Vorige

Minder loopbaanonderbrekingen, minder zorgen als werkgever?

11 juni 2019 Werkgevers

Je werknemer heeft nood aan een break. Niet zomaar even op vakantie naar een exotisch oord. Hij wil de werkvloer voor een langere periode verlaten. Loopbaanonderbreking heet zoiets, waarbij je werknemer z’n job en functie tijdelijk onderbreekt. Wat zijn de opmerkelijkste vaststellingen rond loopbaanonderbreking? En hoe ga je er als werkgever mee om?

Leestijd: Later lezen?

Verschillende vormen loopbaanonderbrekingen –en verminderingen

Van de verschillende soorten loopbaanonderbrekingen die er bestaan, spant tijdskrediet nog altijd de kroon. Vorig jaar gebeurde 55,88% van alle loopbaanonderbrekingen onder de vorm van tijdskrediet. Onder tijdskrediet verstaan we:

  • landingsbanen
  • tijdskrediet motief zorg
  • erkende opleiding

Ook de thematische verloven blijven geliefd: hun aandeel telde in 2018 voor 44,2% van alle aanvragen. Waarvan maar liefst 33,6% ouderschapsverlof betrof. Naast ouderschapsverlof plaatsen we ook medische bijstand en palliatief verlof onder de noemer van thematische verloven.

Dalende populariteit tijdskrediet en thematische verloven

Vorig jaar koos ‘slechts’ 9,6% van alle werknemers voor loopbaanonderbreking. Wat betekent dat we voor het eerst onder de grens van 10% zitten. Daar hebben de strengere regels, dalende uitkeringen en geplande aanpassingen aan ouderschapsverlof wellicht iets mee te maken. Het tijdskrediet zonder motief werd afgeschaft terwijl het tijdskrediet met motief minder toegankelijk werd.

Afwachtende ouders stellen ouderschapsverlof uit

Ondanks het feit dat het in 2018 in 1 op de 3 gevallen om ouderschapsverlof ging, nemen we ook hier een daling waar. Vermoedelijk stelden ouders de opname van het ouderschapsverlof bewust nog even uit, nadat in september 2018 werd aangekondigd dat het ouderschapsverlof zal opgenomen kunnen worden onder de vorm van vermindering van de arbeidsprestaties met 1/10de. En dat is ook mogelijk sinds 1 juni 2019. Voorheen kon dit enkel voltijds, halftijds of voor 1/5de. 1/10de ouderschapsverlof maakt het voor ouders mogelijk om bijvoorbeeld enkel iedere woensdagnamiddag thuis te blijven.

Loopbaanonderbreking populair bij vrouwen en dertigers

Vooral de leeftijdscategorie 30 tot 39 jaar wil graag meer tijd vrijmaken voor zichzelf, de kinderen of de familie. Vaak gaat het om jonge gezinnen waar de nood om ouderschapsverlof het grootst is. Bovendien nemen ook almaar meer vaders ouderschapsverlof. Toch blijft het percentage vrouwen systematisch hoger dan bij mannen: 11% ten opzichte van 5,7% in de profitsector.

Je werknemer wilt z’n loopbaan tijdelijk onderbreken?

Een werknemer die tijdskrediet of themaverlof aanvraagt vergt extra werk voor je personeelsdienst. Maak het jezelf gemakkelijk door deze administratieve rompslomp uit te besteden. Door te rekenen op de meest recente juridische kennis vermijd je blunders en gun je jezelf en je onderneming meer ademruimte. Ruimte en aandacht die je kan schenken aan andere zaken.

Eerste hulp bij tijdskrediet en themaverlof?

Laat het werk over aan onze ervaren experts en besteed je administratie uit.

Meer info

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Wat als je medewerker deeltijds wil werken?
Werkgevers

Wat als je medewerker deeltijds wil werken?

07 maart 2022 Liselot Baert

Wil jouw medewerker graag deeltijds werken? We geven je een overzicht van de mogelijkheden en bijhorende formaliteiten.

Lees meer
Het potentieel van parttime medewerkers
Werkgevers

Het potentieel van parttime medewerkers

22 juni 2021 Dirk Vanderhoydonck

Het aantal werknemers dat voltijds aan de slag is, zit in de lift. Tegelijkertijd daalt het percentage werknemers dat minder dan vier vijfde aan de slag is. Wat leren die cijfers ons?

Lees meer
Jobmobiliteit neemt opnieuw toe op de arbeidsmarkt
Werkgevers

Jobmobiliteit neemt opnieuw toe op de arbeidsmarkt

26 mei 2021 Nele Ronsmans

Tijdens de eerste lockdown hielden werknemers angstvallig vast aan de baan die ze hadden. Hierdoor bereikte de jobmobiliteit zijn laagste niveau in 10 jaar. Nu de economie zich stabiliseert, durven werknemers opnieuw uitkijken naar een andere job. Wat kan jij doen om waardevol talent aan boord te houden?

Lees meer