Vorige

Minder loopbaanonderbrekingen, minder zorgen als werkgever?

11 juni 2019 Werkgevers

Je werknemer heeft nood aan een break. Niet zomaar even op vakantie naar een exotisch oord. Hij wil de werkvloer voor een langere periode verlaten. Loopbaanonderbreking heet zoiets, waarbij je werknemer z’n job en functie tijdelijk onderbreekt. Wat zijn de opmerkelijkste vaststellingen rond loopbaanonderbreking? En hoe ga je er als werkgever mee om?

Leestijd: Later lezen?

Verschillende vormen loopbaanonderbrekingen –en verminderingen

Van de verschillende soorten loopbaanonderbrekingen die er bestaan, spant tijdskrediet nog altijd de kroon. Vorig jaar gebeurde 55,88% van alle loopbaanonderbrekingen onder de vorm van tijdskrediet. Onder tijdskrediet verstaan we:

  • landingsbanen
  • tijdskrediet motief zorg
  • erkende opleiding

Ook de thematische verloven blijven geliefd: hun aandeel telde in 2018 voor 44,2% van alle aanvragen. Waarvan maar liefst 33,6% ouderschapsverlof betrof. Naast ouderschapsverlof plaatsen we ook medische bijstand en palliatief verlof onder de noemer van thematische verloven.

Dalende populariteit tijdskrediet en thematische verloven

Vorig jaar koos ‘slechts’ 9,6% van alle werknemers voor loopbaanonderbreking. Wat betekent dat we voor het eerst onder de grens van 10% zitten. Daar hebben de strengere regels, dalende uitkeringen en geplande aanpassingen aan ouderschapsverlof wellicht iets mee te maken. Het tijdskrediet zonder motief werd afgeschaft terwijl het tijdskrediet met motief minder toegankelijk werd.

Afwachtende ouders stellen ouderschapsverlof uit

Ondanks het feit dat het in 2018 in 1 op de 3 gevallen om ouderschapsverlof ging, nemen we ook hier een daling waar. Vermoedelijk stelden ouders de opname van het ouderschapsverlof bewust nog even uit, nadat in september 2018 werd aangekondigd dat het ouderschapsverlof zal opgenomen kunnen worden onder de vorm van vermindering van de arbeidsprestaties met 1/10de. En dat is ook mogelijk sinds 1 juni 2019. Voorheen kon dit enkel voltijds, halftijds of voor 1/5de. 1/10de ouderschapsverlof maakt het voor ouders mogelijk om bijvoorbeeld enkel iedere woensdagnamiddag thuis te blijven.

Loopbaanonderbreking populair bij vrouwen en dertigers

Vooral de leeftijdscategorie 30 tot 39 jaar wil graag meer tijd vrijmaken voor zichzelf, de kinderen of de familie. Vaak gaat het om jonge gezinnen waar de nood om ouderschapsverlof het grootst is. Bovendien nemen ook almaar meer vaders ouderschapsverlof. Toch blijft het percentage vrouwen systematisch hoger dan bij mannen: 11% ten opzichte van 5,7% in de profitsector.

Je werknemer wilt z’n loopbaan tijdelijk onderbreken?

Een werknemer die tijdskrediet of themaverlof aanvraagt vergt extra werk voor je personeelsdienst. Maak het jezelf gemakkelijk door deze administratieve rompslomp uit te besteden. Door te rekenen op de meest recente juridische kennis vermijd je blunders en gun je jezelf en je onderneming meer ademruimte. Ruimte en aandacht die je kan schenken aan andere zaken.

Eerste hulp bij tijdskrediet en themaverlof?

Laat het werk over aan onze ervaren experts en besteed je administratie uit.

Meer info

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Loopbaanonderbreking en arbeidsduurvermindering in het coronatijdperk
Werkgevers

Loopbaanonderbreking en arbeidsduurvermindering in het coronatijdperk

17 juli 2020 Amandine Boseret

Voor de intrede van het coronavirus beschikten werkgevers en werknemers over ‘klassieke’ opties voor een loopbaanonderbreking. De huidige crisis heeft de regering ertoe gedwongen nieuwe opties in te voeren. Hieronder vatten we de verschillende ‘klassieke’ en de ‘corona-opties’ voor loopbaanonderbreking en arbeidsduurvermindering samen.

Lees meer
Nieuwe formule ouderschapsverlof is populair
Werkgevers

Nieuwe formule ouderschapsverlof is populair

18 december 2019 Sarah De Groof

Op woensdagnamiddag thuis zijn voor de kinderen? Een week ouderschapsverlof nemen tijdens de herfstvakantie? Deze vragen leven bij heel wat medewerkers. Sinds 1 juli 2019 kunnen ouders 1/10 ouderschapsverlof nemen. Volgens cijfers van Acerta is deze nieuwe formule best wel populair.

Lees meer
Kwaliteit boven kwantiteit?
Werkgevers

Kwaliteit boven kwantiteit?

13 december 2019

“Werkgevers focussen te veel op aanwezigheid in plaats van kwaliteit van werk. Als het over werktijd gaat, is het beter de werknemer aan het stuur te zetten”, zegt Sarah De Groof, senior consultant bij Acerta in haar bijdrage als lid van de adviesraad van het magazine HR Square.

Lees meer