Vorige

Jaarlijkse vakantie: dagen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht gelijkgesteld

05 juni 2020 Werkgevers
Kirsty Beullens

Het werd eind maart al aangekondigd door minister van werk Nathalie Muylle: het aantal dagen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht (corona) zouden gelijkgesteld worden met effectieve arbeidsdagen in het kader van de jaarlijkse vakantie.

Leestijd: Later lezen?

Verlies van verlofdagen?

Werknemers maakten zich zorgen dat ze in 2021 minder verlofdagen en verlofgeld zouden hebben doordat ze tijdelijke werkloosheid wegens overmacht opnemen/opnamen in 2020. In principe voorziet de wetgeving over de jaarlijkse vakantie geen gelijkstelling voor de dagen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Maar in het koninklijk besluit van 4 juni 2020 wordt nu voorzien dat de dagen tijdelijke werkloosheid wegens overmacht, als gevolg van de pandemie veroorzaakt door het coronavirus, gelijkgesteld worden voor de berekening van de duur van de jaarlijkse vakantie en het bedrag van het vakantiegeld.  Deze gelijkstelling wordt voorzien voor de periode van 1 februari 2020 tot en met 30 juni 2020.

Extra kost voor de werkgever?

Deze maatregel impliceert ook dat werkgevers die hun werknemers momenteel op tijdelijke werkloosheid wegens overmacht plaatsen, meer kosten zullen hebben in 2021. De regering zoekt momenteel een oplossing om te compenseren voor deze extra kost.

Houd je personeelskosten onder controle

Waar kan je besparen of optimaliseren? Wanneer is het interessanter om hr-zaken uit te besteden? En wat als je niet anders kan dan te ontslaan? Onze consultants staan je bij met raad en daad.

Ontdek het relanceplan

Deel dit artikel

Geschreven door Kirsty Beullens

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer