Vorige

Ja, ook change management is aan verandering toe

11 september 2019 Werkgevers

Change management reikt handvaten aan om verandertrajecten in je organisatie in goede banen te leiden. Maar wat als er meerdere verandertrajecten tegelijk lopen en veranderingen in een stroomversnelling komen? Is change management dan nog relevant? Ja, mits je er de juiste elementen uitpikt, andere accenten legt en nóg meer oog hebt voor veerkracht en wendbaarheid.

Leestijd: Later lezen?

Hoofd boven water houden

Je hoort het steeds vaker: we leven in een VUCA-wereld. VUCA staat voor Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous. Wat zoveel betekent als: snel veranderend, onzeker, complex en vaag of dubbelzinnig.

Dat zorgt voor flink wat uitdagingen in je organisatie. Voorheen kon je veranderingen de baas door langetermijnplannen te maken en ze nadien verder uit te werken in detail. Change management bracht structuur om te anticiperen op veranderingen.

Maar in een VUCA-wereld volgen veranderingen elkaar in sneltempo op. Dat vergt een nieuwe aanpak.

Meer flexibiliteit

Gooien we verandermanagement dan maar overboord? Nee, maar je moet wel anders navigeren en sneller bijsturen om te vermijden dat je kapseist. Concreet: behoud de nodige en interessante elementen. Zoals het in kaart brengen van doelgroepen en stakeholders. En de impact en baten die de verandering voor hen meebrengt.

Als je in kaart hebt welke veranderingen je ziet, maak je niet langer een kant-en-klaar plan. Je probeert dingen uit, gaat op zoek naar wat werkt, en stuurt continu bij waar nodig.  

Hoe, wat, waarom

Nóg een vereiste is meer oog hebben voor je visie, strategie en doelstellingen. De eerste verwijst naar de richting waarin je wil varen: een inspirerende koers. Waarom doen we dit? Dat moet helder zijn. Net zoals je doelen, de zaken die je wil bereiken: wat gaan we doen? De strategie, tot slot, is de manier waarop je je visie en doelen gaat verwezenlijken. Hoe doen we dit?

Walk the talk

Pas als directie en management de verandering steunen én uitdragen, krijg je je medewerkers mee. Daartoe moet je je visie, doelen en strategie helder formuleren en communiceren. Aandacht hebben voor wat er leeft en openstaan voor dialoog. Ervaringen delen en waakzaam zijn voor signalen. In een notendop: duurzaam change leadership is de sleutel tot succes.

Mensen eerst

Last but not least: de allerbelangrijkste voorwaarde om in een veranderende context succesvol te zijn? Je medewerkers aan boord krijgen en houden. Ervoor zorgen dat ze betrokken zijn en vertrouwen hebben. Dat ze bereid zijn om de grenzen van hun comfortzone op te zoeken. En dat ze veerkrachtig en wendbaar genoeg zijn om zich ondanks snelle veranderingen als een vis in het water te voelen. Daar is een belangrijke rol weggelegd voor je hr-beleid.

Klaar om de daad bij het woord te voegen?

Op naar de workshops change management:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

KMO-portefeuille wijzigt: subsidies dalen
Werkgevers

KMO-portefeuille wijzigt: subsidies dalen

21 november 2019

De Vlaamse Overheid snoeit in de subsidies, ook in die voor ondersteuning van de kmo’s. Zo wijzigt de kmo-portefeuille in 2 fasen. Vanaf 1 december 2019 daalt het subsidiepercentage met 10%. Op 1 januari 2020 wordt het steunplafond verlaagd.

Lees meer
Hoog tijd voor een bewust opleidingsbeleid
Werkgevers

Hoog tijd voor een bewust opleidingsbeleid

29 oktober 2019

De helft van de werkgevers biedt pas opleidingsmogelijkheden aan zijn medewerkers aan als ze vermoeden dat ze op zoek zijn naar een nieuwe job.

Lees meer
De 3 meest gemaakte fouten in de decemberafrekening
Werkgevers

De 3 meest gemaakte fouten in de decemberafrekening

03 oktober 2019 Dirk Neefs

De decemberafrekening is een financiële verrekening van de niet opgenomen vakantierechten als gevolg van een vermindering van het arbeidsregime. Simpel gezegd: als je werknemer van voltijds naar deeltijds werken overstapt, moet je je werknemer in december een bedrag uitbetalen, voor de verlofdagen die hij niet heeft kunnen opnemen.

Lees meer