Opleiding
Van mobiliteitsbudget tot fietsvergoeding: alle regels in de praktijk.
Lees meer en schrijf in
Als gevolg van de toenemende fileproblematiek in ons land, gingen werknemers, werkgevers en de regering op zoek naar duurzame oplossingen. Geen wonder dat mobiliteit op dit moment zo’n brandend actueel thema is. Denk maar aan cash for cars, mobiliteitsbudget, e-bikes, fiscaliteit van de bedrijfswagens, enzoverder.
Met de mobiliteitsvergoeding en het mobiliteitsbudget werd er inmiddels een stap in de goede richting gezet. U kunt nu onder meer een vergoeding betalen aan werknemers die voorheen een bedrijfswagen hadden. Maar wat betekent dat voor de werkgever? Acerta wijst u graag de weg.
Vanaf 1 januari kunt u jaarlijks een mobiliteitsvergoeding betalen aan werknemers die al minstens 12 maanden een bedrijfswagen ter beschikking hadden. Die mobiliteitsvergoeding wordt berekend op basis van de cataloguswaarde van het laatst ingeleverde bedrijfsvoertuig. De mobiliteitsvergoeding wordt fiscaal en sociaal gunstig behandeld, net zoals de bedrijfswagen vandaag.
Om een concreet voorbeeld te geven:
Omdat de mobiliteitsvergoeding slechts toegankelijk is voor werknemers die reeds een bedrijfswagen hebben, en omdat er geen enkele zekerheid bestaat dat de werknemer de mobiliteitsvergoeding zal inzetten voor een duurzamer vervoermiddel, ligt er nu ook al een wetsvoorstel klaar rond het mobiliteitsbudget. Deze oplossing heeft als doel om voor iedereen een budget te kunnen voorzien dat besteed kan worden aan de mobiliteitsoplossingen die de werknemer nodig heeft.
Waar de fiscus eerder al besliste dat de terbeschikkingstelling van de fiets aan de werknemer vrij van belasting was, ook voor de privékilometers die ermee gereden worden, heeft de RSZ nu ook dit standpunt gevolgd. Naast de fiets zelf die de werknemer privé kan gebruiken, kan er ook nog een netto- fietsvergoeding betaald worden voor het woon-werkverkeer met deze fiets.
U merkt het: de nieuwe maatregelen omtrent mobiliteit bieden heel wat mogelijkheden. Contacteer ons voor een simulatie, het opzetten van een mobiliteitsplan en/of een opleiding op maat.
Van mobiliteitsbudget tot fietsvergoeding: alle regels in de praktijk.
Lees meer en schrijf inContacteer ons op het nummer 016 24 53 24 of per email.
Woon-werkverkeer in tijden van thuiswerk
Hoe verging het ons woon-werkverkeer in coronajaar 2020? De vijfde editie van Acerta’s jaarlijkse mobiliteitsbarometer toont hoe Belgische werknemers zich naar het werk verplaatsten, als ze zich naar het werk verplaatsten.
Lees meerWat zijn de voordelen van een fietslease?
Fietsen is niet alleen gezond, het is ook duurzaam én voordelig voor zowel werkgever als werknemer. Over welke voordelen gaat dat dan precies? In dit artikel geven we je een overzicht van de voordelen van een fietslease via de werkgever.
Lees meerEinde van de mobiliteitsvergoeding: alternatieve oplossingen
Het Grondwettelijk Hof vernietigde begin 2020 de mobiliteitsvergoeding (cash for car).
Lees meer