Vorige

Actieplan sociale inspectie: gevolgen voor de werkgever

10 maart 2020 Werkgevers

Ieder jaar stelt de sociale inspectie een nieuw actieplan op. In 2020 zullen ze zich toespitsen op de opsporing van sociale dumping en de bestrijding van zwartwerk in fraudegevoelige sectoren. Bijgevolg voeren ze dit jaar extra flitscontroles uit. Wat betekent dit concreet voor jouw sector en organisatie? En hoe zit het met je rechten en plichten als werkgever?

Leestijd: Later lezen?

Doel ‘Actieplan 2020’ inspectiediensten

Het actieplan ‘Sociale fraudebestrijding 2020’ omvat 55 concrete acties, binnen 5 strategische objectieven. De focus ligt op het opsporen van sociale dumping en de bestrijding van zwartwerk in fraudegevoelige sectoren. Intern streven de inspectiediensten naar een betere samenwerking, een verdere professionalisering en digitalisering. Zo zullen ze een mobiele app ontwikkelen opdat ze via hun smartphone realtime data kunnen raadplegen wanneer ze op bezoek zijn op de werkvloer.

Flitscontroles op de werkvloer per sector

Nieuw in 2020 zijn de aangekondigde flitscontroles per sector. De flitscontroles werden eerder al in het leven geroepen, al betrof het tot op heden telkens een dag. In 2020 wordt dit uitgebreid naar een volledige maand. De inspecteurs zullen met andere woorden een hele maand ondernemingen uit de desbetreffende sectoren viseren.

Wanneer jouw sector flitscontroles kan verwachten? Dat lees je in deze blog.

Wat kan en mag de inspectie doen?

De sociale inspectie heeft het recht om op elk ogenblik van de dag of nacht, zonder voorafgaande kennisgeving, vrij binnen te gaan in alle arbeidsplaatsen of andere plaatsen waarvan ze vermoeden dat er personen tewerkgesteld zijn. Ze hebben echter geen toegang tot bewoonde ruimten, tenzij ze hiervoor een machtiging hebben van de onderzoeksrechter. Bij elk bezoek moeten ze verplicht hun legitimatiebewijs tonen.

Wat de inspectie kan opvragen bij een controle verschilt per sector. Op de website van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) vind je een sectorspecifieke checklist.

Rechten en plichten van de werkgever

Wil je vermijden dat er sprake zou zijn van verhindering van toezicht? Dan is het van cruciaal belang je medewerking te verlenen tijdens een bezoek van de inspectie. Bovendien verhoog je zo de kans om een toestemming tot regularisatie te bekomen. Je medewerking verlenen wil echter niet zeggen dat je je niet kan beroepen op je zwijgrecht: inspectie mag niemand dwingen om zichzelf te beschuldigen.

Verder kan juridische bijstand tijdens een verhoor heel nuttig zijn, al kan dit enkel afgedwongen worden bij een verhoor waar een vermoeden is van strafbare feiten (met niveau 4 van het Sociaal Strafwetboek).

Meer weten over sociale inspectie?

Tijdens de opleiding 'Sociale inspectie op bezoek' kom je te weten welke bevoegdheden de sociale inspecteurs hebben en wat ze van werkgevers mogen en kunnen verwachten. Daarnaast krijg je praktische tips om elke controle met glans te doorstaan.

Opleiding

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Flexi-jobbers aannemen: hoe begin je daaraan?

18 april 2024
Sophie Vantomme

Wil je graag beroep doen op een flexi-jobber, maar weet je niet hoe je hier precies aan begint? Er zijn een aantal voorwaarden waaraan zowel jij als de flexi-jobber moeten voldoen.

Lees meer
Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer