Vorige

Het werknemersstatuut: mag je van je arbeiders bedienden maken?

29 oktober 2019 Ann Mertens Werkgevers

Arbeider of bediende? Het statuut bepalen is geen vrije keuze, het wordt bepaald door de aard van de arbeid. Klopt het statuut niet, dan kan dat jou zuur opbreken

Leestijd: Later lezen?

Van arbeiders bedienden maken is geen kwestie van kiezen

Arbeiders verrichten handenarbeid en bedienden hoofdarbeid. Ook al is dat onderscheid vandaag niet altijd zo zwart-wit – handenarbeid vereist immers niet zelden een hoge mate van intellectuele vaardigheden, terwijl sommige bedienden ook uitvoerend werk doen – alsje een verkeerd statuut opgeeft, dan kan dat verregaande gevolgen hebben!

Het statuut klopt niet? De werknemer profiteert twee keer.

Wist je dat als je een arbeider een bediendenstatuut geeft, maar die arbeider eigenlijk hoofdzakelijk handenarbeid verricht, die zich van het beste van de twee werelden kan bedienen? Een voorbeeld: zijn er wel ecocheques voorzien in het paritair comité voor arbeiders maar niet voor bedienden, dan kan die feitelijke arbeider met een bediendenstatuut toch ecocheques eisen. Tegelijk en volgens dezelfde redenering kan die bediende, ook al is hij of zij feitelijk arbeider, aanspraak maken op de langere opzegtermijnen verbonden aan het bediendenstatuut.

Ook RSZ houdt statuten in de gaten

Ook de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid kan je onaangenaam verrassen. Heb je door de toekenning van het bediendenstatuut aan jouw arbeider te weinig patronale lasten betaald, dan kan de RSZ die bedragen alsnog vorderen

Arbeider of bediende? Juist is juist.

Ondanks het eenheidsstatuut bestaat in België nog steeds het onderscheid tussen arbeiders en bedienden, met nog altijd grote verschillen tussen de twee: de toegang tot (bedrijfs)pensioenen, het tijdstip van betalen van lonen, de betaling van het vakantiegeld enzovoort. Een willekeurige herkwalificatie van arbeider naar bediende of omgekeerd kan serieuze gevolgen hebben. Een werknemer is arbeider of hij/zij is bediende, er is er maar één juist.

Wil je voor elke werknemer het correcte statuut?

Wil je vermijden dat het statuut van een werknemer niet klopt met het werk dat hij/zij doet? Wil je vermijden dat je mensen enkel de voordelen van beide statuten eruit pikken? Wil je financiële verrassingen voorkomen? 
Dan wil je alles weten over zowel het arbeiders- als het bediendenstatuut.

Kom daarvoor naar de opleiding ‘Alle samenwerkingsstatuten op een rij’.

Deel dit artikel

Ann Mertens

Geschreven door Ann Mertens

Legal consultant legal & reward

Gerelateerde artikels

Tijdelijke vervanging nodig? Kies je voor een arbeidsovereenkomst of biedt een uitzend- of freelancecontract een oplossing?
Werkgevers

Tijdelijke vervanging nodig? Kies je voor een arbeidsovereenkomst of biedt een uitzend- of freelancecontract een oplossing?

07 oktober 2019 Ann Mertens

Je medewerker is langdurig afwezig wegens ziekte en je bent op zoek naar vervanging. Er zijn verschillende medewerkersstatuten om iemand tijdelijk werk te laten verrichten.

Lees meer
Belgen werken steeds meer vast en voltijds
Werkgevers

Belgen werken steeds meer vast en voltijds

11 april 2019

Contracten van onbepaalde duur zijn steeds meer voltijdse overeenkomsten. Hoewel het niet strookt met het idee van consequente flexibilisering en tijdelijke contracten, bewijzen cijfers van Acerta toch het tegendeel: werknemers werken massaal meer vast én voltijds.

Lees meer
Werknemers uit het buitenland aanwerven: 4 aandachtspunten
Werkgevers

Werknemers uit het buitenland aanwerven: 4 aandachtspunten

09 oktober 2018

Buitenlandse werknemers die in België willen komen werken, moeten zelf een flink aantal privézaken regelen. Maar ook voor jou als werkgever is er werk aan de winkel bij een internationale tewerkstelling.

Lees meer