Vorige

Loon- en bonusbeleid in tijden van arbeidskrapte: de warrant

06 november 2018 Werkgevers

13% van de bedienden (PC 200) kreeg in de eerste jaarhelft van dit jaar een loonsverhoging van gemiddeld 142 tot 623 euro, meestal ten gevolge van een positieve evaluatie - we noemen dat fenomeen ook de loondrift. Het fenomeen mag dan een zegen zijn voor de werknemer die ervan profiteert, op termijn wordt het voor de werkgever een vloek, vanwege het blijvende én jaarlijks terugkerende karakter ervan. Gelukkig bestaan er interessante alternatieven, waar werknemers enthousiast over zijn én die jouw loonkost in bedwang houden.

Laat je inspireren door de wondere werking van warrants.

Leestijd: Later lezen?

Gegeven is gegeven

In tijden van arbeidskrapte zijn de juiste talenten schaars. Heb je ze gevonden, dan wil je ze houden. Dus sluit je een positief evaluatiegesprek af met een loonsverhoging. Dat is het klassieke scenario. Maar dat systematisch verhogen van het brutoloon wordt op de duur onhoudbaar, want “gegeven is gegeven” en het volgende jaar zal je weer meer moeten geven. Reden genoeg om eens naar alternatieve beloningssystemen te kijken, systemen die mikken op succes ook op de lange termijn.

Werknemer apprecieert loon naar werk

Eerder onderzoek van ACERTA leerde al dat 60% van de werknemers te vinden is voor een verloning in functie van de prestaties die ze leveren. Laat dat het signaal zijn voor werkgevers om maximaal in te zetten op de variabele looncomponent gekoppeld aan de individuele of groepsprestaties. Voor jouw werknemer is het motiverend het directe verband te zien tussen wat hij/zij presteert en wat hij/zij ervoor krijgt. En jij betaalt liever extra op die momenten dat je bedrijf extra inkomsten of resultaten boekt.

Optimaal bruto-netto

Er zijn verschillende manieren om variabel te verlonen. Een heel interessant criterium bij de keuze is de verhouding bruto (wat je betaalt) – netto (wat de werknemer krijgt). Want uiteraard interesseert de werknemer alleen dat laatste, terwijl jij de kost in de gaten zal willen houden. ACERTA maakte een handig overzicht van de verschillende bonussystemen. We kunnen nu al verklappen: kijk zeker eens naar wat de warrant voor jou en je medewerkers kan doen.

De warrant. De wat?

Een warrant is de optie om een aandeel te kopen tegen een vooraf bepaalde prijs. Als voordeel van alle aard zijn warrants vrijgesteld van zowel werkgevers- als werknemersbijdragen. Bovendien zijn ze voor de onderneming fiscaal aftrekbaar. Met eenzelfde budget als bij een traditionele cashbonus houdt de werknemer er netto tot wel 40% meer aan over.

Een optimaal bonusbeleid, hoe begin je eraan?  Download hier het stappenplan.

Webinar warrants

Warrants als leuk extraatje voor je medewerkers? In één uur tijd leer je tijdens een gratis webinar alle ins en outs.

Webinar

Meer weten?

Contacteer ons op het nummer 016 24 53 24 of per email.

Per email

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Panel Webinar Acerta Consult: Wat is ESG en waarom moet je hier als organisatie mee aan de slag?

27 februari 2024
Ellen Van Grunderbeek

ESG: een term die overal steeds vaker opduikt in het bedrijfsleven. Maar wat is ESG, hoe zit het met de verplichte rapportering en hoe integreer je dit in je strategie? De experten van Acerta Consult gingen in dialoog met enkele experten uit het bedrijfsleven tijdens het Panel webinar. Wij somden de belangrijkste zaken op.

Lees meer
Werkgevers

Mobiliteitsoplossingen voor je werknemers: de fiets als favoriet

25 januari 2024
Charlotte Thijs

Een leasefiets, (elektrische) bedrijfswagen of mobiliteitsbudget? Er zijn veel mogelijkheden om je werknemers flexibel te belonen als het op mobiliteit aankomt. En dit kan ook nog eens op een groene en duurzame manier.

Lees meer
Werkgevers

De juiste inzichten voor jouw hr-beleid in 2024: de Inspiratienota

16 januari 2024
Chris Wuytens

Welke hr-trends zullen dit jaar cruciaal zijn om als bedrijf op in te zetten? Van duurzame loopbanen, tot digitalisering van je hr. We doken in onze cijfers en belichten vijf hr-werven die de basis zullen vormen voor een flexibele en moderne hr in 2024.

Lees meer