Vorige

Hoe start je met een cafetariaplan in jouw onderneming?

12 augustus 2019 Werkgevers

Een cafetariaplan laat werknemers toe om zelf hun loonpakket samen te stellen, zoals je menu in een eetzaal. Het geeft medewerkers inspraak: ze kiezen zelf voor loonvoordelen die ze belangrijk vinden. Daarnaast zorgt flexibele verloning ervoor dat je medewerkers netto meer overhouden aan dezelfde loonkost voor jou. Een cafetariaplan verhoogt het engagement van je medewerkers, wat de retentie bevordert en je positioneert als een aantrekkelijke werkgever voor toekomstig talent.

Wil je zelf een cafetariaplan aanbieden in jouw onderneming? Zo ga je van start:

Leestijd: Later lezen?

Stap 1: Ga na welke elementen uit het loonpakket in aanmerking komen voor flexibilisering

Check altijd of de inlevering van een loonelement wettelijk toegelaten is. Meestal gaat het over vast loon, variabel loon (bonussen), een eindejaarspremie, een bedrijfswagen of vakantiedagen. Elementen met een hogere loonkost waarbij je sociale en fiscale bijdrage betaalt, leveren een hoger budget op.

De voordelen die je kan aanbieden vallen onder vier categorieën:

  1. Mobiliteit: bedrijfsfiets, bedrijfswagen, parkingabonnement, abonnement autodelen, openbaar vervoer, …
  2. Gezondheid en aanvullende sociale voordelen: tussenkomst in medische verzekeringen, individueel pensioensparen, …
  3. Multimedia: smartphone, laptop, tablet, …
  4. Work-life: extralegale vakantiedagen, kinderopvang, strijkdienst, thuiswerk, …

Daarnaast zijn er twee types voordelen: cashvoordelen, waarbij het nettoloon stijgt; en voordelen waarbij het nettoloon daalt, maar waarvoor je iets in de plaats krijgt (zoals een parkingabonnement of kinderopvang).

Stap 2: Communiceer en leg afspraken vast

Je medewerkers zijn niet verplicht om op het aanbod van flexibele verloning in te gaan. Loon inleveren in ruil voor andere voordelen kan een invloed hebben op sociale uitkeringen zoals pensioen, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Duidelijke communicatie en goede afspraken vooraf zorgen voor een vlotte implementatie van het cafetariaplan en laten je medewerkers weloverwogen keuzes maken.

Maak ook goede afspraken met de leveranciers van de voordelen zoals de strijkdienst of de fietsverkoper, zo bespaar je tijd op administratie.

Stap 3: Bepaal de timing voor de opstart van het cafetariaplan

De timing kan afhankelijk zijn van je budget, zoals bij de eindejaarspremie. Wij raden aan om medewerkers één keer per jaar hun samenstelling van het loonpakket te laten kiezen.

Een cafetariaplan is budgetneutraal voor de werkgever. De loonkost stijgt niet, maar het loon van je medewerkers krijgt wel meer waarde. Voordelig voor alle partijen dus, flexibel verlonen!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Helft van de twintigers overweegt carrièreswitch
Werkgevers

Helft van de twintigers overweegt carrièreswitch

10 mei 2022 Magda Duerinckx

Een op de drie werknemers wil zijn loopbaan een andere wending geven. Vooral twintigers overwegen een job in andere sector, dat blijkt uit een bevraging bij meer dan 2.000 werkende Belgen. Waarom? Ze willen een grotere zinvolheid ervaren, een betere werk-privébalans en/of een goede verloning.

Lees meer
Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

28 april 2022 Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer
Fiscaal voordelig belonen? Wees er op tijd bij
Werkgevers

Fiscaal voordelig belonen? Wees er op tijd bij

27 april 2022

Wil je graag je medewerkers een extra beloning toe kennen? Dan is de loonbonus cao90 een fiscaal interessante manier.

Lees meer