Vorige

Minder loopbaanonderbrekingen, minder zorgen als werkgever?

11 juni 2019 Werkgevers

Je werknemer heeft nood aan een break. Niet zomaar even op vakantie naar een exotisch oord. Hij wil de werkvloer voor een langere periode verlaten. Loopbaanonderbreking heet zoiets, waarbij je werknemer z’n job en functie tijdelijk onderbreekt. Wat zijn de opmerkelijkste vaststellingen rond loopbaanonderbreking? En hoe ga je er als werkgever mee om?

Leestijd: Later lezen?

Verschillende vormen loopbaanonderbrekingen –en verminderingen

Van de verschillende soorten loopbaanonderbrekingen die er bestaan, spant tijdskrediet nog altijd de kroon. Vorig jaar gebeurde 55,88% van alle loopbaanonderbrekingen onder de vorm van tijdskrediet. Onder tijdskrediet verstaan we:

  • landingsbanen
  • tijdskrediet motief zorg
  • erkende opleiding

Ook de thematische verloven blijven geliefd: hun aandeel telde in 2018 voor 44,2% van alle aanvragen. Waarvan maar liefst 33,6% ouderschapsverlof betrof. Naast ouderschapsverlof plaatsen we ook medische bijstand en palliatief verlof onder de noemer van thematische verloven.

Dalende populariteit tijdskrediet en thematische verloven

Vorig jaar koos ‘slechts’ 9,6% van alle werknemers voor loopbaanonderbreking. Wat betekent dat we voor het eerst onder de grens van 10% zitten. Daar hebben de strengere regels, dalende uitkeringen en geplande aanpassingen aan ouderschapsverlof wellicht iets mee te maken. Het tijdskrediet zonder motief werd afgeschaft terwijl het tijdskrediet met motief minder toegankelijk werd.

Afwachtende ouders stellen ouderschapsverlof uit

Ondanks het feit dat het in 2018 in 1 op de 3 gevallen om ouderschapsverlof ging, nemen we ook hier een daling waar. Vermoedelijk stelden ouders de opname van het ouderschapsverlof bewust nog even uit, nadat in september 2018 werd aangekondigd dat het ouderschapsverlof zal opgenomen kunnen worden onder de vorm van vermindering van de arbeidsprestaties met 1/10de. En dat is ook mogelijk sinds 1 juni 2019. Voorheen kon dit enkel voltijds, halftijds of voor 1/5de. 1/10de ouderschapsverlof maakt het voor ouders mogelijk om bijvoorbeeld enkel iedere woensdagnamiddag thuis te blijven.

Loopbaanonderbreking populair bij vrouwen en dertigers

Vooral de leeftijdscategorie 30 tot 39 jaar wil graag meer tijd vrijmaken voor zichzelf, de kinderen of de familie. Vaak gaat het om jonge gezinnen waar de nood om ouderschapsverlof het grootst is. Bovendien nemen ook almaar meer vaders ouderschapsverlof. Toch blijft het percentage vrouwen systematisch hoger dan bij mannen: 11% ten opzichte van 5,7% in de profitsector.

Je werknemer wilt z’n loopbaan tijdelijk onderbreken?

Een werknemer die tijdskrediet of themaverlof aanvraagt vergt extra werk voor je personeelsdienst. Maak het jezelf gemakkelijk door deze administratieve rompslomp uit te besteden. Door te rekenen op de meest recente juridische kennis vermijd je blunders en gun je jezelf en je onderneming meer ademruimte. Ruimte en aandacht die je kan schenken aan andere zaken.

Eerste hulp bij tijdskrediet en themaverlof?

Laat het werk over aan onze ervaren experts en besteed je administratie uit.

Meer info

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Loopbaansparen? Ja, als de loonkost niet stijgt
Werkgevers

Loopbaansparen? Ja, als de loonkost niet stijgt

04 oktober 2019 Sarah De Groof

Bijna 70% van de werknemers ziet het zitten om tijdens bepaalde periodes van hun loopbaan meer te werken en in andere periodes wat minder. Het is geen geheim, werknemers zijn vragende partij naar meer flexibilisering.

Lees meer
Weg met ‘Working 9 to 5’?
Werkgevers

Weg met ‘Working 9 to 5’?

01 oktober 2019 Sarah De Groof

6 op de 10 werkgevers staat vandaag toe dat hun medewerkers hun arbeidstijd zelf vastleggen en dus niet noodzakelijk van 9u tot 17u werken. Ze focussen eerder op wat er moet gebeuren dan op wanneer het gebeurt – op voorwaarde dat de deadlines gehaald worden natuurlijk.

Lees meer
Twee uur afwezig voor dringende privézaken?
Werkgevers

Twee uur afwezig voor dringende privézaken?

04 juli 2019

Acerta werkte met Traxio en Febelcar en de vakorganisaties in de autosector een reglementair kader uit waarbij een uitzonderlijke afwezigheid van twee uur toegestaan is.

Lees meer