat,…

Ben je niet zeker of je nu btw-plichtig bent of niet, vraag dit dan na bij het ondernemingsloket of bij je boekhouder. Bekijk ook onder welk btw-tarief jouw diensten en producten vallen.

Btw-vrijstelling: “bijzondere vrijstellingsregeling kleine ondernemingen”

Als jouw jaaromzet onder de €25.000,- blijft, dan kan je beroep doen op een gunstmaatregel en een btw-vrijstelling aanvragen bij het btw-kantoor. Het voordeel is dat je heel wat btw- administratie niet moet opvolgen en je lagere prijzen kan hanteren. Het nadeel van de vrijstelling is dat je de betaalde btw niet kan recupereren. Een ander belangrijk nadeel is dat als je omzet stijgt, je plotseling wel belasting op toegevoegde waarde moet aanrekenen! Op zich is een omzetstijging positief maar hou er rekening mee dat naast de verplichte btw-administratie ook je prijzen de hoogte ingaan! Denk twee maal na voor je de bijzondere vrijstelling op deze belasting aanvraagt.

Stel, je bent een startende dierenarts en je hebt een vrijstelling aangevraagd via de “bijzondere vrijstellingsregel kleine ondernemingen”. Het jaar nadien stijgt je omzet boven de €25.000,- dan ben je ineens verplicht wel btw aan te rekenen. Naast de btw-administratie stijgen jouw prijzen met 21%!

Wat als je verschillende btw-tarieven moet hanteren?

Het is absoluut mogelijk dat door de verscheidenheid van diensten en producten die je levert, je onder verschillende btw-tarieven valt. Enkele voorbeelden:

  • Marc is architect maar daarnaast schrijft hij ook boeken over architectuur, hierdoor valt hij respectievelijk onder de 21% btw als de 6% btw.
  • Katrien is veearts ( 21% btw) en verkoopt ook dierenvoeding ( 6% btw).

Het wordt iets ingewikkelder als je voor slechts een deel van je diensten een vrijstelling hebt.

  • Als consultant valt Ann onder het tarief van 21% btw, maar ze verkoopt ook verzekeringen en hiervoor krijgt ze een btw-vrijstelling.
  • Marnix is gezinspsycholoog waardoor hij vrijgesteld wordt van btw. Daarnaast doet een selectiebureau soms beroep op zijn diensten om de juiste kandidaat te rekruteren. Dit laatste valt dan weer onder 21% btw.

Deze mengvorm heeft als gevolg dat je niet al je betaalde btw in aftrek kan brengen. Om hier wijs uit te geraken en te zorgen dat je jouw boekhoudkundige administratie foutloos doet, doe je best beroep op je boekhouder.

Belasting op toegevoegde waarde en het buitenland

Indien je zaken doet met het buitenland, dan kan het zijn dat je de buitenlandse btw moet betalen. Dit is afhankelijk van:

  • de aard van je klant: bedrijf of consument;
  • of je diensten of producten levert.

Hier zijn de plaatsbepalingsregels van toepassing. Mocht dit in jouw geval van toepassing zijn, neem dan zeker contact met je boekhouder.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Heb jij al een goed uitgewerkt financieel plan voor de start van je zaak?
Starters

Heb jij al een goed uitgewerkt financieel plan voor de start van je zaak?

24 februari 2020 Nicolas Pevenage

Om je te helpen in je zoektocht naar informatie over financiële planning, lanceert Acerta de Netto Planner. Met deze online tool ontdek je de relatie tussen je inkomsten, je uitgaven en de financiering daarvan en hoeveel je netto uiteindelijk zal overhouden.

Lees meer
Opening nieuw kantoor in Brussel
Starters

Opening nieuw kantoor in Brussel

16 december 2019

Op 16 december opent het gloednieuwe Acerta-kantoor op de Louizalaan 123 A in Brussel. Naast het kantoor op de Heizel in het noorden van Brussel, zijn we nu ook in het zuiden van de stad bereikbaar.

Lees meer
Maak kennis met chatbot Cas
Starters

Maak kennis met chatbot Cas

11 december 2019 Christine Festjens

Startende zelfstandigen hebben nood aan toegankelijke informatie, bij voorkeur op elk uur van de dag. Daarom lanceerde Acerta een chatbot op het startersplatform ikwilstarten.be. Maak kennis met chatbot Cas!

Lees meer