Blijf op de hoogte van alle corona-maatregelen
Voor alle informatie over dit onderwerp kan je onze FAQ over het coronavirus raadplegen.
Raadpleeg onze FAQ
Op 14 april heeft de Groep van 10, een overleg tussen vakbonden en werkgeversorganisaties, een akkoord bereikt met een mogelijke impact op werkgevers tijdens de coronacrisis.
Het overleg heeft geleid tot deze 3 concrete maatregelen:
Deze maatregelen zijn nog niet van kracht. Het is een akkoord dat de Groep van 10 aan de ministers voorlegt. Het is dan aan de ministers om te beslissen of ze dit advies al dan niet volgen en om het vervolgens in een wettelijk kader te gieten zodat het verplichtend wordt. Voorlopig zijn dit slechts voorstellen en dus geen bindende bepalingen.
Een werknemer die in quarantaine moet worden geplaatst (bijvoorbeeld omdat hij in contact staat met een andere persoon die het coronavirus heeft opgelopen, of omdat hij tot een risicogroep behoort), maar die in staat is om te werken, heeft recht op tijdelijke werkloosheid op grond van overmacht.
Dit principe is niet nieuw. In de praktijk was er echter verwarring bij werkgevers, werknemers en de medische beroepsbeoefenaars over het concept van een quarantaineattest.
Om een einde te maken aan deze verwarring stelt de Groep van 10 een model van quarantaineattest voor. Er zou dan een duidelijk onderscheid kunnen worden gemaakt tussen :
Wanneer een werknemer tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid door overmacht ziek is, ontvangt hij een uitkering van het ziekenfonds.
Om discriminatie te voorkomen tussen werknemers die tijdelijk werkloos zijn en werknemers die ziek zijn, stelt de Groep van 10 voor om de uitkering van het ziekenfonds gelijk te trekken met de uitkeringen die werknemers ontvangen die tijdelijk werkloos zijn omwille van overmacht, of deze in elk geval te benaderen.
Vanwege de bijzondere omstandigheden in het kader van de coronacrisis, is de werkgever momenteel vrijgesteld van het melden van tijdelijke werkloosheid aan zijn werknemers.
De sociale partners hebben een overeenkomst gesloten waardoor werkgevers, die besluiten hun werknemers tijdelijk werkloos te stellen, verplicht zijn hun werknemers daarvan op de hoogte te brengen. In deze kennisgeving moeten onder meer de periode van tijdelijke werkloosheid en de dagen waarop de werknemer tijdelijk werkloos is, worden vermeld. De werkgever zal wel de mogelijkheid behouden om werknemers in tijdelijke werkloosheid terug te roepen om te komen werken, zelfs als de kennisgeving aanvankelijk aangaf dat er voor die dag sprake was van tijdelijke werkloosheid.
Zonder een dergelijke kennisgeving zouden werkgevers geen tijdelijke werkloosheid voor hun werknemers kunnen aanvragen.
Zoals reeds aangegeven, is dit een overeenkomst die door de Groep van 10 is gesloten en die nog niet verplichtend werd gemaakt door de regering. Deze overeenkomst kan in de komende dagen wel in wettelijke bepalingen gegoten worden. Acerta houdt je op de hoogte van verdere evoluties.
Voor alle informatie over dit onderwerp kan je onze FAQ over het coronavirus raadplegen.
Raadpleeg onze FAQLoopbaansparen: Belgen willen vakantiedagen op lange termijn opnemen
Vakantiedagen of overuren opsparen om op een later moment te gebruiken? Loopbaansparen zou een oplossing kunnen zijn voor de niet-opgebruikte vakantiedagen tijdens de coronapandemie.
Lees meerLandingsbaan: uitkering (voorlopig) altijd vanaf 60 jaar
Via een landingsbaan kunnen oudere medewerkers minder gaan werken in aanloop naar hun pensioen. Voortaan krijgen werknemers maar een uitkering vanaf 60 jaar.
Lees meerHet jaar 2020 was op z’n minst gezegd bewogen. Veranderingen volgden elkaar in een sneltempo op vanwege de coronapandemie. Vooruitblikken doen we voorzichtig.
Lees meer