Vorige

Eenmalige premie voor tijdelijk werklozen

15 december 2020 Nele Mertens Werkgevers

De federale regering belooft een premie voor werknemers die een bepaald aantal dagen tijdelijk werkloos geweest zijn in 2020. Wie komt er in aanmerking voor deze premie? En hoeveel bedraagt de premie?

Leestijd: Later lezen?

Voor wie is de premie?

De RVA kondigt op zijn website aan dat werknemers die in de periode van maart tot en met november 2020 minstens 53 uitkeringen als tijdelijk werkloze hebben gekregen, recht hebben op een eenmalige premie. Het gaat daarbij zowel om uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht als voor economische werkloosheid.

Let op: het gaat over een aantal uitkeringen en niet over een aantal dagen. De werkloosheidsreglementering betaalt immers uitkeringen uit in de zesdagenweek. Voltijdse werknemers die normaal gezien 5 dagen per week werken, maar volledig tijdelijk werkloos waren, krijgen voor die week dan ook 6 volle uitkeringen.

Hoeveel bedraagt de premie?

  • Vanaf de 53e uitkering zal een bijkomende premie berekend worden van 10 euro per uitkering, met een minimum van 150 euro, voor voltijdse werknemers.
  • Voor deeltijdse werknemers bedraagt de premie 5 euro per uitkering vanaf de 53e, met een minimum van 75 euro.

Op de berekende premie wordt 15 procent bedrijfsvoorheffing ingehouden.

Welke procedure moeten je werknemers volgen?

Je werknemers moeten niets doen om de premie aan te vragen. De uitbetalingsinstellingen zullen het nodige doen om de premie te berekenen en te betalen. Een eerste deel zal betaald worden vanaf de betalingen voor december 2020, op basis van de informatie die de uitbetalingsinstellingen hebben over de maanden maart tot en met oktober. De informatie over de maand november zal pas later bekend zijn. Indien werknemers nog recht hebben op een bijkomende premie, zal die betaald worden in mei of juni 2021.

Deel je werknemers met andere werkgevers

Pak je personeelsoverschot of -tekort aan door je werknemers tijdelijk uit te wisselen met een andere werkgever. Meer informatie vind je op ons deelplatform Bridge, of herbekijk ons webinar.

Platform Bridge Webinar

Deel dit artikel

Nele Mertens

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Nieuwe en verlengde steunmaatregelen
Werkgevers

Nieuwe en verlengde steunmaatregelen

13 april 2021 Annelies Bries

Op 13 april werd in het Belgisch staatsblad een wet gepubliceerd met steunmaatregelen voor werkgevers en werknemers. Acerta geeft je een overzicht van de nieuwe en verlengde steunmaatregelen.

Lees meer
Sneltesten op de werkvloer zijn mogelijk
Werkgevers

Sneltesten op de werkvloer zijn mogelijk

13 april 2021 Miet Vanhegen

Sneltesten kunnen ingezet worden op de werkvloer. Veel werkgevers zitten echter nog met praktische vragen. Acerta geeft een antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Lees meer
Het coronavaccin tijdens de werkuren: wat met arbeidsongevallen?
Werkgevers

Het coronavaccin tijdens de werkuren: wat met arbeidsongevallen?

12 april 2021 Ellen Van Grunderbeek

Wanneer je medewerker zich tijdens de werkdag verplaatst naar het vaccinatiecentrum en een ongeval heeft, wordt het ongeval dan als een arbeids(weg)ongeval beschouwd?

Lees meer