Vorige

Aangepaste arbeidstijden mogelijk tijdens coronacrisis

27 maart 2020 Annelies Bries Werkgevers

Moeilijke tijden vragen om snelle beslissingen. Toezicht op de Sociale Wetten heeft alvast kenbaar gemaakt dat zij de huidige coronacrisis beschouwen als een ‘voorgekomen ongeval’. Dat wil zeggen dat jouw medewerkers overuren mogen presteren, maar ook kunnen werken op zondag en ’s nachts om het coronavirus te bestrijden of om je organisatie aan te kunnen passen aan de maatregelen van de overheid. Bovendien vallen de administratieve formaliteiten goed mee. Ontdek de voordelen van deze beslissing.

Leestijd: Later lezen?

Aangepaste arbeidstijden

De huidige coronacrisis is een voorgekomen (of dreigend) ongeval. Wat wil dat precies zeggen? Een kort overzicht van de voordelen voor jouw organisatie:

  • Afwijken van het arbeidsrooster

Je medewerkers mogen buiten de in het arbeidsreglement vastgelegde roosters werken.

  • Overuren presteren

Je medewerkers mogen overuren presteren. Maar, deze uren moet je niet meetellen voor het berekenen van de gemiddelde arbeidsduur wanneer het gaat om prestaties in het eigen bedrijf. Inhaalrust voor deze overuren uren is dan niet noodzakelijk.

Wanneer je medewerker bij derden werken uitvoert, dan mag de gemiddelde arbeidsduur hiermee overschreden worden met 65 uren (of het eventueel in je sector voorziene hoger aantal uren). Je kent dan wel inhaalrust toe binnen 3 maanden (of een door jouw sector bepaalde langere periode) na het einde van de referteperiode.

Hou er rekening meet dat je mogelijks een overloontoeslag moet betalen.

  • Nachtarbeid en zondagarbeid

Zowel nachtarbeid als zondagarbeid is mogelijk. Maar bij zondagarbeid moet de inhaalrust genomen worden in de loop van de zes dagen die op de gepresteerde zondag volgen.

  • Rusttijden en pauzes anders invullen

Je medewerkers moeten niet noodzakelijk 11 uren rust krijgen in elk tijdvak van 24 uur tussen twee prestaties. Je medewerkers moeten ook niet noodzakelijk 35 uren opeenvolgende uren rust per week krijgen.

Bespreek de opties met je medewerkers

Het uurrooster is een essentiële voorwaarde van de arbeidsovereenkomst. Wil je graag wijzigingen doorvoeren aan het uurrooster vanwege het coronavirus? Dan raden we alsnog aan om het uitdrukkelijk het akkoord van je medewerkers te vragen. Je voegt best ook het gewijzigde uurrooster toe als bijlage bij de arbeidsovereenkomst. Je werknemer is immers niet gebonden door het standpunt van Toezicht op de Sociale Wetten, tenzij hierover nog nieuwe besluiten zouden komen in uitvoering van de volmachtenwet.

Opgelet: Je kan deze afwijkingen enkel gebruiken om je organisatie aan te passen wanneer dit rechtstreeks noodzakelijk wordt gemaakt door de maatregelen die de overheid heeft opgelegd. Gaat het enkel om onrechtstreekse gevolgen, je besluit bijvoorbeeld om online te gaan verkopen en daardoor is een aanpassing van de uurroosters nodig, dan moet je de normale spelregels blijven volgen en kan er niet zomaar buiten de normale roosters worden gewerkt.

Antwoorden op al je corona-vragen?

Blijf op de hoogte dankzij onze FAQ met veelgestelde vragen over corona op de werkvloer. De informatie is altijd up-to-date.

Raadpleeg onze FAQ

Deel dit artikel

acerta-annelies-bries.png

Geschreven door Annelies Bries

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Verliezen werknemers die tijdelijk werkloos waren in 2021 hun vakantierechten?
Werkgevers

Verliezen werknemers die tijdelijk werkloos waren in 2021 hun vakantierechten?

22 oktober 2021 Nele Mertens

In 2020 was er een gelijkstelling van de niet gewerkte dagen tijdelijke werkloosheid. Ondertussen is er ook nieuws over de vakantierechten van werknemers die in 2021 tijdelijk werkloos waren.

Lees meer
Akkoord over begroting: welke beslissingen zijn genomen?
Werkgevers

Akkoord over begroting: welke beslissingen zijn genomen?

13 oktober 2021 Miet Vanhegen

De regering heeft een akkoord bereikt over de begroting. Arbeidsmarkthervormingen en fiscale wijzigingen zijn voorzien. Welke maatregelen zijn relevant voor werkgevers? We sommen ze voor jullie op.

Lees meer
Sectorale onderhandelingen 2021-2022
Werkgevers

Sectorale onderhandelingen 2021-2022

12 oktober 2021 Leen Smeets

Om de twee jaar onderhandelen de sectoren over nieuwe sectorale akkoorden. Wat is een sectoraal akkoord? Zijn er grenzen aan een sectoraal akkoord? Wat met de coronapremie? We geven een antwoord op de belangrijkste vragen over de sectorale onderhandelingen van 2021-2022.

Lees meer