Vorige

Loopbaansparen? Ja, als de loonkost niet stijgt

04 oktober 2019 Sarah De Groof Werkgevers

Bijna 70% van de werknemers ziet het zitten om tijdens bepaalde periodes van hun loopbaan meer te werken en in andere periodes wat minder. Het is geen geheim, werknemers zijn vragende partij naar meer flexibilisering. Loopbaansparen, een element van de Wet Wendbaar en Werkbaar Werk van 2017, komt aan die vraag tegemoet. Bovendien blijkt uit recent onderzoek van Acerta dat ook werkgevers voorstander zijn van loopbaansparen: bijna 70% ziet in loopbaansparen een opportuniteit.

Leestijd: Later lezen?

Loopbaansparen in het kort

Loopbaansparen geeft werknemers de mogelijkheid om tijdens hun loopbaan een krediet aan uren bijeen te sparen om die op een moment dat het voor hen past op te nemen met behoud van loon. Wanneer je medewerker overuren presteert hoeft hij dus niet onmiddellijk inhaalrust te nemen of uitbetaling te vragen. Hij kan de uren opsparen en op een later tijdstip gebruiken om verlof te nemen.

Loopbaansparen als opportuniteit

Werknemers hebben niet veel opties om voor kortere tijd extra vrij te nemen van het werk. Nochtans verlangen ze wel naar meer flexibilisering. Als je als werkgever tegemoet komt aan die vraag, dan heb je een extra troef in de hand. En dat is nuttig in tijden van arbeidskrapte. Bovendien is loopbaansparen niet enkel een manier om tegemoet te komen aan de wensen van de werknemers, het is volgens werkgevers ook een manier om hun inzetbaarheid te verhogen.

Loonkost mag niet stijgen

Werkgevers lijken weinig beperkingen op te leggen voor het aantal dagen dat hun werknemers mogen opsparen en over de termijn om die dagen op te nemen. Bijna een kwart van de werkgevers zou geen beperking opleggen qua aantal dagen. De periode waarin de opname moet gebeuren, mag voor 38% ook onbeperkt zijn. Maar een belangrijke opmerking is dat werkgevers het initiële loon van de werknemer willen betalen, en niet het loon van het moment van de opname van de opgespaarde tijd. Er mag dus geen extra loonkost tegenover staan.

Invoeren van loopbaansparen via cao

Om loopbaansparen te implementeren in een onderneming, moet er een cao uitgewerkt worden. Toch geeft 1 op de 3 bedrijven zijn medewerkers vandaag al de mogelijkheid om op één of andere manier tijd ‘te kopen’. Ze komen tegemoet aan de wensen van hun medewerkers door hen extra vakantiedagen te laten kopen – al dan niet via het cafetariaplan –, of door hen overuren of extralegaal verlof te laten opsparen. Werkgevers hebben dus niet op een cao gewacht om loopbaansparen in hun bedrijf te implementeren.

Het thema staat wel op de agenda van verschillende paritaire comités. Zo is het sinds eind september voor de werkgevers van PC 200 (bedienden) mogelijk om loopbaansparen in hun onderneming in te voeren.

Verdiep je in arbeidsduur en flexibiliteit

Tijdens onze opleiding leggen we de juridische spelregels rond arbeidsduur uit en laten we je kennismaken met de mogelijkheden van arbeidsflexibiliteit.

Schrijf je in

Deel dit artikel

Sarah De Groof

Geschreven door Sarah De Groof

Senior Consultant bij Acerta

Gerelateerde artikels

Wat als je medewerker deeltijds wil werken?
Werkgevers

Wat als je medewerker deeltijds wil werken?

25 februari 2021 Liselot Baert

Wil jouw medewerker graag deeltijds werken? We geven je een overzicht van de mogelijkheden en bijhorende formaliteiten.

Lees meer
Loopbaanonderbreking en arbeidsduurvermindering in het coronatijdperk
Werkgevers

Loopbaanonderbreking en arbeidsduurvermindering in het coronatijdperk

17 juli 2020 Amandine Boseret

Voor de intrede van het coronavirus beschikten werkgevers en werknemers over ‘klassieke’ opties voor een loopbaanonderbreking. De huidige crisis heeft de regering ertoe gedwongen nieuwe opties in te voeren. Hieronder vatten we de verschillende ‘klassieke’ en de ‘corona-opties’ voor loopbaanonderbreking en arbeidsduurvermindering samen.

Lees meer
Nieuwe formule ouderschapsverlof is populair
Werkgevers

Nieuwe formule ouderschapsverlof is populair

18 december 2019 Sarah De Groof

Op woensdagnamiddag thuis zijn voor de kinderen? Een week ouderschapsverlof nemen tijdens de herfstvakantie? Deze vragen leven bij heel wat medewerkers. Sinds 1 juli 2019 kunnen ouders 1/10 ouderschapsverlof nemen. Volgens cijfers van Acerta is deze nieuwe formule best wel populair.

Lees meer