Vorige

Flitscontroles op telewerk in januari 2021

29 december 2020 Werkgevers
Clara D'hollander

In januari 2021 wordt thuiswerk strenger gecontroleerd, zowel in de privé- als in de publieke sector. We zetten de regels rond telewerk nogmaals op een rijtje en leggen uit hoe en waar die flitscontroles plaatsvinden.

Leestijd: Later lezen?

Overzicht huidige regels rond telewerk

Wie moet van thuis uit werken?

Sinds 2 november 2020 is telewerk verplicht voor alle ondernemingen en diensten voor alle personeelsleden. De enige uitzondering hierop is de situatie waarin thuiswerk onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de onderneming.

Wat als telewerk niet kan worden toegepast?

Als telewerk onmogelijk is, moet je een attest of een ander bewijsstuk bezorgen aan je werknemers om hun aanwezigheid op de werkplaats te bevestigen.  Een voorbeeldattest vind je hier.

Daarnaast moet je ook alle noodzakelijke preventiemaatregelen nemen om de regels van social distancing op de werkvloer te respecteren. Deze maatregelen vind je in de Generieke gids aangevuld met het protocol dat door jouw sector werd uitgewerkt.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen niet-essentiële ondernemingen en ondernemingen van de cruciale sectoren en de essentiële diensten.

  • Gaat het om een niet-essentiële onderneming, dan moeten de regels van social distancing maximaal worden nageleefd.
  • Behoort je onderneming tot een van de cruciale sectoren en/of essentiële diensten, of gaat het om een onderneming van producenten, leveranciers, aannemers en onderaannemers van goederen, werken en diensten die essentieel zijn voor de activiteit van deze cruciale sectoren en essentiële diensten, dan moeten de regels van social distancing in de mate van het mogelijke worden nageleefd.

Flitscontroles op telewerk in de tertiaire sector

De sociale inspectie heeft flitscontroles op telewerk aangekondigd. Deze zullen plaatsvinden in de maand januari in de volledige tertiaire sector (dienstverleningssector) en uiteraard focussen op de functies die voor telewerk in aanmerking kunnen komen (bedienden) in sectoren die niet verplicht moeten sluiten.

Hoe verloopt een flitscontrole?

Tijdens deze flitscontrole kunnen alle maatregelen die in de checklist sanitaire maatregelen opgenomen zijn, gecontroleerd worden door de sociaal inspecteurs. De focus zou echter liggen op de naleving van de verplichting tot telewerk.

Deel dit artikel

Geschreven door Clara D'hollander

Juridisch adviseur Kenniscentrum

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer