Vorige

Eenmalige premie voor tijdelijk werklozen

15 december 2020 Nele Mertens Werkgevers

De federale regering belooft een premie voor werknemers die een bepaald aantal dagen tijdelijk werkloos geweest zijn in 2020. Wie komt er in aanmerking voor deze premie? En hoeveel bedraagt de premie?

Leestijd: Later lezen?

Voor wie is de premie?

De RVA kondigt op zijn website aan dat werknemers die in de periode van maart tot en met november 2020 minstens 53 uitkeringen als tijdelijk werkloze hebben gekregen, recht hebben op een eenmalige premie. Het gaat daarbij zowel om uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht als voor economische werkloosheid.

Let op: het gaat over een aantal uitkeringen en niet over een aantal dagen. De werkloosheidsreglementering betaalt immers uitkeringen uit in de zesdagenweek. Voltijdse werknemers die normaal gezien 5 dagen per week werken, maar volledig tijdelijk werkloos waren, krijgen voor die week dan ook 6 volle uitkeringen.

Hoeveel bedraagt de premie?

  • Vanaf de 53e uitkering zal een bijkomende premie berekend worden van 10 euro per uitkering, met een minimum van 150 euro, voor voltijdse werknemers.
  • Voor deeltijdse werknemers bedraagt de premie 5 euro per uitkering vanaf de 53e, met een minimum van 75 euro.

Op de berekende premie wordt 15 procent bedrijfsvoorheffing ingehouden.

Welke procedure moeten je werknemers volgen?

Je werknemers moeten niets doen om de premie aan te vragen. De uitbetalingsinstellingen zullen het nodige doen om de premie te berekenen en te betalen. Een eerste deel zal betaald worden vanaf de betalingen voor december 2020, op basis van de informatie die de uitbetalingsinstellingen hebben over de maanden maart tot en met oktober. De informatie over de maand november zal pas later bekend zijn. Indien werknemers nog recht hebben op een bijkomende premie, zal die betaald worden in mei of juni 2021.

Deel je werknemers met andere werkgevers

Pak je personeelsoverschot of -tekort aan door je werknemers tijdelijk uit te wisselen met een andere werkgever. Meer informatie vind je op ons deelplatform Bridge, of herbekijk ons webinar.

Platform Bridge Webinar

Deel dit artikel

Nele Mertens

Geschreven door Nele Mertens

juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Reisverbod en uitgebreide isolatie: welke gevolgen zijn er voor bedrijven?
Werkgevers

Reisverbod en uitgebreide isolatie: welke gevolgen zijn er voor bedrijven?

25 januari 2021 Ellen Van Grunderbeek

Het overlegcomité van 22 januari 2021 heeft een tijdelijk reisverbod en een uitgebreide isolatie aangekondigd. Welke gevolgen hebben deze beslissingen voor bedrijven?

Lees meer
Mag een werknemer zich laten vaccineren tijdens de werkuren?
Werkgevers

Mag een werknemer zich laten vaccineren tijdens de werkuren?

21 januari 2021 Amandine Boseret

De vaccinatiecampagne is alvast gestart, maar wanneer vinden de vaccinaties precies plaats? Kunnen je werknemers gevaccineerd worden tijdens de werkuren en onder welke voorwaarden?

Lees meer
Loopbaansparen: Belgen willen vakantiedagen op lange termijn opnemen
Werkgevers

Loopbaansparen: Belgen willen vakantiedagen op lange termijn opnemen

12 januari 2021 Ellen Van Grunderbeek

Vakantiedagen of overuren opsparen om op een later moment te gebruiken? Loopbaansparen zou een oplossing kunnen zijn voor de niet-opgebruikte vakantiedagen tijdens de coronapandemie.

Lees meer