Vorige

Loopbaanonderbreking om de zomer te overbruggen?

13 juni 2018 Werkgevers

Combineren van werk en gezin haalt de meest creatieve versie van onszelf naar boven. Maar wat als jouw medewerker deze zomer nood heeft aan een onderbreking van zijn loopbaan om die combinatie vlot te laten verlopen? Er bestaan verschillende types van loopbaanonderbreking. De populairste vorm is deeltijds tijdskrediet. Dat is goed voor meer dan de helft van alle loopbaanonderbrekingen/-verminderingen. Maar ook ouderschapsverlof, dé loopbaanonderbreking waarin mannen voor hun vaderrol kiezen, wint aan populariteit. Er is namelijk een exponentiële stijging van 54% in het aantal mannen dat ouderschapsverlof aanvraagt op vijf jaar tijd.

Leestijd: Later lezen?

Geen vakantiekampjes meer deze zomer?

Het klinkt aanlokkelijk: geen vakantiekampjes meer voor de kroost, want mama of papa gaan dit jaar zelf voor de kinderen zorgen. Maar de essentie van een werknemer-werkgeverrelatie blijft wel dat je samen professionele activiteiten tot een goed einde brengt. Een werknemer kan dan ook niet zomaar eenzijdig kiezen of, wanneer en hoelang hij of zij loopbaanonderbreking neemt. Daar zijn voorwaarden aan verbonden die de privénoden én de continuïteit van de organisatie in evenwicht proberen te houden.

Als een van jouw medewerkers ambitie heeft voor een lange zomer zal hij tijdig met jouw moeten overleggen en de nodige afspraken maken. Je hebt als werkgever namelijk de mogelijkheid om de aanvraag tot loopbaanonderbreking te weigeren of uit te stellen.

Meer loopbaanonderbrekingen in social profit en grote bedrijven

Is jouw onderneming actief in de social profit of werk je in een grote organisatie? Dan is de kans nog groter dat enkele van jouw medewerkers deze zomer een loopbaanonderbreking aanvragen. Het aantal werknemers dat tegelijk in tijdskrediet kan gaan, ligt er hoger dan in kleine bedrijven. In grotere teams is het vaak net iets gemakkelijker om iemand tijdelijk te vervangen.
Als werkgever in een kleiner bedrijf sta je mogelijks voor een grotere uitdaging. In bepaalde gevallen kan je dan gebruik maken van het recht om de onderbreking of de vermindering van de loopbaan te verbieden.

 

Er is al een tijdje een wetsvoorstel ingediend om ook 1/10 ouderschapsverlof mogelijk te maken. Hiervoor moet echter nog het wetsvoorstel goedgekeurd worden en het Koninklijk Besluit aangepast worden. Wanneer dit mogelijk zal zijn is dus nog niet duidelijk.

Opleiding

In de opleiding 'Tijdskrediet en themaverlof' krijg je in één dag een volledig overzicht van alle toepasselijke regels rond tijdskrediet en themaverlof

Lees meer en schrijf in

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Fietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?

24 april 2024
Karolien Van Herpe

Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.

Lees meer
Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

01 april 2024
Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer