Vorige

Ademruimte voor horeca en andere gesloten sectoren: uitstel jaarlijkse bijdrage vakantiegeld

25 maart 2021 Nele Mertens Werkgevers

Sinds de uitbraak van het coronavirus in maart 2020, werd de horeca in ons land twee keer gesloten. En ook andere sectoren moesten verplicht de deuren sluiten. Om de werkgelegenheid in deze sectoren te beschermen, en om insolventiesituaties te voorkomen, keurde de Ministerraad op 19 maart 2021 het voorstel om de jaarlijkse bijdrage ter financiering van de jaarlijkse vakantie in de horecasector en andere gesloten sectoren uit te stellen, goed.

Leestijd: Later lezen?

Werkgever financiert jaarlijkse vakantie arbeiders

Arbeiders (en kunstenaars) worden niet uitbetaald wanneer ze hun wettelijke vakantiedagen opnemen. Jaarlijks ontvangen ze in één keer hun enkel en dubbel vakantiegeld, via de vakantiekas waarbij de werkgever is aangesloten.

De vakantiekas wordt gefinancierd door werkgeversbijdragen op de brutolonen van de arbeiders, aan 108%. Als werkgever betaal je bijgevolg voor een arbeider per kwartaal een extra bijdrage van 5,57%. Bovenop de kwartaalbijdragen betaal je ook nog eens een jaarlijkse bijdrage, apart gefactureerd door de RSZ. Deze bijdrage bedraagt 10,27% op de bruto loonmassa van je arbeiders en moet je normalerwijze uiterlijk op 30 april betalen.

Jaarlijkse bijdrage vakantiegeld uitgesteld

Een groot aantal werkgevers in de horeca en andere gesloten sectoren zal niet in staat zijn de betaling van de jaarlijkse bijdrage te voldoen. Om die reden krijgen ze uitstel van betaling.

Voor werkgevers die actief zijn in de horecasector, wordt voor 2021 voorgesteld het volgende uit te stellen, met zes maanden:

  • het tijdstip waarop de debetnota met betrekking tot de jaarlijkse vakantie aan de werkgevers wordt toegezonden;
  • het tijdstip waarop het bedrag van deze debetnota door de werkgevers verschuldigd is;
  • het tijdstip waarop het bedrag van die debetnota door de werkgevers moet worden betaald.

Afbetalingsplan voor andere gesloten sectoren

Andere sectoren die verplicht gesloten zijn, zullen de factuur zoals gewoonlijk in april ontvangen. Ditmaal krijgen ze echter de mogelijkheid een afbetalingsplan aan te vragen, zodat ook zij van de zes maanden uitstel kunnen genieten. De debetnota die de werkgever hierover toegestuurd krijgt, zal vermelden hoe het afbetalingsplan moet aangevraagd worden.

Werkgelegenheid beschermen en insolventiesituaties vermijden

Met deze maatregel wil de overheid niet alleen de werkgelegenheid in de getroffen sectoren beschermen, op die manier proberen ze ook te voorkomen dat een groot aantal werkgevers zich in de schulden werkt. Door de aanhoudende gezondheidscrisis krijgen ondernemingen die in de horeca en andere gesloten sectoren actief zijn, met financiële moeilijkheden te kampen.

Blijf up-to-date

Acerta houdt je op de hoogte van de laatste updates. Raadpleeg regelmatig onze FAQ.

FAQ Werkgevers

Deel dit artikel

Nele Mertens

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Vaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?
Werkgevers

Vaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?

07 maart 2022 Ellen Van Grunderbeek

We nemen afscheid van het coronatelewerk, je medewerkers hoeven dus niet meer verplicht te telewerken. Welke andere spelregels zijn wel/niet van toepassing met code geel? We geven je een overzicht.

Lees meer
Terug (meer) naar kantoor
Werkgevers

Terug (meer) naar kantoor

15 februari 2022 Ellen Van Grunderbeek

Vanaf 18 februari 2022 is telewerk niet langer verplicht, maar opnieuw aanbevolen. Hoewel de wetgeving nog niet officieel gepubliceerd is, staat het wél al vast dat je medewerkers vanaf vrijdag opnieuw meer naar kantoor kunnen komen. Wat houden de versoepelingen voor jou als werkgever in? We lijsten het op.

Lees meer
Welke steunmaatregelen loodsen je door de omikrongolf?
Werkgevers

Welke steunmaatregelen loodsen je door de omikrongolf?

31 januari 2022 Ellen Van Grunderbeek

De overheid voorziet twee steunmaatregelpakketten voor bedrijven die te kampen hebben met personeelsuitval door de omikrongolf. Acerta geeft je een overzicht.

Lees meer