Het Vlaams opleidingsverlof: 3 vragen beantwoord
Via opleidingen versterken werknemers hun talenten en competenties. Zo gaan ze gemotiveerder aan de slag. De ontwikkeling van je medewerkers ondersteunen is altijd een goed idee: zowel jij als je medewerkers winnen erbij. De nieuwe regeling die het betaald educatief verlof in Vlaanderen sinds 1 september 2019 vervangt, roept nog heel wat vragen op. Via het Vlaams opleidingsverlof mogen werknemers afwezig zijn van het werk om een opleiding te volgen, met behoud van een begrensd loon. De overheid betaalt de loonkost terug aan de werkgever. Er zijn natuurlijk wel strikte voorwaarden.
Wij beantwoorden voor jou alvast drie vragen over het Vlaams opleidingsverlof.
1. Hebben al mijn werknemers recht op Vlaams opleidingsverlof?
Alle werknemers, zowel arbeiders als bedienden, die actief zijn in de privésector in het Vlaams Gewest met een minimale tewerkstelling van 50%, hebben recht op Vlaams opleidingsverlof.
2. Welke opleidingen geven recht op Vlaams opleidingsverlof?
De opleiding die je werknemer wilt volgen, moet arbeidsmarkt- of loopbaangericht zijn. Loopbaangerichte opleidingen zijn opleidingen die passen in het persoonlijk ontwikkelingsplan van werknemers die loopbaanbegeleiding volgen. Met een arbeidsmarktgerichte opleiding verwerft de werknemer ofwel basiscompetenties, beroepsspecifieke competenties of algemene arbeidsmarktcompetenties.
De arbeidsmarktgerichte opleiding moet wel opgenomen zijn in de Vlaamse opleidingsdatabank. Die databank verzamelt alle arbeidsmarktgerichte opleidingen die recht geven op het Vlaams opleidingsverlof.
3. Hoeveel uren Vlaams opleidingsverlof mogen mijn medewerkers aanvragen?
Hoeveel opleidingsverlof je werknemers mogen opnemen per schooljaar, hangt af van hun tewerkstellingspercentage enerzijds en het aantal uren of studiepunten van de opleiding anderzijds. Voltijdse medewerkers hebben recht op maximaal 125 uur opleidingsverlof per schooljaar. Als je werknemer deeltijds werkt, is het aantal uren opleidingsverlof waar hij of zij recht op heeft lager.
Er blijven nog steeds heel wat vragen onbeantwoord over de nieuwe regeling. Hoe wordt het Vlaams opleidingsverlof terugbetaald bijvoorbeeld, en waar moet je op letten bij de aanvraag? Mag je werknemers ontslaan op het moment dat ze een opleiding volgen via het Vlaams opleidingsverlof? En hoe zit het met de overgangsregeling?
Ben je op zoek naar antwoorden op je vragen?
Tijdens de praktische opleiding ‘Vlaams opleidingsverlof: wie doet wat?’ zetten we de veranderingen op een rijtje. Aan de hand van voorbeelden en concrete praktijksituaties geven we je advies. Neem gerust je openstaande vragen mee naar de cursus.
Schrijf je hier in
Geschreven door Annelies Baelus
Director Legal, Reward & opleidingen bij Acerta.