Vorige

Hoe je talent houdt én tevreden houdt

13 december 2018 Werkgevers

Geen enkele werkgever ziet geëngageerde en getalenteerde werknemers graag vertrekken. Er is op de arbeidsmarkt immers een groot tekort aan potentiële vervangers, wat van de aanwerving van nieuwe medewerkers een grote uitdaging maakt. Je houdt jouw huidige werknemers dus maar best tevreden. Want tevredenheid resulteert in loyauteit: een werknemer die tevreden is, blijft. Maar wat maakt een werknemer tevreden? Hieronder vind je 3 praktische tips.

Leestijd: Later lezen?

Laat werknemers hun eigen loonpakket samenstellen

Onderzoek toont aan dat 70,5% van de medewerkers het belangrijk tot heel belangrijk vindt om keuzes te kunnen maken over de invulling van het eigen loonpakket. Wat die invulling betreft, zijn er heel wat opties: denk maar aan extra vakantiedagen, pensioenopbouw, bedrijfsauto of –fiets, warrants, enzoverder. Traditionele loonpakketten vullen de persoonlijke behoeften van de werknemers niet langer in. Logisch dus dat steeds meer bedrijven kiezen voor een vorm van flexibele verloning. Het is dé manier om in te spelen op de individuele wensen van medewerkers, zonder dat er aan het totale kostenplaatje hoeft te worden geraakt. De werknemer krijgt meer waarde, de werkgever geeft hetzelfde geld uit. Een win-winsituatie

Wees een talentcoach

Werknemersbevragingen tonen nog steeds aan dat 37% van de werknemers niet één keer per jaar een constructief gesprek met zijn/haar leidinggevende heeft. Tegelijk blijkt dat adequate coaching een manier is om het gevoel van werkbaarheid meer dan te verdrievoudigen. Al wat er nodig is, is een open communicatie tussen werkgever en werknemer. Een leidinggevende die een cultuur van dialoog vooropstelt, stimuleert werknemers om de beste versie van zichzelf te worden. Maak je medewerkers bewust van hun eigen talenten en spreek over hun prestaties en ambities. Medewerkers die hun eigen talenten kennen, kijken minder snel over het muurtje. Het is een klassiek misverstand dat werkgevers die talent stimuleren, hun medewerkers zien vertrekken om dat talent elders te gelde te maken. Integendeel. De inspanningen van werkgevers worden wel degelijk beloond met een hogere loyauteit.

Laat vaste werkplekken/-tijden los

Wist je dat ongeveer 10% van de Vlaamse werknemers elke dag twee uur of langer onderweg is van en naar het werk? Niet verwonderlijk dat mobiliteit nog zo’n cruciale factor is voor de tevredenheid van werknemers. De verloren ‘mobili-tijd’ is nefast voor hun werk-privébalans en heeft een zware impact op de werkbaarheid. Werknemers verliezen almaar meer tijd om op het werk te geraken. En waarom? Om daar werkzaamheden te verrichten die zij ook vanuit huis of elders hadden kunnen doen? In dat geval is een populaire oplossing voor het fileleed thuis- of telewerk. Tijd- en plaatsonafhankelijk werken bespaart immers op reiskosten en -tijden én het zorgt ervoor dat medewerkers productiever zijn.

Wil je alle voornaamste HR-evoluties voor 2018 kennen?

Download hier de Inspiratienota van Acerta en Etion.

Download

Meer weten?

Contacteer ons op het nummer 016 24 53 24 of per email.

Per email

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Individueel opleidingsrecht: hoe zit dat juist?

02 april 2024
Annelies Baelus

Sinds begin dit jaar hebben werknemers recht op vijf individuele opleidingsdagen per jaar. Een mooi initiatief dat werd opgelegd door de Arbeidsdeal. Hoe maak je nu concreet werk van deze opleidingsdagen en wat zijn de voordelen?

Lees meer
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

01 april 2024
Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer