Vorige

Aangepaste arbeidstijden mogelijk tijdens coronacrisis

27 maart 2020 Annelies Bries Werkgevers

Moeilijke tijden vragen om snelle beslissingen. Toezicht op de Sociale Wetten heeft alvast kenbaar gemaakt dat zij de huidige coronacrisis beschouwen als een ‘voorgekomen ongeval’. Dat wil zeggen dat jouw medewerkers overuren mogen presteren, maar ook kunnen werken op zondag en ’s nachts om het coronavirus te bestrijden of om je organisatie aan te kunnen passen aan de maatregelen van de overheid. Bovendien vallen de administratieve formaliteiten goed mee. Ontdek de voordelen van deze beslissing.

Leestijd: Later lezen?

Aangepaste arbeidstijden

De huidige coronacrisis is een voorgekomen (of dreigend) ongeval. Wat wil dat precies zeggen? Een kort overzicht van de voordelen voor jouw organisatie:

  • Afwijken van het arbeidsrooster

Je medewerkers mogen buiten de in het arbeidsreglement vastgelegde roosters werken.

  • Overuren presteren

Je medewerkers mogen overuren presteren. Maar, deze uren moet je niet meetellen voor het berekenen van de gemiddelde arbeidsduur wanneer het gaat om prestaties in het eigen bedrijf. Inhaalrust voor deze overuren uren is dan niet noodzakelijk.

Wanneer je medewerker bij derden werken uitvoert, dan mag de gemiddelde arbeidsduur hiermee overschreden worden met 65 uren (of het eventueel in je sector voorziene hoger aantal uren). Je kent dan wel inhaalrust toe binnen 3 maanden (of een door jouw sector bepaalde langere periode) na het einde van de referteperiode.

Hou er rekening meet dat je mogelijks een overloontoeslag moet betalen.

  • Nachtarbeid en zondagarbeid

Zowel nachtarbeid als zondagarbeid is mogelijk. Maar bij zondagarbeid moet de inhaalrust genomen worden in de loop van de zes dagen die op de gepresteerde zondag volgen.

  • Rusttijden en pauzes anders invullen

Je medewerkers moeten niet noodzakelijk 11 uren rust krijgen in elk tijdvak van 24 uur tussen twee prestaties. Je medewerkers moeten ook niet noodzakelijk 35 uren opeenvolgende uren rust per week krijgen.

Bespreek de opties met je medewerkers

Het uurrooster is een essentiële voorwaarde van de arbeidsovereenkomst. Wil je graag wijzigingen doorvoeren aan het uurrooster vanwege het coronavirus? Dan raden we alsnog aan om het uitdrukkelijk het akkoord van je medewerkers te vragen. Je voegt best ook het gewijzigde uurrooster toe als bijlage bij de arbeidsovereenkomst. Je werknemer is immers niet gebonden door het standpunt van Toezicht op de Sociale Wetten, tenzij hierover nog nieuwe besluiten zouden komen in uitvoering van de volmachtenwet.

Opgelet: Je kan deze afwijkingen enkel gebruiken om je organisatie aan te passen wanneer dit rechtstreeks noodzakelijk wordt gemaakt door de maatregelen die de overheid heeft opgelegd. Gaat het enkel om onrechtstreekse gevolgen, je besluit bijvoorbeeld om online te gaan verkopen en daardoor is een aanpassing van de uurroosters nodig, dan moet je de normale spelregels blijven volgen en kan er niet zomaar buiten de normale roosters worden gewerkt.

Antwoorden op al je corona-vragen?

Blijf op de hoogte dankzij onze FAQ met veelgestelde vragen over corona op de werkvloer. De informatie is altijd up-to-date.

Raadpleeg onze FAQ

Deel dit artikel

acerta-annelies-bries.png

Geschreven door Annelies Bries

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Arbeidsdeal: wat staat er in het akkoord?
Werkgevers

Arbeidsdeal: wat staat er in het akkoord?

06 juli 2022 Annelies Bries

De ministerraad geeft in tweede lezing haar akkoord over de arbeidsdeal. De bedoeling van de arbeidsdeal is om zo veel mogelijk mensen aan het werk te krijgen. De nadruk ligt op flexibiliteit voor werknemer en werkgever. Wat staat er in het akkoord? Welke maatregelen kunnen we verwachten? We geven je hieronder een overzicht. De maatregelen moeten w...

Lees meer
Wat verandert er in juli voor werkgevers?
Werkgevers

Wat verandert er in juli voor werkgevers?

28 juni 2022 Miet Vanhegen

De wet- en regelgeving verandert regelmatig, en dat heeft een invloed op jou als werkgever of op jouw medewerkers. Acerta geeft je daarom een overzicht van de sociaal-juridische wijzigingen die op de planning staan in juli 2022.

Lees meer
Op vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen
Werkgevers

Op vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen

23 juni 2022 Ellen Van Grunderbeek

De zomervakantie is in aantocht. Wat als je medewerker op vakantie vertrekt met zijn bedrijfswagen en… een ongeval heeft? Of hij wil een bagagerek installeren? En mag je medewerker zijn tankkaart in het buitenland gebruiken? Acerta beantwoordt enkele veelgestelde vragen.

Lees meer