Vorige

Buitenlandse tewerkstelling: is Nederland eenvoudiger dan België en Frankrijk?

07 september 2020 Christophe Hameeuw Werkgevers

Heb je met je organisatie plannen in het buitenland? Laat je groei niet afhangen van de administratieve complexiteit van een land. Ondernemen en mensen tewerkstellen is niet zozeer makkelijk of moeilijk, het komt er vooral op neer goed op de hoogte te zijn van de geldende regels.

Leestijd: Later lezen?

Waar is het ‘makkelijk’ en ‘moeilijk’ ondernemen?

Het Belgisch arbeidsrecht heeft de reputatie een kluwen te zijn. Niet onterecht. Meer zelfs: onze payroll behoort tot de meest complexe ter wereld. Maar hoe zit dat nu eigenlijk bij onze buurlanden? We polsten naar de perceptie bij werkgevers.

Blijkbaar denken ze er zo over: in Frankrijk is het niet zo evident om mensen tewerk te stellen, in Nederland is het een eitje en wat Luxemburg, Duitsland en Engeland betreft, weten ze het niet zo goed. Onbekend is onbemind?

Hoe het nu echt zit in onze buurlanden

In Frankrijk zijn de jongste jaren heel wat wijzigingen en bijkomende verplichtingen gekomen in de Franse wetgeving, zoals de aansluiting bij een ‘mutuelle’, de inhouding van bedrijfsvoorheffing in de payroll, allerlei te nemen preventiemaatregelen, administratieve verplichtingen, enzoverder. De perceptie dat het bij onze zuiderburen complexer is, strookt met de realiteit.

Nederland wordt daarentegen als een makkelijker land beschouwd. En dat hebben onze panelleden goed ingeschat: zowel payroll, arbeidsrecht als bijkomende administratieve verplichtingen zijn er relatief eenvoudig. De Engelsen staan dan weer eerder bekend als ‘straightforward’, en hun payroll is dat zeker ook wel, al is het afwachten wat de precieze impact van de Brexit zal zijn.

Laat de complexiteit van een land je internationale ambities niet ondermijnen. Het is niet de vermoede administratieve wirwar die zou moeten bepalen waar jouw onderneming zal groeien, het zijn de opportuniteiten die er voor het grijpen liggen. En dat begint bij een goede kennis van het arbeidsrecht dat in het desbetreffende land van toepassing is.

Opleiding 'Tewerkstelling van buitenlandse werknemers in België'

Wil je weten wat de regels en voorwaarden zijn wanneer buitenlandse werknemers in België komen werken? Schrijf je in voor de opleiding 'Tewerkstelling van buitenlandse werknemers in België'.

Schrijf in

Deel dit artikel

Christophe Hameeuw

Geschreven door Christophe Hameeuw

Managing consultant Tax & International

Gerelateerde artikels

Het bijzonder aanslagstelsel voor buitenlandse kaderleden en specialisten zal uitdoven
Werkgevers

Het bijzonder aanslagstelsel voor buitenlandse kaderleden en specialisten zal uitdoven

25 november 2021 Annick Mussen

Op 1 januari 2022 wordt het bijzonder belastingstelsel voor buitenlandse kaderleden aangepast. Dankzij deze informatie kan je nagaan of jouw huidige of toekomstige werknemers in het nieuwe BBIB/BBIO kunnen instappen.

Lees meer
België en Luxemburg breiden het dubbelbelastingverdrag uit met 10 dagen thuiswerk
Werkgevers

België en Luxemburg breiden het dubbelbelastingverdrag uit met 10 dagen thuiswerk

21 september 2021 Christophe Hameeuw

Vanaf 2022 mogen werknemers die over de grens werken tussen België en Luxemburg 34 dagen telewerken. Daarmee breidt het dubbelbelastingverdrag uit met 10 dagen.

Lees meer
Werkgevers, zet jullie schrap: brexit komt eraan
Werkgevers

Werkgevers, zet jullie schrap: brexit komt eraan

03 december 2020 Christophe Hameeuw

Op 31 december 2020 eindigt de overgangsperiode en verandert de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Welke impact heeft de brexit op jouw organisatie?

Lees meer