Vorige

Einde van de mobiliteitsvergoeding: alternatieve oplossingen

08 december 2020 Werkgevers
Ellen Lammens

Einde overgangsperiode

Het Grondwettelijk Hof vernietigde begin 2020 de mobiliteitsvergoeding (cash for car). Binnenkort, op 1 januari 2021, gaat deze vernietiging ook effectief in. De overheid heeft trouwens (nog) geen aanpassing van de wetgeving op de mobiliteitsvergoeding voorzien. Werkgevers gaan dus best op zoek gaan naar een alternatieve oplossing voor hun werknemers die momenteel een mobiliteitsvergoeding ontvangen.

Leestijd: Later lezen?

Drie alternatieven voor de mobiliteitsvergoeding

Heb je werknemers in dienst die een mobiliteitsvergoeding ontvangen? En heb je momenteel nog geen alternatieve oplossing gevonden? Dan kan je inspiratie putten uit deze alternatieven voor de mobiliteitsvergoeding.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

1. De werknemer krijgt (opnieuw) een bedrijfswagen ter beschikking.

Indien er een systeem van flexibel verlonen bestaat in de onderneming, kunnen werkgever en werknemer er ook voor kiezen om die bedrijfswagen om te zetten in alternatieve verloningsvormen.

2. Een overstap naar het mobiliteitsbudget.

De werknemer kan zijn budget dan aan een of meerdere alternatieve mobiliteitsoplossingen besteden.

3. De werknemer ontvangt een bruto compensatie vanaf 1 januari 2021.

Dit is de minst voordelige oplossing aangezien er op dergelijke premie gewone sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd zijn en er bedrijfsvoorheffing op moet worden ingehouden.

Next steps?

Indien je nog geen stappen hebt ondernomen om een alternatief voor de mobiliteitsvergoeding te voorzien, dan raden we je aan hier op korte termijn werk van te maken. Ga in overleg met de betrokken werknemers en werk de nodige alternatieven uit. Je deadline? 31 december 2020.

Van mobiliteitsbudget tot fietsvergoeding: alle regels in de praktijk

Deze opleiding zorgt ervoor dat je door het bos opnieuw de bomen kan zien en je mobiliteitsbeleid kan afstemmen op de behoeften van je medewerkers.

Schrijf je in

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Lammens

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer
Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

01 april 2024
Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer