Vorige

Ja, ook change management is aan verandering toe

11 september 2019 Werkgevers

Change management reikt handvaten aan om verandertrajecten in je organisatie in goede banen te leiden. Maar wat als er meerdere verandertrajecten tegelijk lopen en veranderingen in een stroomversnelling komen? Is change management dan nog relevant? Ja, mits je er de juiste elementen uitpikt, andere accenten legt en nóg meer oog hebt voor veerkracht en wendbaarheid.

Leestijd: Later lezen?

Hoofd boven water houden

Je hoort het steeds vaker: we leven in een VUCA-wereld. VUCA staat voor Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous. Wat zoveel betekent als: snel veranderend, onzeker, complex en vaag of dubbelzinnig.

Dat zorgt voor flink wat uitdagingen in je organisatie. Voorheen kon je veranderingen de baas door langetermijnplannen te maken en ze nadien verder uit te werken in detail. Change management bracht structuur om te anticiperen op veranderingen.

Maar in een VUCA-wereld volgen veranderingen elkaar in sneltempo op. Dat vergt een nieuwe aanpak.

Meer flexibiliteit

Gooien we verandermanagement dan maar overboord? Nee, maar je moet wel anders navigeren en sneller bijsturen om te vermijden dat je kapseist. Concreet: behoud de nodige en interessante elementen. Zoals het in kaart brengen van doelgroepen en stakeholders. En de impact en baten die de verandering voor hen meebrengt.

Als je in kaart hebt welke veranderingen je ziet, maak je niet langer een kant-en-klaar plan. Je probeert dingen uit, gaat op zoek naar wat werkt, en stuurt continu bij waar nodig.  

Hoe, wat, waarom

Nóg een vereiste is meer oog hebben voor je visie, strategie en doelstellingen. De eerste verwijst naar de richting waarin je wil varen: een inspirerende koers. Waarom doen we dit? Dat moet helder zijn. Net zoals je doelen, de zaken die je wil bereiken: wat gaan we doen? De strategie, tot slot, is de manier waarop je je visie en doelen gaat verwezenlijken. Hoe doen we dit?

Walk the talk

Pas als directie en management de verandering steunen én uitdragen, krijg je je medewerkers mee. Daartoe moet je je visie, doelen en strategie helder formuleren en communiceren. Aandacht hebben voor wat er leeft en openstaan voor dialoog. Ervaringen delen en waakzaam zijn voor signalen. In een notendop: duurzaam change leadership is de sleutel tot succes.

Mensen eerst

Last but not least: de allerbelangrijkste voorwaarde om in een veranderende context succesvol te zijn? Je medewerkers aan boord krijgen en houden. Ervoor zorgen dat ze betrokken zijn en vertrouwen hebben. Dat ze bereid zijn om de grenzen van hun comfortzone op te zoeken. En dat ze veerkrachtig en wendbaar genoeg zijn om zich ondanks snelle veranderingen als een vis in het water te voelen. Daar is een belangrijke rol weggelegd voor je hr-beleid.

Klaar om de daad bij het woord te voegen?

Op naar de workshops change management:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Waarom inzetten op de talenten van je medewerkers?
Werkgevers

Waarom inzetten op de talenten van je medewerkers?

10 augustus 2021 Goedele Laga

Inzetten op de talenten van je medewerkers is van niet te onderschatten belang in de huidige arbeidsmarkt. De arbeidsmarkt staat immers onder druk, en de zoektocht naar talentvolle medewerkers is een ware uitdaging.

Lees meer
Vlaams opleidingsverlof: gemeenschappelijk initiatiefrecht tijdens schooljaar 2021-2022
Werkgevers

Vlaams opleidingsverlof: gemeenschappelijk initiatiefrecht tijdens schooljaar 2021-2022

08 juli 2021 Miet Vanhegen

De Vlaamse regering zet in op een heus opleidings- en loopbaanoffensief dat kadert in ‘Alle hens aan dek’. Volgend schooljaar wordt er een tijdelijk gezamenlijk initiatiefrecht voor het Vlaams opleidingsverlof in het leven geroepen.

Lees meer
Een zomer vol hr-inspiratie
Werkgevers

Een zomer vol hr-inspiratie

01 juli 2021 Kathelijne Verboomen

Tijdens de zomer heb je vaak nét iets meer ademruimte, waardoor deze periode de ideale gelegenheid is om je kennis bij te schaven. Acerta heeft een heleboel gratis hr-webinars die je kan herbekijken.

Lees meer