Vorige

Corona-ouderschapsverlof: wat zijn de voorwaarden?

05 mei 2020 Werkgevers
Annelies Bries

Het corona-ouderschapsverlof werd door de Ministerraad op 2 mei 2020 goedgekeurd. Goed nieuws dus voor ouders die het moeilijk hebben om het werk en privé te combineren tijdens deze coronacrisis. Het corona-ouderschapsverlof kan immers op korte tijd aangevraagd worden, maar er hangen ook enkele voorwaarden aan vast. Hoewel bepaalde praktische modaliteiten nog onduidelijk zijn, aangezien er nog geen gepubliceerd ministerieel besluit is, kunnen we toch al deze informatie (onder voorbehoud) meegeven.

Leestijd: Later lezen?

Voor wie is het corona-ouderschapsverlof?

Het corona-ouderschapsverlof is voor ouders die ten minste één kind jonger dan 12 jaar hebben én die hun arbeidstijd kunnen verminderen tot de helft of een vijfde van een voltijdse tewerkstelling. Het corona-ouderschapsverlof mag ook door pleegouders aangevraagd worden. Let wel op: de aanvraag moet in principe minstens drie werkdagen vooraf plaatsvinden (de werkgever kan wel akkoord gaan met een kortere periode) en de werkgever moet ermee akkoord gaan. Er moet ook een getekende bijlage aan de arbeidsovereenkomst toegevoegd worden waarin de tijdelijke vermindering van tewerkstellingsbreuk van de werknemer in vermeld wordt.

Wat is het verschil met het klassieke ouderschapsverlof?

Het corona-ouderschapsverlof bestaat trouwens gewoon naast het ‘klassieke’ ouderschapsverlof. Dat wil zeggen dat het corona-ouderschapsverlof niet ten koste van het gewone ouderschapsverlof gaat: het contingent wordt er niet door verlaagd.

Als je werknemer al gewoon ouderschapsverlof heeft, dan kan hij zijn huidige ouderschapsverlof omzetten tot corona-ouderschapsverlof, toch voor de helft of een vijfde van een voltijdse tewerkstelling óf hij kan het gewoon ouderschapsverlof tijdelijk opschorten en een aanvraag indienen voor corona-ouderschapsverlof.

Hoeveel bedraagt de uitkering van het corona-ouderschapsverlof?

Het corona-ouderschapsverlof geeft de werknemer recht op een uitkering van de RVA. Het brutobedrag van deze uitkering zou 25% hoger dan bij het gewone ouderschapsverlof, maar dat is nog niet zeker. De vraag tot uitkering van de RVA moet binnen de maand na het begin van het corona-ouderschapsverlof worden ingediend.

Maar, let wel op, zolang het corona-ouderschapsverlof niet als ministerieel besluit gepubliceerd is, kan er nog geen aanvraag bij de RVA gedaan worden.

Wanneer kan het corona-ouderschapsverlof opgenomen worden?

Het corona-ouderschapsverlof kan opgenomen worden tussen 1 mei en 30 juni (inclusief). De maanden of weken hoeven niet opeenvolgend te zijn.

Blijf op de hoogte van de laatste corona-maatregelen

Je zit ongetwijfeld met veel vragen over de corona-maatregelen. Aan de hand van deze veelgestelde vragen bieden we je hier de eerste antwoorden.

Raadpleeg onze FAQ

Deel dit artikel

Annelies Bries_acerta

Geschreven door Annelies Bries

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer