Vorige

Hoe start je met een cafetariaplan in jouw onderneming?

12 augustus 2019 Werkgevers

Een cafetariaplan laat werknemers toe om zelf hun loonpakket samen te stellen, zoals je menu in een eetzaal. Het geeft medewerkers inspraak: ze kiezen zelf voor loonvoordelen die ze belangrijk vinden. Daarnaast zorgt flexibele verloning ervoor dat je medewerkers netto meer overhouden aan dezelfde loonkost voor jou. Een cafetariaplan verhoogt het engagement van je medewerkers, wat de retentie bevordert en je positioneert als een aantrekkelijke werkgever voor toekomstig talent.

Wil je zelf een cafetariaplan aanbieden in jouw onderneming? Zo ga je van start:

Leestijd: Later lezen?

Stap 1: Ga na welke elementen uit het loonpakket in aanmerking komen voor flexibilisering

Check altijd of de inlevering van een loonelement wettelijk toegelaten is. Meestal gaat het over vast loon, variabel loon (bonussen), een eindejaarspremie, een bedrijfswagen of vakantiedagen. Elementen met een hogere loonkost waarbij je sociale en fiscale bijdrage betaalt, leveren een hoger budget op.

De voordelen die je kan aanbieden vallen onder vier categorieën:

  1. Mobiliteit: bedrijfsfiets, bedrijfswagen, parkingabonnement, abonnement autodelen, openbaar vervoer, …
  2. Gezondheid en aanvullende sociale voordelen: tussenkomst in medische verzekeringen, individueel pensioensparen, …
  3. Multimedia: smartphone, laptop, tablet, …
  4. Work-life: extralegale vakantiedagen, kinderopvang, strijkdienst, thuiswerk, …

Daarnaast zijn er twee types voordelen: cashvoordelen, waarbij het nettoloon stijgt; en voordelen waarbij het nettoloon daalt, maar waarvoor je iets in de plaats krijgt (zoals een parkingabonnement of kinderopvang).

Stap 2: Communiceer en leg afspraken vast

Je medewerkers zijn niet verplicht om op het aanbod van flexibele verloning in te gaan. Loon inleveren in ruil voor andere voordelen kan een invloed hebben op sociale uitkeringen zoals pensioen, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Duidelijke communicatie en goede afspraken vooraf zorgen voor een vlotte implementatie van het cafetariaplan en laten je medewerkers weloverwogen keuzes maken.

Maak ook goede afspraken met de leveranciers van de voordelen zoals de strijkdienst of de fietsverkoper, zo bespaar je tijd op administratie.

Stap 3: Bepaal de timing voor de opstart van het cafetariaplan

De timing kan afhankelijk zijn van je budget, zoals bij de eindejaarspremie. Wij raden aan om medewerkers één keer per jaar hun samenstelling van het loonpakket te laten kiezen.

Een cafetariaplan is budgetneutraal voor de werkgever. De loonkost stijgt niet, maar het loon van je medewerkers krijgt wel meer waarde. Voordelig voor alle partijen dus, flexibel verlonen!

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Verplichting thuis- en telewerk: gevolgen werkgever bij niet-naleving
Werkgevers

Verplichting thuis- en telewerk: gevolgen werkgever bij niet-naleving

24 maart 2020 Annelies Bries

Meer thuis- en telewerk. Dat is een van de maatregelen van de federale regering om de verspreiding van het coronavirus in te perken. Welke gevolgen zijn er voor jou als werkgever?

Lees meer
Belonen: communiceer transparant over de bonus
Werkgevers

Belonen: communiceer transparant over de bonus

03 maart 2020 Glenn van Oevelen

Een extraatje aan het einde van het jaar is goed voor de motivatie en waardering van de medewerkers. Het is echter belangrijk dat je duidelijk communiceert over de voorwaarden van bonussen om teleurstelling of foute verwachtingen te vermijden.

Lees meer
De lonen van de werknemers van de social profitsector worden waarschijnlijk binnenkort geïndexeerd
Werkgevers

De lonen van de werknemers van de social profitsector worden waarschijnlijk binnenkort geïndexeerd

07 februari 2020 Olivier Marcq

Op basis van de gezondheidsindex voor januari 2020 en van de daaruit afgeleide afgevlakte sociale gezondheidsindex verwachten we dat de spilindex heel waarschijnlijk een maand eerder zal worden bereikt, namelijk al in februari.

Lees meer