Vorige

Extra steunmaatregelen voor horeca, evenementen- en kermissector

29 oktober 2020 Nele Mertens Werkgevers

Sommige sectoren, zoals o.a. de horeca, cultuurhuizen, zwembaden en fitnesscentra, moeten opnieuw verplicht de deuren sluiten. De regering heeft nieuwe steunmaatregelen beloofd, maar wie komt er precies in aanmerking voor? Hoewel de wettelijke basis voor deze extra steunmaatregelen nog niet gefinaliseerd is, en dus ook nog niet gepubliceerd, kunnen we toch al enkele grote lijnen meegeven.

Leestijd: Later lezen?
Voor welke werkgevers komt er steun?
  • ondernemingen uit de horecasector
  • ondernemingen uit de evenementensector
  • exploitanten van kermisattracties

Let wel, het concrete toepassingsgebied moet nog verder verfijnd worden. Of dit zal zijn op basis van het paritair comité of de activiteit, bijvoorbeeld op basis van NACE-code, is nog niet geweten.

Welk voordeel kan je genieten?

De basis sociale zekerheidsbijdragen die je moet betalen aan de RSZ, en die berekend worden op het brutoloon dat je aan je medewerkers betaalt, zullen kwijtgescholden worden voor het derde kwartaal van 2020. Dat zijn de maanden juli, augustus en september. In die maanden was er terug activiteit, werden er lonen uitbetaald en zijn er RSZ-bijdragen verschuldigd.

Er is voor geopteerd om te werken in twee stappen. De RSZ zal eerst een berekening maken op basis van de brutolonen van het eerste kwartaal en nadien op basis van de brutolonen van het derde kwartaal. Het gaat daarbij om de brutolonen voor de gewone medewerkers en de studenten. Ontvang je al RSZ-verminderingen, bijvoorbeeld omdat je jonge of oude werknemers tewerkstelt, dan worden deze eerst in mindering gebracht. Het uiteindelijke bedrag krijg je als premie toegekend. Hoe dit bedrag in rekening zal mogen worden gebracht, zal door de RSZ nog worden medegedeeld.

De extra bijdragen die je moet betalen, bijvoorbeeld om de vakantierechten van je arbeiders te financieren, en de persoonlijke bijdrage van 13,07% van je medewerkers worden niet kwijtgescholden.  

Op zoek naar een alternatief voor ontslag?

Het systeem van tijdelijke werkloosheid geeft onze economie veerkracht, zodat je je mensen aan boord kan houden. Een andere mogelijkheid om je personeelsoverschot (of personeelstekort) aan te pakken is het delen van werknemers met andere werkgevers. Meer info hierover vind je op ons deelplatform Bridge, of herbekijk het webinar.

Deelplatform Bridge Webinar

Deel dit artikel

Nele Mertens

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Overlegcomité 19 juli: wat is de impact voor bedrijven?
Werkgevers

Overlegcomité 19 juli: wat is de impact voor bedrijven?

20 juli 2021 Ellen Van Grunderbeek

Het overlegcomité zat op 19 juli opnieuw samen om de coronamaatregelen te bespreken. Wat werd er beslist? En hebben die beslissingen een impact op bedrijven? Acerta geeft een overzicht.

Lees meer
Update Generieke Gids: nieuwe richtlijnen voor bedrijven
Werkgevers

Update Generieke Gids: nieuwe richtlijnen voor bedrijven

16 juli 2021 Miet Vanhegen

Op 14 juli werd de nieuwe versie van de Generieke Gids gepubliceerd. Door de gewijzigde overheidsmaatregelen, was de vorige versie van de Generieke Gids aan wijziging toe.

Lees meer
Tijdelijke werkloosheid daalt, arbeidskrapte laat zich voelen
Werkgevers

Tijdelijke werkloosheid daalt, arbeidskrapte laat zich voelen

15 juli 2021 Dirk Vanderhoydonck

Het systeem van tijdelijke werkloosheid heeft organisaties geholpen om een moeilijke periode te overbruggen, maar ondertussen worden bedrijven opnieuw geconfronteerd met de schaarste aan talent op de arbeidsmarkt.

Lees meer