Vorige

Het coronavaccin tijdens de werkuren: wat met arbeidsongevallen?

12 april 2021 Ellen Van Grunderbeek Werkgevers

In de komende weken en maanden zal de vaccinatiecampagne op kruissnelheid komen. Ook je medewerkers zullen de kans krijgen om zich kosteloos te laten vaccineren in een vaccinatiecentrum dichtbij hun woonplaats. De persoonlijke uitnodiging die je medewerker ontvangt, zal een uur vermelden waarop je medewerker zich mag aanmelden voor het vaccin.

Leestijd: Later lezen?

Vaccinatie tijdens de werkuren

Het is best mogelijk dat de afspraak ingepland wordt tijdens de werkdag, waardoor de federale overheid heeft voorzien in het vaccinatieverlof’. Dat laat je medewerker toe - met behoud voor het normale loon - gedurende de tijd die nodig is om het vaccin te halen afwezig te zijn van het werk.

Het is ook mogelijk om geen administratieve regeling op te zetten en de vaccinatietijd als arbeidstijd te beschouwen.

Afwezigheid voor vaccinatie en de arbeidsongevallenverzekering

Een arbeidsongeval is een plotse gebeurtenis die zich voordoet tijdens én door de uitvoering van de arbeidsovereenkomst en die een letsel veroorzaakt. Er is sprake van een arbeidswegongeval wanneer er zich een ongeval voordoet op de normale weg tussen de woonplaats van je medewerker en de werkplaats. De wetgever heeft een aantal verplaatsingen met dat normale traject gelijkgesteld.

Aangezien de vaccinatie in ons land vrijwillig is, kan de verplaatsing naar en van het centrum alsook de tijd in het centrum niet gelijkgesteld worden met een “opdracht” of een dienstreis.

Wanneer je medewerker zich tijdens de werkdag vrijwillig verplaatst naar het vaccinatiecentrum en daarvoor het systeem van het vaccinatieverlof wordt toegepast, is de arbeidsovereenkomst voor die tijd geschorst. Een ongeval tijdens de verplaatsing of op het vaccinatiecentrum vindt dan niet plaats tijdens de uitvoering van de arbeidsovereenkomst en kan in beginsel niet als een arbeidsongeval worden beschouwd.

Ook wanneer je medewerker tijdens de arbeidstijd afwezig kan zijn en de arbeidsovereenkomst dus niet wordt geschorst, kan er geen sprake zijn van een arbeids(weg)ongeval. Het gebeurt in principe wel tijdens, maar niet door, de uitvoering van de arbeidsovereenkomst en evenmin op het normale traject tussen de woon- en werkplaats. 

Bij de aangifte van een ongeval zal je arbeidsongevallenverzekeraar evenwel steeds voor elk ingediend dossier en geval per geval onderzoeken of de wettelijke criteria voor de erkenning van een arbeids(weg)ongeval al dan niet vervuld zijn.

Zet in op het welzijn van je medewerkers

Meer dan ooit is het nodig om de vinger aan de pols te houden met het oog op hun welzijn. Acerta helpt je graag.

Zorg voor welzijn

Deel dit artikel

ellen-van-grunderbeek-ellips.png

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Overlegcomité 19 juli: wat is de impact voor bedrijven?
Werkgevers

Overlegcomité 19 juli: wat is de impact voor bedrijven?

20 juli 2021 Ellen Van Grunderbeek

Het overlegcomité zat op 19 juli opnieuw samen om de coronamaatregelen te bespreken. Wat werd er beslist? En hebben die beslissingen een impact op bedrijven? Acerta geeft een overzicht.

Lees meer
Noodweer en overstromingen: wat moet je weten als werkgever?
Werkgevers

Noodweer en overstromingen: wat moet je weten als werkgever?

19 juli 2021 Nele Mertens

Het noodweer heeft ons land geteisterd en veroorzaakte heel wat wateroverlast en ongeziene overstromingen in ons land. Hoe kunnen werkgevers omgaan met de gevolgen van het noodweer?

Lees meer
Update Generieke Gids: nieuwe richtlijnen voor bedrijven
Werkgevers

Update Generieke Gids: nieuwe richtlijnen voor bedrijven

16 juli 2021 Miet Vanhegen

Op 14 juli werd de nieuwe versie van de Generieke Gids gepubliceerd. Door de gewijzigde overheidsmaatregelen, was de vorige versie van de Generieke Gids aan wijziging toe.

Lees meer