Vorige

Heeft jouw medewerker zijn ADV-dagen en inhaalrust al opgenomen?

02 december 2020 Werkgevers
Annelies Bries

Het einde van het jaar is in zicht. Hoog tijd om na te gaan of je medewerkers wel de nodige inhaalrust en ADV-dagen hebben opgenomen.

Leestijd: Later lezen?

ADV-dagen

ADV-dagen worden toegekend om de gemiddelde wekelijkse arbeidsduur op jaarbasis te bereiken (bijvoorbeeld 40 uur per week werken met 12 ADV-dagen, zodat er op jaarbasis gemiddeld 38 uur gewerkt wordt). Het overschrijden van deze gemiddelde wekelijkse arbeidsduur is doorgaans niet toegelaten. Daarom moet je er als werkgever voor zorgen dat alle ADV-dagen binnen de referteperiode worden opgenomen. Deze referteperiode bedraagt in veel gevallen een (kalender)jaar.

Een beperkt aantal sectoren laten in uitzonderlijke gevallen toe dat ADV-dagen worden overgedragen naar een volgende referteperiode.

Heeft de sector geen specifieke afspraken gemaakt, dan is het aangewezen om zelf een collectieve arbeidsovereenkomst af te sluiten of de modaliteiten voor het opnemen van deze dagen op te nemen in het arbeidsreglement. Hierin kan je echter geen overdracht naar een volgende referteperiode overeenkomen.

Inhaalrust

Hebben je werknemers overuren gemaakt, bijvoorbeeld in het kader van buitengewone vermeerdering van werk, dan moet je hen doorgaans ook inhaalrust toekennen. Tegen het einde van de referteperiode, deze is standaard een trimester maar is in veel gevallen verlengd tot een (kalender)jaar, moeten alle overuren weggewerkt zijn door het toekennen van inhaalrust.

Strikt juridisch is er geen akkoord vereist tussen werknemer en werkgever over het tijdstip waarop de inhaalrust wordt genomen, dus je zou het opnemen van inhaalrust kunnen opleggen. Al is het uiteraard aangeraden om de opname van de inhaalrust in onderling overleg te bepalen. Het is wel mogelijk dat er in het arbeidsreglement regels opgenomen zijn over het moment waarop de inhaalrust kan genomen worden.

Werk je met een flexibele arbeidsregeling (bv. kleine of grote flexibiliteit), hou dan eveneens in de gaten dat je tegen het einde van de referteperiode (vaak een jaar) de gemiddelde arbeidsduur correct bereikt hebt.

Wat bij tijdelijke werkloosheid?

Is je werknemer nog tot het einde van het jaar in tijdelijke werkloosheid? Ook dan moet je ervoor zorgen dat de nodige ADV-dagen en inhaalrust werden opgenomen zodat de gemiddelde arbeidsduur correct gepresteerd wordt.

Trefzeker: dé kennisbank voor hr-professionals

Trefzeker zit boordevol actuele sociaal-juridische informatie – ook per paritair comité. Acerta volgt de regelgeving op de voet op en past de teksten dagelijks aan.

Ontdek trefzeker

Deel dit artikel

Annelies Bries_acerta

Geschreven door Annelies Bries

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer
Werkgevers

Collectief ontslag: hoe pak je dit aan als bedrijf?

20 maart 2024
Glenn van Oevelen

Moet je bedrijf noodgedwongen overgaan tot ontslag? Er zijn heel wat vragen: wat moet je meteen in orde brengen, welke procedures moet je volgen en wat met je werknemers?

Lees meer
Werkgevers

Een ziektebriefje: hier let je best op als werkgever

08 maart 2024
Miet Vanhegen

Wanneer is een ziektebriefje ongeldig? Er zijn bepaalde verplichtingen rond het ziektebriefje. Zo moet die binnen een bepaalde termijn door je werknemer bezorgd worden en moet die ook een aantal cruciale zaken bevatten.

Lees meer