Vorige

Steeds meer vrouwen kiezen voor ondernemerschap

08 maart 2022 Katrien Jonckheer Starters

Steeds meer vrouwen wagen de stap naar het ondernemerschap, en dat kunnen we alleen maar (extra) toejuichen op deze internationale vrouwendag. In vergelijking met 2019 - toen er van het coronavirus nog geen sprake was -, waren er vorig jaar 10 % meer vrouwen die hun zelfstandige activiteit hebben opgestart. Wie zijn deze vrouwen met ondernemersbloed? Welke activiteit doen ze als zelfstandige? We doken in onze cijfers en doen onze analyse uit de doeken voor jou.

Leestijd: Later lezen?

Wie zijn de vrouwen met ondernemersbloed?

Het vrouwelijk ondernemerschap zit in de lift, maar wie zijn die vrouwen die de stap wagen?

Vrouwelijke ondernemers starten als dertiger met hun zaak

De gemiddelde leeftijd van deze vrouwelijke starters gaat al enkele jaren in dalende lijn. Vijf jaar geleden was de gemiddelde leeftijd van vrouwelijke zelfstandigen die in hoofdberoep startten 39,2 jaar. In 2021 lag die gemiddelde leeftijd op net geen 35 jaar. Bij vrouwelijke starters in bijberoep ligt de gemiddelde leeftijd op iets meer dan 36,5 jaar. Vijf jaar geleden was dat nog iets meer dan 40 jaar.

Vrouwelijke ondernemers starten vooral in bijberoep of als student-ondernemer

Steeds meer vrouwen kiezen voor het ondernemerschap. In 2021 startten 10,5 % meer vrouwen een zelfstandige activiteit op tegenover 2019. Toch zijn ze voorzichtig, want de stijging in vrouwelijk ondernemerschap is voornamelijk te wijten aan de zelfstandigen in bijberoep (+23 %) of student-ondernemers (+48,8 %). Het aantal vrouwen dat als zelfstandige in hoofdberoep start, daalde het afgelopen jaar lichtjes (-1,5 %) en ligt nu 10,8 % lager dan in 2019.

Vrouwelijke ondernemers kiezen steeds meer voor (medische) zorgberoepen

De laatste jaren gaan vrouwelijke zelfstandigen steeds meer voor (medische) zorgberoepen. De grootste stijger in hoofdberoep is gespecialiseerd verpleegkundige. In bijberoep is dat apotheker(assistent). Maar ook (bij)beroepen zoals fotografie en grafisch ontwerp zitten in de lift.

Lagere drempel naar ondernemerschap overtuigt vrouwen

Op zoek naar een betere werk-privébalans, een financieel extraatje in de rug of een nieuwe professionele uitdaging… Wat de redenen ook mogen zijn, de drempel naar het ondernemerschap is verlaagd, en dat reflecteert in deze analyse. Bovendien heeft de overheid met verschillende steunmaatregelen aangetoond dat ze de zelfstandigen niet in de steek laten in crisistijden. Wanneer waag jij de stap?

Wil jij starten als zelfstandige?

Neem snel een kijkje op ikwilstarten.be, het startersplatform van Acerta. Lees er alles wat je moet weten om vlot te starten als zelfstandige of gebruik de handige tools om je goed voor te bereiden. Klaar om te springen? Sluit je dan meteen online aan.

Start met Acerta

Deel dit artikel

Katrien Jonckheer

Geschreven door Katrien Jonckheer

Director Starters en Zelfstandigen bij Acerta

Gerelateerde artikels

Waarom je startplan ook een vakantieplan moet hebben
Starters

Waarom je startplan ook een vakantieplan moet hebben

05 juli 2022 Els Schellens

Een lange vakantie aan het strand of in de bergen, voor de meeste startende zelfstandigen is dat niet de realiteit. Over het volledige eerste jaar nemen zelfstandigen gemiddeld 15 dagen vrij, minder dus dan het minimum van 20 wettelijke vakantiedagen van voltijdse werknemers. Nochtans is het belangrijk dat startende zelfstandigen ook voldoende ment...

Lees meer
Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters
Starters

Starterskorting: korting op de sociale bijdrage voor starters

22 april 2022 Mieke Bruyninckx

Sinds 1 april 2018 kan elke startende zelfstandige in hoofdberoep, voor de eerste 4 kwartalen, een beroep doen op de starterskorting voor de sociale bijdragen. Lees hier wat dat voor jou kan betekenen.

Lees meer
10 tips voor startende zelfstandigen
Starters

10 tips voor startende zelfstandigen

30 maart 2022

Droom jij ervan om ondernemer te worden en je eigen zaak te starten? Met deze 10 tips helpen de experten van Acerta je op weg.

Lees meer