Zet je medewerkers flexibel in
Heeft deze crisis je processen en werkorganisatie overhoop gehaald? Dan heb je nu de kans om je hr-beleid te herbekijken en opnieuw uit te tekenen. Efficiënt, flexibel, lean en futureproof.
Als er een contact is geweest van langer dan een kwartier, op minder dan 1,5 meter afstand, met iemand die positief getest heeft op COVID-19, dan krijgen ze een anonieme melding.
Maar hoe zit het precies met het gebruik van Coronalert op de werkvloer? Kunnen werkgevers hun werknemers verplichten om de app te installeren? Wat als de smartphone een bedrijfstoestel is? En zijn er alternatieven?
Als werkgever kan je je medewerkers aanmoedigen om de applicatie te installeren, maar je kan ze niet verplichten. Een brede toepassing op de werkvloer zou wel toelaten om potentiële besmettingen snel te detecteren en de nodige (quarantaine)maatregelen te nemen. Je mag trouwens niet vergeten dat de app een aanvullende tool is. Je moet nog steeds de algemeen geldende preventie- en veiligheidsverplichtingen en maatregelen volgen.
Wat als je werknemer een bedrijfs-gsm heeft?
Als je werknemer een bedrijfs-gsm heeft, dan kan je als werkgever bepaalde apps pushen naar de toestellen via een MDM (mobile device management)-systeem. Zo komt de app op alle toestellen te staan. Maar, dat leidt echter niet tot het verplicht gebruik ervan.
Do:
Don’t:
De app moet je vooral beschouwen als een aanvullend instrument. Zoek je een alternatief? Dan kan je grijpen naar andere oplossingen, zoalseen aanwezigheidsregister of een tijdsregistratiesysteem/prikklok om te traceren welke contacten op de werkvloer hebben plaatsgevonden.
De Gegevensbeschermingsautoriteit laat met het oog op bijvoorbeeld de preventie van verdere verspreiding de werkgever toe andere werknemers op de hoogte te brengen van een besmetting, zonder vermelding van de identiteit van de betrokkene(n). Zo kan, in samenspraak met de preventiedienst, worden beoordeeld welke medewerkers zich dienen te laten testen en in die periode in quarantaine moeten gaan.
Do:
Don’t
Heeft deze crisis je processen en werkorganisatie overhoop gehaald? Dan heb je nu de kans om je hr-beleid te herbekijken en opnieuw uit te tekenen. Efficiënt, flexibel, lean en futureproof.
Vrijwilligerswerk: waar moet je rekening mee houden?
De week van de vrijwilliger, hét ideale moment om een paar aandachtspunten bij vrijwilligerswerk aan het licht te brengen. Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde, en zeker in deze coronatijden kunnen ze hun steentje bijdragen.
Lees meerWat als je medewerker deeltijds wil werken?
Wil jouw medewerker graag deeltijds werken? We geven je een overzicht van de mogelijkheden en bijhorende formaliteiten.
Lees meerBrexit: welke steunmaatregelen zijn er?
Sinds 1 februari 2020 maakt het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uit van de Europese Unie. Ondertussen is ook de overgangsperiode, die tot eind 2020 duurde, afgelopen. Is jouw organisatie afhankelijk van de handel met het Verenigd Koninkrijk?
Lees meer