Vorige

Een boekhouder zoeken: hoe vind je de juiste?

13 augustus 2019 Starters

De juiste boekhouder maakt de administratieve opstart van je zaak een stuk makkelijker. En dat is niet alles: hij of zij zal je ook helpen om je boekhouding steeds correct bij te houden én op zoek gaan naar manieren om je kosten zo laag mogelijk te houden. Maar waar ga je de perfecte boekhouder zoeken en waaraan moet die allemaal voldoen? Met deze checklist vind je zonder twijfel de passende partij.

Leestijd: Later lezen?

Kies een expert in jouw sector

Advies 1: kies voor een boekhouder die ervaring heeft met bedrijven in jouw sector. Hij of zij kent het reilen en zeilen van een zaak als de jouwe en is op de hoogte van alle laatste ontwikkelingen. Start je bijvoorbeeld een eigen restaurant? Dan neem je best een boekhouder met horeca-ervaring.

Een boekhouder in de buurt vinden die gespecialiseerd is in jouw sector, kan makkelijk en snel via zoekfuncties op het internet, zoals bijvoorbeeld op boekhouderstotaal.be en boekhouder-vinden.be. Maar de meeste mensen vinden nog steeds een boekhouder door mond-tot-mondreclame: aanbevelingen die doorgegeven worden via vrienden en kennissen. Pols dus ook eens naar de ervaringen van collega-ondernemers over verschillende boekhouders in je buurt. Zo bekom je niet alleen de contactgegevens, maar krijg je er ook een persoonlijke beoordeling bij. 

Tip: BIBF-leden zoeken

Check altijd of de boekhouder aangesloten is bij het Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF). Je kan via hun website een BIBF-boekhouder zoeken. Zo ben je er zeker van dat je in zee gaat met een erkend boekhouder, waarvan de betekenis is dat hij of zij vakbekwaam en wettelijk in orde is. 

Als je boekhouder is aangesloten bij het BIBF, kan je bij problemen ook klacht tegen de boekhouder indienen en zal het instituut de kwestie onderzoeken.

Ga op zoek naar de juiste klik

Het is belangrijk dat je bij je boekhouder op je gemak bent. Je zal immers je successen en je falen met hem of haar delen en je wil erop kunnen vertrouwen dat hij of zij je op de juiste weg zet. Daarom is een boekhouder zoeken waarmee je een echte klik hebt belangrijk. 

Maar hoe weet je dat op voorhand? Een kennismakingsgesprek kan al veel duidelijk maken. Zo’n eerste gesprek bij de boekhouder is meestal gratis. Zo kunnen jullie elkaar leren kennen en zal je meteen voelen of de klik er is. Ga bij een aantal boekhouders langs om goed te kunnen vergelijken en durf de boekhouder vragen te stellen.

Proactief en betrouwbaar

Voor een goede boekhouder staat het draaien van jouw zaak centraal. Hij of zij moet je helpen om de juiste beslissingen te maken die je zaak doen groeien, en is constant bezig met het optimaliseren van je budget. De ideale boekhouder is met andere woorden proactief: hij of zij volgt niet alleen jouw bevelen op, maar zoekt ook zelf naar oplossingen en brengt advies aan waar het beter kan.

Of je een proactieve boekhouder vast hebt, kan je natuurlijk enkel uit ervaring weten. Ook hier wijst een eerste gesprek al veel uit. Stel verschillende boekhouders bijvoorbeeld dezelfde vraag (zoals: kies ik voor een eenmanszaak of een vennootschap?) om te weten te komen hoe diepgaand hun advies is en of ze meedenken met jouw zaak.

Daarnaast moet je jouw boekhouder ook kunnen vertrouwen. Hij of zij beheert namelijk je boekhouding, een gegeven dat je zaak kan doen slagen of falen. Best probeer je de reputatie van de boekhouder te achterhalen door eens rond te vragen bij kennissen en collega-ondernemers. 

Niet te vergeten: een boekhouder zoeken binnen je budget

Je wil je natuurlijk niet blauw betalen aan een boekhouder - integendeel, het doel is juist om je uitgaven te optimaliseren. Je moet dus een boekhouder zoeken die aan al het bovenstaande voldoet én binnen je budget past. 

Meestal wordt de prijs van de boekhouder per uur berekend. Dat wil zeggen dat je hem of haar betaalt op basis van het aantal gewerkte uren. Hoeveel tijd de boekhouder voor jou nodig heeft, zal afhangen van:

  • Je beroepsactiviteit

  • Of je als zelfstandige in hoofd- of bijberoep werkt

  • Je ondernemingsvorm, dus of je een eenmanszaak of vennootschap opricht

  • Het aantal facturen die per jaar verwerkt moeten worden

  • Of je naast de standaarddiensten ook nog persoonlijk advies nodig hebt

  • Welke voorbereidingen je zelf al treft

Tip: je boekhoudkosten drukken?

Hoe meer werk de boekhouder heeft, hoe meer je zal moeten betalen. Je kan dus om de boekhoudkosten te drukken het één en ander al zelf voorbereiden of afspreken met de boekhouder welke taken je overneemt. Je kan bijvoorbeeld zelf je btw-aangiftes doen.

Houd je facturen daarnaast ook altijd netjes bij en zorg dat de boekhouder over alle nodige info beschikt. Hoe meer hij of zij zelf nog moet ordenen en zoeken, hoe meer werkuren je zal betalen.

Verschil tussen boekhouder, fiscalist, accountant en bedrijfsrevisor

De termen boekhouder, fiscalist, accountant en bedrijfsrevisor worden vaak door elkaar gebruikt. Maar ze betekenen niet allemaal hetzelfde.

  • Een boekhouder of fiscalist is de persoon die je boekhouding bijhoudt en je jaarrekening opmaakt. Hij geeft je ook advies over je boekhouding en andere praktische regelingen voor je zaak. Boekhouders worden erkend door het BIBF.

  • Een accountant kan je in principe voor dezelfde taken bijstaan als een boekhouder, maar is meer toegespitst op het geven van gespecialiseerd fiscaal advies. Accountants zijn aangesloten bij het Instituut van Accountants en Belastingsconsulenten of IAB.

Een bedrijfsrevisor voert audits uit. Dat wil zeggen dat hij of zij de jaarrekeningen controleert en hierover een verslag maakt om externe organisaties te informeren. Bedrijfsrevisoren zijn opgeleid en gecertificeerd door het Instituut voor Bedrijfsrevisoren of IBR.

Voorbereid naar de boekhouder?

Wil je helemaal mee zijn met de vaktaal van je boekhouder? Volg dan de starterscursus “Een klare kijk op je financieel plan” van de Acerta Ikwilstarten-academie. Zo leer je in een namiddag het takenpakket van je boekhouder kennen en krijg je een klare kijk op je balans.

Schrijf je in voor dit gratis event

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Een eigen zaak starten zonder kapitaal: zo vind je geld
Starters

Een eigen zaak starten zonder kapitaal: zo vind je geld

09 september 2021 Pieter Bleyen

Geen kapitaal? Geen stress! Je hoeft geen groot startkapitaal te hebben om je ondernemersdromen waar te maken. Er bestaan verschillende bronnen voor financiële steun.

Lees meer
Tips & tricks voor beginnende horecaondernemers
Starters

Tips & tricks voor beginnende horecaondernemers

27 augustus 2021

Een succesvolle horecazaak bereik je enkel wanneer je je goed voorbereid hebt. Stem zeker je locatie, doelgroep, het concept en de markt goed met elkaar af.

Lees meer
Een nieuwe locatie voor mijn bedrijf, maar moet ik gaan  kopen of huren?
Starters

Een nieuwe locatie voor mijn bedrijf, maar moet ik gaan kopen of huren?

29 juli 2021

Als ondernemer heb je al vaker voor grote keuzes gestaan, maar wanneer het aankomt op het gebouw waar je je onderneming zal vestigen, bedenk je best ook al eens of je het gebouw wenst te gaan kopen of huren. Beide opties hebben natuurlijk eigen voor- en nadelen. We bekijken samen welke optie het beste past bij jouw onderneming en jouw situatie.

Lees meer