Vorige

Creatief met talent in crisistijd

07 mei 2020 Eddy Van Bosbeke Werkgevers

Aandacht voor persoonlijke groei en keuzevrijheid neemt dezer dagen exponentieel toe, zeker in tijden van job-immobiliteit. Het merendeel van de medewerkers heeft de ambitie en verwachting om binnen hun eigen organisatie nieuwe of andere rollen te mogen uitoefenen. Hoe ga je daar als hr-professional - tijdens en na COVID-19 - mee om?

Leestijd: Later lezen?

Aanpassen aan veranderende (digitale) werkvloer

Door onze recente Talent Pulse-bevraging weten we dat het aantal (latente) werkzoekenden historisch laag is. We zien echter dat medewerkers heel creatief omgaan met de nieuwe context van telewerk en adaptief en positief inspelen op de andere verwachtingen en gewijzigde verzoeken van het nieuwe werken. Vandaag zie je binnen organisaties dat medewerkers heel creatief en proactief worden, dat ze mini-projecten opstarten, leiderschap vertonen, spontaan nieuwe taken opnemen, enzoverder.

Anders gezegd, de medewerker neemt op basis van zijn of haar sterkte, passie, verantwoordelijkheidszin en zin voor initiatief zoveel mogelijk nieuwe rollen en bijkomende taken op. Op die manier kan hij of zij proactief anticiperen op de veranderende context, om mekaar als collega’s te ondersteunen en te helpen in de dagdagelijkse werking. Heel complementair en veelal met concreet zichtbaar resultaat. Een win-win situatie, zowel inzake productiviteit als op vlak van intrinsieke motivatie van de medewerker.

Spreek het ‘intrapreneurship’ van je mensen aan

Bijkomend effect is dat organisaties concreet ervaren dat veel medewerkers over de capaciteiten en gedrevenheid beschikken om nieuwe vaardigheden aan te spreken en/of andere rollen op te nemen. Ervaring leert ons ook dat medewerkers hun professioneel geluk het grootst is, als hun intrapreneurship wordt aangesproken en als ze dingen kunnen opnemen/realiseren in lijn met hun passie, voorkeuren en sterkten. Hierdoor krijgen ze een doorleefd gevoel van waardering en van hun persoonlijke toegevoegde waarde.

Hr-managers en professionals zien het liefst proactieve medewerkers die initiatief nemen en zich exponentieel ontwikkelen. Op die manier kunnen ze de continue veranderingen in de werkomgeving van vandaag de baas blijven. Nu lang niet iedereen beschikt over een natuurlijke profileringsdrang, sommigen moeten dan ook gestimuleerd worden en/of bewust gemaakt worden van hun sterkten, drijfveren en werkvoorkeuren.

‘Competentiedenken’ met ‘talentdenken’ verzoenen

Hoe zet je zo’n proces nu het best in beweging? Hoe kan je het menselijk kapitaal binnen je organisatie verder ontplooien en optimaal laten renderen? Aandacht voor interne jobmobiliteit wordt dus één van de cruciale future proof uitdagingen voor hr.

Een manier om medewerkers te verankeren binnen je organisatie en te stimuleren zich te ontwikkelen, is door te starten met ‘talentdenken’: het erkennen en in kaart brengen van ieders talenten, competenties, vaardigheden en persoonlijke kwaliteiten. Op deze manier vergroot je niet alleen het interne draagvlak, maar stel je je organisatie veilig voor de toekomst van morgen. Een kans die we nu in volle coronatijden ten volle moeten benutten. Een investering die snel zijn meerwaarde zal tonen en één die je organisatie effectief voorbereid om de nieuwe businessuitdagingen succesvol aan te gaan.

Laat je medewerkers én organisatie groeien

Via een Talent Scan leren medewerkers bewust reflecteren over hun sterkten, en ontdekken ze op welke vlakken ze het snelst kunnen groeien. Zo verwerven ze een helder persoonlijk zelfinzicht en kunnen we aspiraties voor de toekomst scherp en realistisch stellen én op duurzame wijze verbinden met de werkcontext van hun bedrijf. Het mooie van zo’n Talent Scan? Je ziet meteen resultaat.

Als medewerkers op hun sterkten en aspiraties worden aangesproken, krijgen ze een energieboost. Vanuit het oogpunt van talentmanagement en -ontwikkeling is het daarom van cruciaal belang om de sterkten van medewerkers te identificeren. Via een talent- en potentieelanalyse creëer je niet alleen individuele groei, maar stimuleer je ook het levenslang leren om nieuwe competenties te verwerven, verhoog je het welbevinden en welzijn van de medewerker, en realiseer je gelijktijdig exponentiele groei van je organisatie. Net wat we absoluut nodig hebben om ons doorheen deze economische crisis te spartelen.

Webinar 'Medewerkers motiveren tijdens en na corona'

Een future-proof personeelsbeleid zet in op intrinsieke motivatie en talentontwikkeling. Herbekijk het webinar en ontdek hoe je je medewerkers gemotiveerd houdt tijdens en na corona.

Bekijk het webinar

Deel dit artikel

eddyvanbosbeke

Geschreven door Eddy Van Bosbeke

Managing Consultant Talent Center

Gerelateerde artikels

Nieuwe maatregelen om vierde coronagolf in te dijken
Werkgevers

Nieuwe maatregelen om vierde coronagolf in te dijken

27 oktober 2021 Ellen Van Grunderbeek

Het overlegcomité heeft nieuwe maatregelen genomen om de 4e coronagolf in te dijken. We geven een overzicht van beslissingen relevant voor werkgevers.

Lees meer
Je hr-administratie digitaliseren: hoe begin je eraan?
Werkgevers

Je hr-administratie digitaliseren: hoe begin je eraan?

26 oktober 2021

begin je aan het digitaliseren van je hr-administratie? Waar moet je rekening mee houden? En wat zijn de struikelblokken? We geven je een overzicht.

Lees meer
Verliezen werknemers die tijdelijk werkloos waren in 2021 hun vakantierechten?
Werkgevers

Verliezen werknemers die tijdelijk werkloos waren in 2021 hun vakantierechten?

22 oktober 2021 Nele Mertens

In 2020 was er een gelijkstelling van de niet gewerkte dagen tijdelijke werkloosheid. Ondertussen is er ook nieuws over de vakantierechten van werknemers die in 2021 tijdelijk werkloos waren.

Lees meer