Vorige

Inkomen van carrièrestart tot finish

02 november 2018 Starters

Belgische zelfstandige ziet zijn inkomen verdrievoudigen

Wij namen de cijfers van meer dan 280 000 zelfstandigen onder de loep en stelden vast dat de oudste categorie (53-62 jaar) gemiddeld drie keer zoveel verdient dan de jongste (-22 jaar). 

Leestijd: Later lezen?

Stijging van meer dan 300 %

Mannelijke oudere zelfstandigen verdienen zo’n 39 806 euro. De jongste categorie brengt jaarlijks ongeveer 12 615 euro in het laatje. Eenzelfde kloof tussen jong en oud merken we bij de vrouwelijke zelfstandigen. Bovendien zien vrouwelijke zelfstandigen in de leeftijdscategorie van 23 jaar tot 62 jaar hun netto beroepsinkomen sterker stijgen dan hun mannelijke collega’s. 

inkomensstijging mannen en vrouwen

Fig. 1: inkomensstijging mannen en vrouwen 2011-2015 en volgens leeftijdscategorie

Mogelijke verklaringen

Eén van de verklaringen voor de loonkloof tussen startende en oudere zelfstandigen is dat starters, zeker in vrije beroepen, zwaar moeten investeren in materiaal. Hierdoor dalen de inkomsten sterk in de startfase. Een andere trigger zijn de jaren: zelfstandigen bouwen hun klantenportefeuille geleidelijk op.

Een beginnende zelfstandige kan het dus wel moeilijk hebben, maar wie volhoudt mag uitkijken naar betere tijden. 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starters

Intellectuele eigendom

06 maart 2024
Els Schellens

Bij het opzetten van een nieuwe onderneming is er veel te overwegen: ondernemingsplannen, financiële haalbaarheid, marktanalyse, en klantenfeedback. Een aspect dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is het beschermen van intellectuele eigendom (IE).

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: dé starterspagina

02 januari 2024

Als je voor jezelf wil beginnen, zijn er heel wat knopen door te hakken. Op deze ultieme starterspagina vind je alle vragen die je je best stelt – en de weg naar alle antwoorden.

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: op welke kosten moet je je voorzien?

02 januari 2024

Om zelfstandige te worden heb je meestal geen startkapitaal nodig. Maar er komen wel kosten bij kijken. Overloop hier de belangrijkste kostenposten.

Lees meer