Vorige

3 op de 10 werknemers wil bij dezelfde werkgever blijven

07 juni 2022 Britt Winnepenninckx Werkgevers

Je hele loopbaan bij dezelfde werkgever werken is verleden tijd. Dat bevestigt de Talent Pulse, onze jaarlijkse bevraging in samenwerking met StepStone bij meer dan 3000 werknemers. Amper 3 op de 10 werknemers hebben de intentie om hun volledige loopbaan bij dezelfde werkgever te blijven. 4 op de 10 werknemers hebben bovendien niet het gevoel een duurzame loopbaan te hebben. Maar hoe maak je je loopbaan duurzaam?

Leestijd: Later lezen?

Belang van duurzame loopbanen

We leven in een ‘VUCA-wereld’ (volatile, uncertain, complex & ambiguous) ofwel volatiele, onzekere, complexe en ambigue wereld. Inzetten op duurzame loopbanen betekent niet dat je werknemers levenslang aan dezelfde werkgever moet binden. Als werkgever wil je je medewerkers klaarstomen voor de toekomst en idealiter zo lang mogelijk je medewerkers gezond, productief en actief aan je organisatie binden. Dat is wat we verstaan onder duurzame loopbanen. Ze vormen het antwoord op de hr-uitdagingen van vandaag en morgen, en het is een must voor werkgevers om proactief in te zetten op het verduurzamen van loopbanen.

Troef in tijden van arbeidskrapte

Een duurzaam loopbaanbeleid biedt je als werkgever enkel maar voordelen. Duurzame loopbanen helpen medewerkers om gezond, gelukkig en productief te blijven. En dat straal je als werkgever ook af naar de buitenwereld. Want hoe hoger je scoort, hoe aantrekkelijker je wordt gepercipieerd als werkgever. We kunnen spreken van een echte win-win: je medewerkers zullen gemotiveerder, gelukkiger en veerkrachtig zijn, waardoor je ze langer in je organisatie kan houden. Je moet dus minder snel op zoek naar nieuw talent. Via een duurzaam loopbaanbeleid garandeer jij dan weer de continuïteit van je bedrijfsvoering. De voordelen zijn (bijna) eindeloos.

Natuurlijk mag retentie op zich geen doel zijn. Het doel is vooral om een duurzaam kader te creëren, zodat er een samenwerking ontstaat die op lange termijn vruchtbaar, motiverend en toekomstgericht is (en blijft). Bovendien trek je sneller talent aan doordat je werkgeversimago positief beoordeeld wordt.

Rol van de werkgever

81% van de werknemers legt de verantwoordelijkheid voor het verduurzamen van loopbanen bij de werkgever. Bovendien kan je ook hier het ABC-principe toepassen, gebaseerd op de zelfdeterminatietheorie.

  • Autonomie: Laat je medewerkers zelf beslissen, geef hen keuzemogelijkheden
  • Betrokkenheid: Maak je team hecht en sterk. Zorg voor vertrouwen en openheid
  • Competentie: Creëer een cultuur van kennisdeling en zelfontwikkeling.

Tip: Je kan meer autonomie geven aan je medewerkers en hun betrokkenheid verhogen door ze (onder andere) mee aan het stuur te zetten van je hr-administratie met Connect HR Office.

Deel dit artikel

Britt Winnepenninckx

Geschreven door Britt Winnepenninckx

Experte Talent bij Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Duurzame loopbanen: de shift moet nog gebeuren
Werkgevers

Duurzame loopbanen: de shift moet nog gebeuren

22 juni 2022 Kathelijne Verboomen

Werken rond duurzame loopbanen biedt een antwoord op verschillende hr-uitdagingen. Je medewerkers zullen gelukkig, gezond en productief aan het werk blijven. Stof voor een leerrijk Acerta Panel Webinar.

Lees meer
Hoe meet je het aanpassingsvermogen van je medewerkers?
Werkgevers

Hoe meet je het aanpassingsvermogen van je medewerkers?

24 mei 2022 Annelies Baelus

Aanpassingsvermogen is de belangrijkste vaardigheid van de toekomst. De arbeidskrapte, economische ontwikkelingen en technologische innovaties zorgen ervoor dat medewerkers zich snel en flexibel moeten kunnen aanpassen aan nieuwe situaties. Maar hoe weet je of je sollicitant wel een goede portie aanpassingsvermogen bezit?

Lees meer
Helft van de twintigers overweegt carrièreswitch
Werkgevers

Helft van de twintigers overweegt carrièreswitch

10 mei 2022 Magda Duerinckx

Een op de drie werknemers wil zijn loopbaan een andere wending geven. Vooral twintigers overwegen een job in andere sector, dat blijkt uit een bevraging bij meer dan 2.000 werkende Belgen. Waarom? Ze willen een grotere zinvolheid ervaren, een betere werk-privébalans en/of een goede verloning.

Lees meer