Vorige

Aantal buitenlandse werknemers in België neemt toe

29 oktober 2019 Christophe Hameeuw Werkgevers

1 op 7 werknemers (14,1%) in België heeft een andere nationaliteit. Dat is een stijging van 13,6% ten opzichte van vijf jaar geleden. Veel organisaties hebben het moeilijk om werknemers aan te werven door de arbeidskrapte, waarom dan niet eens kijken naar buitenlandse arbeidskrachten? Hou bij internationale tewerkstelling wel rekening met enkele belangrijke administratieve formaliteiten. We overlopen enkele vaststellingen.

Leestijd: Later lezen?

Top 5 buitenlandse werknemers

14,1% van de tewerkstellingscontracten vandaag is een contract met een niet-Belg. 6,4% daarvan is Europeaan en 7,7% komt van buiten Europa. Beide groepen zijn de afgelopen vijf jaar ongeveer evenveel toegenomen. Uit welk land zijn deze niet-Belgische werknemers afkomstig? Op nummer één in Europa staat Nederland. Marokko levert de meeste werknemers van buiten Europa aan.

Top 5 Europa

Top 5 buiten Europa

1. Nederland
2. Roemenië
3. Polen
4. Frankrijk
5. Bulgarije

1. Marokko
2. Turkije
3. Congo
4. Rusland
5.India

Vergelijking provincie, statuut, geslacht, sector

In Brussel is het aandeel niet-Belgen groter: 1 op 4 werknemers heeft er een andere nationaliteit. Dat heeft te maken met vraag en aanbod: hoe diverser de bevolking, hoe diverser de arbeidsmarkt en hoe meer vacatures er zijn, hoe groter de aantrekkingskracht op arbeidsmigratie. In West-Vlaanderen zijn er dan weer opvallend minder werknemers van buitenlandse afkomst. Tegen de verwachtingen in: door de ligging vlak bij Frankrijk en het lage werkloosheidscijfer in de provincie zou je net het omgekeerde verwachten.

Er zijn dubbel zoveel niet-Belgische arbeiders aan het werk in België, als bedienden. In de socialprofitsector is nog geen 1 op de 10 werknemers buitenlander, een stuk lager dan het nationale gemiddelde van 14,1% dus. Nochtans is het in die sector moeilijk om vacatures in te vullen, waardoor versterking uit het buitenland welkom zou zijn. Kanttekening: ook onder de zelfstandigen zijn er niet-Belgen actief. Op 100 zelfstandigen zijn er 11 met een andere nationaliteit actief in België.

Beroepstitels en taal als belemmerende factor?

Dat bediendenjobs minder ingevuld worden door buitenlanders kan te maken hebben met de taal en de moeizame erkenning van beroepstitels. Ook in de socialprofitsector kan het diploma en de taal een hindernis zijn. Er zijn wel initiatieven om meer in te zetten op een actief arbeidsmigratie- en activatiebeleid. In juni 2019 sloot de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) het akkoord ‘Iedereen aan boord’ af. Dat akkoord bevat een aantal hervormingsvoorstellen om de krapte om de arbeidsmarkt aan te pakken en stimuleert actieve arbeidsmigratie. Misschien is België voorlopig nog te passief op het vlak van internationale tewerkstelling? Internationale tewerkstelling is alleszins een waardevolle piste om de arbeidskrapte in België te helpen oplossen.

Opleidingen internationale tewerkstelling

Internationale tewerkstelling biedt mogelijkheden om je organisatie te doen groeien. Als je niet-Belgen tewerkstelt, moet je wel rekening houden met enkele administratieve verplichtingen.Volg een van onze opleidingen en je bent helemaal mee met de regels, voorwaarden en verwachtingen van internationale tewerkstelling:

Buitenlanders in België Internationale tewerkstelling

Deel dit artikel

Christophe Hameeuw

Geschreven door Christophe Hameeuw

Managing consultant Tax & International

Gerelateerde artikels

Het bijzonder aanslagstelsel voor buitenlandse kaderleden en specialisten zal uitdoven
Werkgevers

Het bijzonder aanslagstelsel voor buitenlandse kaderleden en specialisten zal uitdoven

25 november 2021 Annick Mussen

Op 1 januari 2022 wordt het bijzonder belastingstelsel voor buitenlandse kaderleden aangepast. Dankzij deze informatie kan je nagaan of jouw huidige of toekomstige werknemers in het nieuwe BBIB/BBIO kunnen instappen.

Lees meer
België en Luxemburg breiden het dubbelbelastingverdrag uit met 10 dagen thuiswerk
Werkgevers

België en Luxemburg breiden het dubbelbelastingverdrag uit met 10 dagen thuiswerk

21 september 2021 Christophe Hameeuw

Vanaf 2022 mogen werknemers die over de grens werken tussen België en Luxemburg 34 dagen telewerken. Daarmee breidt het dubbelbelastingverdrag uit met 10 dagen.

Lees meer
Werkgevers, zet jullie schrap: brexit komt eraan
Werkgevers

Werkgevers, zet jullie schrap: brexit komt eraan

03 december 2020 Christophe Hameeuw

Op 31 december 2020 eindigt de overgangsperiode en verandert de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Welke impact heeft de brexit op jouw organisatie?

Lees meer