Vorige

Economische werkloosheid stijgt verder

12 september 2019 Dirk Vanderhoydonck Werkgevers

Wanneer er niet genoeg werk is kan je als werkgever je medewerkers tijdelijk op inactief zetten. Het is een vorm van tijdelijke werkloosheid waarbij de uitvoering van het arbeidscontract een tijdje geschorst is. Uit recente cijfers blijkt dat de economische werkloosheid verder aan het stijgen is.

In het tweede kwartaal van 2019 bedroeg de economische werkloosheid 0,8%, dat is ten opzichte van 2018 bijna een verdubbeling. Hoewel de stijging van de economische werkloosheid alarmerend lijkt, is er geen reden tot paniek. De economische werkloosheid was in 2018 immers historisch laag, dus de recente stijging is eigenlijk geen verrassing.

Leestijd: Later lezen?

Buffer voor grillen van de economie

De economische werkloosheid is een soort buffer die de grillen van de economie opvangt. Het systeem voorkomt dat werkgevers medewerkers moeten aanwerven of afdanken op het ritme van de economie. Er zijn wel een aantal aandachtspunten en een aantal verplichtingen waar je aan moet voldoen voor je er beroep op kan doen.

Wanneer het gebrek aan werk een structureel probleem wordt, dan mag er aan de alarmbel getrokken worden. Want werkgevers zullen dan eerder overgaan tot ontslag, wat op zich weer resulteert in een hoger werkloosheidscijfer. Het is dus wel belangrijk om de cijfers te blijven monitoren.

Tijdelijke economische werkloosheid arbeiders, 2019 vs. 2016-2017-2018

Figuur: Tijdelijke economische werkloosheid arbeiders

Vertraagde economische groei speelt een rol

Hoe komt het dat de economische werkloosheid stijgt? De daling van de economische activiteit speelt daar zeker een rol in. Natuurlijk zijn er ook seizoensgebonden effecten die elk jaar spelen. Zo is de economische werkloosheid in het tweede kwartaal systematisch lager dan in het eerste kwartaal. Dit effect zien we ook in 2019.

De tewerkstelling bekijk je trouwens best ook naast de economische werkloosheid. Wanneer er veel opdrachten zijn, en de economische werkloosheid laag is, dan zullen werkgevers sneller nieuwe medewerkers aanwerven. Hierdoor vergroot de marge van de economische werkloosheid opnieuw. Er is dus een delicaat evenwicht tussen economische werkloosheid, arbeidsplaatsen en de economie.

Economische werkloosheid aanvragen?

Heb je vragen in verband met de toepassing van economische werkloosheid in jouw bedrijf? Ken jij het stelsel al en wil je een periode van economische werkloosheid inroepen? Acerta kan helpen.

Meer informatie

Nood aan juridisch advies?

In Trefzeker, de sociaal-juridische online databank van Acerta kan je heel wat informatie terugvinden, ook rond economische werkloosheid.

Test Trefzeker gratis uit

Deel dit artikel

Dirk Vanderhoydonck

Geschreven door Dirk Vanderhoydonck

Director Flexsourcing

Gerelateerde artikels

Bijna helft van werkgevers overweegt outsourcing
Werkgevers

Bijna helft van werkgevers overweegt outsourcing

28 augustus 2020 Cleo Kinnaer

Outsourcing of uitbesteding is een beproefde optie voor wie kosten wil terugdringen. En laat ons eerlijk zijn: iedere werkgever wil minder kosten, zeker in coronatijden.

Lees meer
Is jouw hr-afdeling klaar voor de toekomst?
Werkgevers

Is jouw hr-afdeling klaar voor de toekomst?

02 april 2019

Tevredenheid troef wanneer het gaat over de prestaties van het hr-departement en de kennis van hr-medewerkers binnen menig bedrijven. Gelukkig maar, want een moderne hr-afdeling is een kloppend hart dat de volledige organisatie van frisse zuurstof voorziet.

Lees meer
Economische werkloosheid: wat en hoe?
Werkgevers

Economische werkloosheid: wat en hoe?

21 maart 2019

Of ‘economische werkloosheid’ een irrelevant begrip is geworden? Wanneer we kijken naar het bescheiden percentage werkuren dat in 2018 niet gepresteerd werd, nl. 0,60%, zou je bijna denken van wel.

Lees meer