Vorige

Laatste rechte lijn naar Sociale Verkiezingen 2020 ingezet

10 november 2020 Marlies Santermans Werkgevers

Het is bijna zover: de sociale verkiezingen zijn eindelijk in zicht. Door corona werden ze uitgesteld naar 16 tot 29 november 2020, en werden de regels rond stemmen versoepeld. Trekken jouw werknemers naar de fysieke of digitale stembus, of stemmen ze per post? En wat na de sociale verkiezingen?

Leestijd: Later lezen?

Elektronisch stemmen of via post

In de coronacontext gaat veiligheid boven alles. Een stemronde op kantoor is daarom niet de meest wenselijke oplossing. Gelukkig raakte het digitale werken vanop afstand de voorbije maanden goed ingeburgerd, en bestaat nu ook de mogelijkheid om elektronisch te stemmen aan de hand van e-voting.

De sociale partners bereikten eind oktober een akkoord over de omkadering van alternatieve manieren van stemmen tijdens de sociale verkiezingen van november. Was je onderneming van plan de sociale verkiezingen op locatie te organiseren? Dan kan na overleg tussen de werkgever en de representatieve werknemersorganisatie die kandidaten heeft voorgedragen nog steeds gekozen worden het stemmen elektronisch vanop afstand te laten doorgaan, maar wel vanaf de gebruikelijke werkpost. Verder behoort ook stemmen per brief nog steeds tot de mogelijkheden.

Normaal moet een beslissing om te stemmen via e-voting vastliggen op dag X, de dag van het begin van de kiesperiode waarop de verkiezingsdatum (exact 90 dagen later) wordt aangekondigd. Een akkoord voor stemmen per brief kan je later nog sluiten met de vakbonden die kandidaten hebben voorgedragen. Dit tot X+56.

Uitzonderlijke tijden vergen uitzonderlijke maatregelen, dus beslisten de partners dat ook na het verstrijken van deze deadlines nog geldige akkoorden gesloten mogen worden rond e-voting of stemming per brief. Zowel voor e-voting als voor het stemmen per brief worden deze akkoorden nu gesloten met de vakbonden die kandidaten hebben voorgedragen. Uiteraard wordt het wettelijk kader aangepast.

Sociaal overleg in je onderneming organiseren?

Tijdens de opleiding ’10 zaken die je moet weten over de OR en het CPBW’ kom je te weten wat de bevoegdheden van de wettelijke overlegorganen zijn, leer je meer over je verplichtingen als werkgever rond het sociaal overleg en kan je succesvol de organisatie van het sociaal overleg aanvatten.

Opleiding sociaal overleg

Deel dit artikel

Marlies Santermans

Geschreven door Marlies Santermans

Projectleider sociale verkiezingen

Gerelateerde artikels

Sectoraal akkoord PC 200: hogere lonen en fietsvergoeding
Werkgevers

Sectoraal akkoord PC 200: hogere lonen en fietsvergoeding

03 november 2021 Annelies Bries

In het algemeen paritair comité van de bedienden (PC 200) werd een ontwerp van sectorakkoord voor de jaren 2021-2022 opgemaakt. Hier lees je alvast welke afspraken op tafel liggen.

Lees meer
De tien hebben een sociaal akkoord. Wat staat erin?
Werkgevers

De tien hebben een sociaal akkoord. Wat staat erin?

08 juni 2021 Tom Dirix

De sociale partners in de groep van 10 bereikten een akkoord over 4 grote thema’s: het gewaarborgd gemiddeld minimummaandinkomen, de einde loopbaan, overuren en de aanvullende pensioenen.

Lees meer
Sociale partners bereiken akkoord over welvaartsenveloppe
Werkgevers

Sociale partners bereiken akkoord over welvaartsenveloppe

21 april 2021 Tom Dirix

Op maandag 19 april werden de sociale partners het op de valreep eens over een aanpassing van de zogenaamde welvaartsenveloppe. Wat is de welvaartsenveloppe? Waarom is het belangrijk? En wat is er precies afgesproken?

Lees meer