Je kennis aanscherpen?
In ons aanbod vind je opleidingen rond aanwerven, hr, management, sociale wetgeving en persoonlijke vaardigheden. Raadpleeg het overzicht en kies de opleiding die bij je past.
De activering van werkzoekenden en inactieven is een belangrijke sleutel in het behoud van een sterke en betaalbare sociale bescherming én is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Flankerend overheidsbeleid is daarbij noodzakelijk om te garanderen dat werken financieel loont en dat de omstandigheden om aan het werk te gaan optimaal zijn onder meer door het voorzien van kinderopvang en een goede bereikbaarheid. Maar ook jij, als werkgever, kan er je steentje aan bijdragen.
Uit een OESO-rapport over de Belgische arbeidsmarkt blijkt dat ons land in 2019 bijna 216.000 werkzoekenden en bijna 1,4 miljoen inactieven telde. Daarmee valt België net buiten de top 5 van de OESO-landen. Tot de groep 'inactieven' behoren in ons land onder meer mensen in de ziekteverzekering, in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag of gerechtigden op een leefloon.
Hoe teken je een flexibel en futureproof aanwervingsbeleid uit en hoe ondersteunt de overheid je daarbij? We bieden je een blik op de mogelijkheden.
Ook als werkgever speel je een belangrijke rol om bij te dragen aan de activering van deze doelgroepen. Jouw aanwervingsbeleid is de sleutel tot succes. Stel je daarbij zo flexibel mogelijk op en denk niet in beperkingen maar focus op mogelijkheden en zet de inzetbaarheid van mensen centraal. Zoek naar de talenten, zet in op de sterktes en de ontwikkeling van nieuwe competenties (bv. via loopbaancoaching).
Bouw je aanwervingsbeleid op rond volgende elementen:
Beslis je in een sollicitatie om een kandidaat niet te selecteren, verzeker je er van dat elke sollicitant een respons ontvangt en communiceer duidelijk over de redenen van niet-aanwerving. Dat draagt bij aan de motivatie om een nieuwe uitdaging te zoeken.
De overheid geeft je ook een duw in de rug bij het aanwerven van deze doelgroepen.
Via de verschillende doelgroepverminderingen kan je een RSZ-korting bekomen. Zo bestaat er een doelgroepvermindering voor laag- en middengeschoolde jongeren, ouderen of voor mentoren die een opleiding op de werkvloer begeleiden.
Voor de aanwerving van langdurig werklozen kan je een Vlaamse aanmoedigingspremie ontvangen. De Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP) ondersteunt de tewerkstelling van een werknemer met een arbeidsbeperking die een rendementsverlies heeft of bijkomende werkingskosten vereist. Verlies zeker ook de mogelijkheid van de startersjobs niet uit het oog.
In ons aanbod vind je opleidingen rond aanwerven, hr, management, sociale wetgeving en persoonlijke vaardigheden. Raadpleeg het overzicht en kies de opleiding die bij je past.
In drie stappen naar een succesvol vakantiebeleid
Iedereen heeft wel eens nood aan vakantie. Wist je dat een voltijdse werknemer recht heeft op 20 wettelijke vakantiedagen? Wil jij graag een succesvol vakantiebeleid in je organisatie? Volg dan deze stappen.
Lees meerDiversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt
De diversiteit aan nationaliteiten neemt toe op onze Belgische arbeidsmarkt, dat blijkt uit ons onderzoek bij zo’n 28.500 bedrijven. Vandaag heeft 15 % van alle werknemers in België niet de Belgische nationaliteit. Het aandeel niet-Belgen op onze arbeidsmarkt volgt een stijgende trend: de laatste vijf jaar is het aandeel op onze arbeidsmarkt gesteg...
Lees meerWat verandert er voor werkgevers in april?
De wet- en regelgeving verandert regelmatig, en dat heeft een invloed op jou als werkgever of op jouw medewerkers. Acerta geeft je daarom een overzicht van de sociaal-juridische wijzigingen die op de planning staan in april.
Lees meer