Vorige

Corona-ouderschapsverlof: wat zijn de voorwaarden?

05 mei 2020 Annelies Bries Werkgevers

Het corona-ouderschapsverlof werd door de Ministerraad op 2 mei 2020 goedgekeurd. Goed nieuws dus voor ouders die het moeilijk hebben om het werk en privé te combineren tijdens deze coronacrisis. Het corona-ouderschapsverlof kan immers op korte tijd aangevraagd worden, maar er hangen ook enkele voorwaarden aan vast. Hoewel bepaalde praktische modaliteiten nog onduidelijk zijn, aangezien er nog geen gepubliceerd ministerieel besluit is, kunnen we toch al deze informatie (onder voorbehoud) meegeven.

Leestijd: Later lezen?

Voor wie is het corona-ouderschapsverlof?

Het corona-ouderschapsverlof is voor ouders die ten minste één kind jonger dan 12 jaar hebben én die hun arbeidstijd kunnen verminderen tot de helft of een vijfde van een voltijdse tewerkstelling. Het corona-ouderschapsverlof mag ook door pleegouders aangevraagd worden. Let wel op: de aanvraag moet in principe minstens drie werkdagen vooraf plaatsvinden (de werkgever kan wel akkoord gaan met een kortere periode) en de werkgever moet ermee akkoord gaan. Er moet ook een getekende bijlage aan de arbeidsovereenkomst toegevoegd worden waarin de tijdelijke vermindering van tewerkstellingsbreuk van de werknemer in vermeld wordt.

Wat is het verschil met het klassieke ouderschapsverlof?

Het corona-ouderschapsverlof bestaat trouwens gewoon naast het ‘klassieke’ ouderschapsverlof. Dat wil zeggen dat het corona-ouderschapsverlof niet ten koste van het gewone ouderschapsverlof gaat: het contingent wordt er niet door verlaagd.

Als je werknemer al gewoon ouderschapsverlof heeft, dan kan hij zijn huidige ouderschapsverlof omzetten tot corona-ouderschapsverlof, toch voor de helft of een vijfde van een voltijdse tewerkstelling óf hij kan het gewoon ouderschapsverlof tijdelijk opschorten en een aanvraag indienen voor corona-ouderschapsverlof.

Hoeveel bedraagt de uitkering van het corona-ouderschapsverlof?

Het corona-ouderschapsverlof geeft de werknemer recht op een uitkering van de RVA. Het brutobedrag van deze uitkering zou 25% hoger dan bij het gewone ouderschapsverlof, maar dat is nog niet zeker. De vraag tot uitkering van de RVA moet binnen de maand na het begin van het corona-ouderschapsverlof worden ingediend.

Maar, let wel op, zolang het corona-ouderschapsverlof niet als ministerieel besluit gepubliceerd is, kan er nog geen aanvraag bij de RVA gedaan worden.

Wanneer kan het corona-ouderschapsverlof opgenomen worden?

Het corona-ouderschapsverlof kan opgenomen worden tussen 1 mei en 30 juni (inclusief). De maanden of weken hoeven niet opeenvolgend te zijn.

Blijf op de hoogte van de laatste corona-maatregelen

Je zit ongetwijfeld met veel vragen over de corona-maatregelen. Aan de hand van deze veelgestelde vragen bieden we je hier de eerste antwoorden.

Raadpleeg onze FAQ

Deel dit artikel

acerta-annelies-bries.png

Geschreven door Annelies Bries

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Overlegcomité 19 juli: wat is de impact voor bedrijven?
Werkgevers

Overlegcomité 19 juli: wat is de impact voor bedrijven?

20 juli 2021 Ellen Van Grunderbeek

Het overlegcomité zat op 19 juli opnieuw samen om de coronamaatregelen te bespreken. Wat werd er beslist? En hebben die beslissingen een impact op bedrijven? Acerta geeft een overzicht.

Lees meer
Update Generieke Gids: nieuwe richtlijnen voor bedrijven
Werkgevers

Update Generieke Gids: nieuwe richtlijnen voor bedrijven

16 juli 2021 Miet Vanhegen

Op 14 juli werd de nieuwe versie van de Generieke Gids gepubliceerd. Door de gewijzigde overheidsmaatregelen, was de vorige versie van de Generieke Gids aan wijziging toe.

Lees meer
Tijdelijke werkloosheid daalt, arbeidskrapte laat zich voelen
Werkgevers

Tijdelijke werkloosheid daalt, arbeidskrapte laat zich voelen

15 juli 2021 Dirk Vanderhoydonck

Het systeem van tijdelijke werkloosheid heeft organisaties geholpen om een moeilijke periode te overbruggen, maar ondertussen worden bedrijven opnieuw geconfronteerd met de schaarste aan talent op de arbeidsmarkt.

Lees meer