Vorige

Het einde van de m/v loonkloof?

02 november 2018 Starters

Inkomen* vrouwelijke zelfstandige stijgt 8,5 % meer dan dat van mannelijke collega

De algemene realiteit op de arbeidsmarkt dat mannen meer verdienen dan vrouwen geldt ook voor zelfstandigen. Zo verdienen vrouwelijke zelfstandigen nog altijd opvallend minder dan mannelijke.

Leestijd: Later lezen?

Inhaalbeweging bij vrouwen

Vrouwelijke zelfstandigen verdienen in vijf jaar tijd bijna 2513 euro meer per netto jaarinkomen. In 2015 was het gemiddelde jaarinkomen van vrouwelijke zelfstandigen 28 123 euro, in 2011 bedroeg dit 25 181,01 euro. Sterker nog, hun inkomen is in die periode met 8,5 % meer gestegen als dat van hun mannelijke collega’s. Dat blijkt uit cijfers van meer dan 280 000 zelfstandigen die  wij onder de loep namen. Toch ligt het gemiddelde jaarinkomen van vrouwen nog altijd gemiddeld 18 % lager dan dat van hun mannelijke collega’s.

Typische vrouwenberoepen

We zien in onze cijfers niet alleen dat steeds meer vrouwen de stap zetten naar ondernemerschap. Maar ook dat het jaarinkomen sterker stijgt dan gemiddeld bij beroepen waarvoor (steeds meer) vrouwen kiezen, zoals kapper, huisarts, advocaat en tandarts.

beroepen vrouwelijke zelfstandigen met grootste inkomstenstijging

Fig. 1: beroepen vrouwelijke zelfstandigen met grootste inkomstenstijging

*Definitie inkomen: met inkomen bedoelen we het netto beroepsinkomen, namelijk bruto min kosten min sociale bijdrage, maar wel het bedrag vóór de belastingen.

Voor bij de CTA

Heb je nog vragen?

Alle starters zitten met vragen. Dat is normaal. Een duidelijk antwoord is wat jij nu wil. Ook dat is normaal. 

Bekijk alle startersvragen hier

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starters

Intellectuele eigendom

06 maart 2024
Els Schellens

Bij het opzetten van een nieuwe onderneming is er veel te overwegen: ondernemingsplannen, financiële haalbaarheid, marktanalyse, en klantenfeedback. Een aspect dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is het beschermen van intellectuele eigendom (IE).

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: op welke kosten moet je je voorzien?

02 januari 2024

Om zelfstandige te worden heb je meestal geen startkapitaal nodig. Maar er komen wel kosten bij kijken. Overloop hier de belangrijkste kostenposten.

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: dé starterspagina

02 januari 2024

Als je voor jezelf wil beginnen, zijn er heel wat knopen door te hakken. Op deze ultieme starterspagina vind je alle vragen die je je best stelt – en de weg naar alle antwoorden.

Lees meer