Vorige

Een flexibel aanwervingsbeleid dat inzetbaarheid centraal stelt, (be)loont

04 september 2020 Sabine Goossens Werkgevers

De activering van werkzoekenden en inactieven is een belangrijke sleutel in het behoud van een sterke en betaalbare sociale bescherming én is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Flankerend overheidsbeleid is daarbij noodzakelijk om te garanderen dat werken financieel loont en dat de omstandigheden om aan het werk te gaan optimaal zijn onder meer door het voorzien van kinderopvang en een goede bereikbaarheid. Maar ook jij, als werkgever, kan er je steentje aan bijdragen.

Leestijd: Later lezen?

OESO-rapport: België buiten top 5

Uit een OESO-rapport over de Belgische arbeidsmarkt blijkt dat ons land in 2019 bijna 216.000 werkzoekenden en bijna 1,4 miljoen inactieven telde. Daarmee valt België net buiten de top 5 van de OESO-landen. Tot de groep 'inactieven' behoren in ons land onder meer mensen in de ziekteverzekering, in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag of gerechtigden op een leefloon.

Hoe teken je een flexibel en futureproof aanwervingsbeleid uit en hoe ondersteunt de overheid je daarbij? We bieden je een blik op de mogelijkheden.

Aanwerven doe je zo

Ook als werkgever speel je een belangrijke rol om bij te dragen aan de activering van deze doelgroepen. Jouw aanwervingsbeleid is de sleutel tot succes. Stel je daarbij zo flexibel mogelijk op en denk niet in beperkingen maar focus op mogelijkheden en zet de inzetbaarheid van mensen centraal. Zoek naar de talenten, zet in op de sterktes en de ontwikkeling van nieuwe competenties (bv. via loopbaancoaching).

Bouw je aanwervingsbeleid op rond volgende elementen:

  • Focus op talenten, leervermogen en potentieel, eerder dan op de aanwezigheid van diploma’s. De klik met jouw organisatie moet goed zitten.
  • Bied opleidingskansen en -mogelijkheden aan zowel door functiegerelateerde opleiding als door training van soft skills. Denk hierbij verder dan de klassieke opleiding maar zet ook in op training on the job, stages, het tijdelijk opdoen van ervaring en kennis bij een derde werkgever … .
  • Zet in op coaching, waarderend kijken naar mensen, laat mensen groeien en zich ontwikkelen.
  • Maak een goede forecast en plan groepsopleidingen voor nieuwe starters. Zorg daarnaast voor een goed onboarding traject.
  • Denk na over flexibele verloning. Loon bestaat uit meer elementen dan alleen brutoloon, optimaliseer het loon en speel in op de individuele wensen en noden van je werknemers.
  • Wees flexibel in tijd en plaats. Hanteer een flexibel start- en einduur, het opsparen van overuren of vakantiedagen voor later moment, flexibele arbeidsregelingen met het oog op de work life balance van je medewerkers. Zet in op thuiswerk als de functie het toelaat en focus op de bereikbaarheid van je organisatie (fietsbeleid, carpooling).

Beslis je in een sollicitatie om een kandidaat niet te selecteren, verzeker je er van dat elke sollicitant een respons ontvangt en communiceer duidelijk over de redenen van niet-aanwerving. Dat draagt bij aan de motivatie om een nieuwe uitdaging te zoeken.

Aanwervingsincentives

De overheid geeft je ook een duw in de rug bij het aanwerven van deze doelgroepen.

Via de verschillende doelgroepverminderingen kan je een RSZ-korting bekomen. Zo bestaat er een doelgroepvermindering voor laag- en middengeschoolde jongeren, ouderen of voor mentoren die een opleiding op de werkvloer begeleiden.

Voor de aanwerving van langdurig werklozen kan je een Vlaamse aanmoedigingspremie ontvangen. De Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) ondersteunt de tewerkstelling van een werknemer met een arbeidsbeperking die een rendementsverlies heeft of bijkomende werkingskosten vereist. Verlies zeker ook de mogelijkheid van de startersjobs niet uit het oog.

Je kennis aanscherpen?

In ons aanbod vind je opleidingen rond aanwerven, hr, management, sociale wetgeving en persoonlijke vaardigheden. Raadpleeg het overzicht en kies de opleiding die bij je past.

Opleidingen

Deel dit artikel

sabine-goossens

Geschreven door Sabine Goossens

Hr project manager

Gerelateerde artikels

Akkoord over begroting: welke beslissingen zijn genomen?
Werkgevers

Akkoord over begroting: welke beslissingen zijn genomen?

13 oktober 2021 Miet Vanhegen

De regering heeft een akkoord bereikt over de begroting. Arbeidsmarkthervormingen en fiscale wijzigingen zijn voorzien. Welke maatregelen zijn relevant voor werkgevers? We sommen ze voor jullie op.

Lees meer
Sectorale onderhandelingen 2021-2022
Werkgevers

Sectorale onderhandelingen 2021-2022

12 oktober 2021 Leen Smeets

Om de twee jaar onderhandelen de sectoren over nieuwe sectorale akkoorden. Wat is een sectoraal akkoord? Zijn er grenzen aan een sectoraal akkoord? Wat met de coronapremie? We geven een antwoord op de belangrijkste vragen over de sectorale onderhandelingen van 2021-2022.

Lees meer
Meer thuiswerk, minder loopbaanonderbrekingen?
Werkgevers

Meer thuiswerk, minder loopbaanonderbrekingen?

06 oktober 2021 Annelies Bries

Heeft thuiswerk ervoor gezorgd dat er minder nood is aan structurele loopbaanonderbreking? De voorbije maanden werd er beduidend minder beroep gedaan op tijdskrediet en thematische verloven zoals ouderschapsverlof of palliatief verlof.

Lees meer