Mobiliteit op maat van jouw onderneming
Weet jij wat de behoeftes van jouw medewerkers zijn op het vlak van mobiliteit?
Denk aan een mobiliteitsplan
We zouden liegen als we het tegendeel beweren: de bedrijfswagen heeft lang in de hoek gestaan waar de meeste klappen vielen. Als het ging over de CO2-emissie, tenminste. Wijst die beschuldigende vinger wel in de juiste richting? Acerta onderzocht en analyseerde data van meer dan 40.000 werkgevers en blies zo heel wat (fijn) stof van de zaak.
Bewijzen naast beweringen leggen: daar komen verhelderende inzichten en nieuwe nuances uit voort. Want toen de eerste conclusies van het onderzoek binnenrolden, toonden bedrijfswagens en groene wagenparken zich zowel van hun positieve als negatieve kant.
De CO2-uitstoot van bedrijfswagens daalde met 17% in vergelijking met 2012. Niet onlogisch. De (toch eerder beperkte) groep werknemers met een bedrijfswagen stagneert; het mobiliteitsbudget en de stijgende populariteit van de fiets bewijzen de groeiende aandacht voor bewuste mobiliteit. Goed nieuws voor het milieu, absoluut.
Ook opvallend: de gemiddelde CO2-uitstoot van particuliere auto’s ligt hoger dan die van bedrijfswagens, bewezen onderzoeken van zowel Acerta als Febiac. Werknemers rijden ongeveer 4 à 5 jaar met hun bedrijfswagen; een privéwagen wordt vaak gebruikt tot hij door zijn wielen zakt. De bedrijfswagen het etiket ‘grootste vervuiler’ opplakken, is niet meer relevant.
De nieuwe wagens hebben een alsmaar lagere CO2-uitstoot, zijn moderner, groener, technologische toppers. En dat weerspiegelt zich ferm in hun prijs. Werkgevers zien de gemiddelde catalogusprijs van hun bedrijfswagens – dus exclusief btw en vóór kortingen – stijgen van 24.793,39 euro in 2012 naar 30.152,89 euro anno 2019. Een stevige financiële noot om te kraken voor de bedrijven.
Hoe ziet het voordeel van alle aard (VAA) voor het privégebruik van de bedrijfswagen er voor de werknemer uit? Houden het VAA berekend op de CO2-uitstoot (die flink daalt) en het VAA op basis van de cataloguswaarde (die alsmaar klimt) elkaar in evenwicht? Ja, dus. De bedrijfswagen kostte de werknemer de voorbije jaren ongeveer hetzelfde bedrag.
Weet jij wat de behoeftes van jouw medewerkers zijn op het vlak van mobiliteit?
Denk aan een mobiliteitsplanWat zijn de voordelen van een fietslease?
Fietsen is niet alleen gezond, het is ook duurzaam én voordelig voor zowel werkgever als werknemer. Over welke voordelen gaat dat dan precies? In dit artikel geven we je een overzicht van de voordelen van een fietslease via de werkgever.
Lees meerEinde van de mobiliteitsvergoeding: alternatieve oplossingen
Het Grondwettelijk Hof vernietigde begin 2020 de mobiliteitsvergoeding (cash for car).
Lees meerGaan lokale ambtenaren binnenkort massaal fietsen leasen?
Dat sporten gezond is, weten ook de werkgevers. Mede daardoor bieden steeds meer werkgevers hun medewerkers een bedrijfsfiets aan via fietslease. Bonuspunt voor wanneer thuiswerk niet langer verplicht is: vaarwel files!
Lees meer