Vorige

Ik moet tijdelijke werkloosheid inroepen. Maar om welke reden?

16 oktober 2020 Nele Mertens Werkgevers

De voorbije maanden werden we om de oren geslagen met de term tijdelijke werkloosheid. De twee motieven of redenen die momenteel het meest gebruikt worden zijn overmacht en economische redenen. Er zijn echter nog andere motieven om tijdelijke werkloosheid in te roepen. Welke zijn deze en wat als je twee of meer motieven kan of moet combineren?

Leestijd: Later lezen?

Wat is tijdelijke werkloosheid?

Wanneer je onderneming geconfronteerd wordt met een bepaalde situatie die tot gevolg heeft dat je werknemers niet meer kunnen werken, kan je voor bepaalde van die situaties tijdelijke werkloosheid inroepen. Deze schorsing van de arbeidsovereenkomst zorgt ervoor dat jij als werkgever geen loon meer moet betalen. Je werknemers krijgen een uitkering voor de dagen van tijdelijke werkloosheid. Op deze manier is er werkzekerheid voor de werknemer.

Er zijn zes verschillende motieven waarop je je kan beroepen om tijdelijke werkloosheid in te roepen:

 • Overmacht
 • Werkgebrek omwille van economische redenen
 • Slecht weer
 • Technische stoornis
 • Collectief verlof
 • Staking of lock-out

Welk motief inroepen?

Naargelang de situatie die zich voordoet, moet je een van bovenstaande motieven inroepen. Weet ook dat bij elk motief een aangepaste procedure hoort die je moet volgen om de tijdelijke werkloosheid toe te kunnen passen.

Door de massale nood aan tijdelijke werkloosheid in de periode van maart tot en met augustus stond de RVA toe dat alle werkgevers beroep konden doen op een versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Tenminste voor alle tijdelijke werkloosheid die een gevolg was van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Word je de komende maanden geconfronteerd met een andere situatie, dan pas je de normale regels toe.

Bijvoorbeeld:

Je hebt een bouwbedrijf. Door hevige sneeuwval in december kan je je bouwvakkers niet laten werken.

Je kan tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer inroepen. Dit doe je volgens de normale procedure. Zelfs als je door de RVA erkend werd als ‘hard getroffen onderneming’. Wat de andere formaliteiten zijn, hangt dan wel weer af van het feit of je erkend werd als hard getroffen onderneming of niet.

 • Je bent een hard getroffen onderneming of bent actief in een hard getroffen sector? Je verwittigt je werknemers dat ze niet moet komen werken. Een aangifte scenario 2 en een C 3.2 A formulier (controlekaart) hoef je niet af te leveren. Je schrijft de nummers van deze controleformulieren op in het validatieboek. Maand per maand meld je de eerste dag van tijdelijke werkloosheid aan de RVA. Aan het einde van de maand lever je een aangifte scenario 5 af.
 • Je bent een andere werkgever? Je verwittigt je werknemers dat ze niet moet komen werken. Je levert een aangifte scenario 2 af en bezorgt je werknemers een C 3.2 A formulier (controlekaart). Je schrijft de nummers van deze controleformulieren op in het validatieboek. Maand per maand meld je de eerste dag van tijdelijke werkloosheid aan de RVA. Aan het einde van de maand lever je een aangifte scenario 5 af.

Opgelet! In bepaalde sectoren bestaan hiervoor afwijkende regels. Bijvoorbeeld voor PC 124 voor het bouwbedrijf. Neem dus zeker een kijkje in je sectorale gids op Trefzeker.

Bijvoorbeeld:

Het heeft gebrand in een afdeling in je onderneming. Een aantal werknemers kunnen niet meer werken door de schade aan de machines en aan het gebouw.

Je kan tijdelijke werkloosheid wegens overmacht inroepen. Dit doe je volgens de normale procedure. Zelfs als je door de RVA erkend werd als ‘hard getroffen onderneming’, aangezien deze overmacht niet gelinkt is aan corona. Wat de andere formaliteiten zijn, hangt dan wel weer af van het feit of je erkend werd als hard getroffen onderneming of niet.

 • Je bent een hard getroffen onderneming of bent actief in een hard getroffen sector? Dan doe je de elektronische melding van de overmacht via de portaalsite van de sociale zekerheid. Een aangifte scenario 2 en een C 3.2 A formulier (controlekaart) hoef je echter niet af te leveren. Aan het einde van de maand lever je een aangifte scenario 5 af.
 • Je bent een andere werkgever? Dan doe je de elektronische melding van de overmacht via de portaalsite van de sociale zekerheid. Je levert een aangifte scenario 2 af en bezorgt je werknemers een C 3.2 A formulier (controlekaart). Aan het einde van de maand lever je een aangifte scenario 5 af.

Bijvoorbeeld:

Een van de machines in je onderneming heeft het begeven. Wisselstukken zijn besteld, maar de machine zal pas binnen twee weken gemaakt kunnen worden. Enkele van je medewerkers werken uitsluitend met deze machine en kunnen geen andere taken uitvoeren. Vanaf de achtste dag van werkgebrek door de technische stoornis kan je tijdelijke werkloosheid toepassen. Voor de eerste zeven dagen ben je zelf het loon verschuldigd.

Je kan tijdelijke werkloosheid wegens technische stoornis inroepen. Dit doe je volgens de normale procedure. Zelfs als je door de RVA erkend werd als ‘hard getroffen onderneming’. Wat de andere formaliteiten zijn, hangt dan wel weer af van het feit of je erkend werd als hard getroffen onderneming of niet.

 • Je bent een hard getroffen onderneming of bent actief in een hard getroffen sector? Dan doe je de elektronische melding van de technische stoornis via de portaalsite van de sociale zekerheid. Een aangifte scenario 2 en een C 3.2 A formulier (controlekaart) hoef je echter niet af te leveren. Maand per maand meld je de eerste dag van tijdelijke werkloosheid aan de RVA. Aan het einde van de maand lever je een aangifte scenario 5 af.
 • Je bent een andere werkgever? Dan doe je de elektronische melding van de overmacht via de portaalsite van de sociale zekerheid. Je levert een aangifte scenario 2 af en bezorgt je werknemers een C 3.2 A formulier (controlekaart). Maand per maand meld je de eerste dag van tijdelijke werkloosheid aan de RVA. Aan het einde van de maand lever je een aangifte scenario 5 af.

Heeft mijn medewerker recht op een supplement?

Tot eind december 2020 ontvangen je medewerkers voor alle vormen van tijdelijke werkloosheid een uitkering van 70% van het geplafonneerd loon. Het supplement van 5,63 euro dat ook door de RVA wordt betaald bovenop die uitkering is echter enkel van toepassing op de dagen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht ten gevolge van corona ingeroepen door de hard getroffen ondernemingen. Maar ook voor de situatie waarin je medewerker beroep moet doen op tijdelijke werkloosheid omdat de school of kinderopvang sluit ten gevolge van een besmetting.

Voor de andere vormen van tijdelijke werkloosheid kijk je na of je sector je verplicht een supplement te betalen. Is dat niet het geval, dan kan je dit altijd vrijwillig betalen. Deze bedragen zijn dan vrijgesteld van sociale zekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing.

Op zoek naar een ander alternatief voor ontslag?

Het systeem van tijdelijke werkloosheid geeft onze economie veerkracht, zodat je je mensen aan boord kan houden. Een andere mogelijkheid om je personeelsoverschot (of personeelstekort) aan te pakken is het delen van werknemers met andere werkgevers. Meer info hierover vind je op ons deelplatform Bridge.

Werknemers delen met Bridge

Deel dit artikel

Nele Mertens

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Wat verandert er in juli voor werkgevers?
Werkgevers

Wat verandert er in juli voor werkgevers?

28 juni 2022 Miet Vanhegen

De wet- en regelgeving verandert regelmatig, en dat heeft een invloed op jou als werkgever of op jouw medewerkers. Acerta geeft je daarom een overzicht van de sociaal-juridische wijzigingen die op de planning staan in juli 2022.

Lees meer
Op vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen
Werkgevers

Op vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen

23 juni 2022 Ellen Van Grunderbeek

De zomervakantie is in aantocht. Wat als je medewerker op vakantie vertrekt met zijn bedrijfswagen en… een ongeval heeft? Of hij wil een bagagerek installeren? En mag je medewerker zijn tankkaart in het buitenland gebruiken? Acerta beantwoordt enkele veelgestelde vragen.

Lees meer
Hoe vraag je tijdelijke werkloosheid aan na 1 juli 2022?
Werkgevers

Hoe vraag je tijdelijke werkloosheid aan na 1 juli 2022?

15 juni 2022 Nele Mertens

Het einde van de versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid nadert met rasse schreden. Vanaf 1 juli 2022 kan je er als werkgever geen beroep meer op doen en zal de uitkering voor tijdelijke werkloosheid weer 65% van het geplafonneerd gemiddeld loon bedragen.

Lees meer