
Wil je meer weten over het mobiliteitsbudget?
Schrijf je dan in voor onze opleiding “Van mobiliteitsbudget tot fietsvergoeding: alle regels in de praktijk”.
Lees meer en schrijf in
Ondanks de moeilijke politieke situatie op dit moment ziet het ernaar uit dat het mobiliteitsbudget toch nog goedgekeurd zal worden door het parlement. Indien er geen problemen meer opduiken, zou het mobiliteitsbudget al in werking kunnen treden op 1 maart 2019. Kom jij als werkgever in aanmerking om het mobiliteitsbudget in te voeren in jouw onderneming? En welke medewerkers kunnen hier dan op intekenen? Wij zetten de spelregels voor jou op een rijtje.
Kies je er binnenkort voor om het mobiliteitsbudget in te voeren in jouw onderneming? Dan krijgen jouw medewerkers die een bedrijfswagen hebben, of die daarvoor in aanmerking komen, de mogelijkheid om hun bedrijfswagen in te leveren. In ruil daarvoor kunnen ze 1 of meerdere (alternatieve) vervoermiddelen kiezen om hun privéverplaatsingen (met inbegrip van het woon-werkverkeer) mee af te leggen. Het blijft mogelijk om over een bedrijfswagen te beschikken, zij het dan wel een milieuvriendelijkere. De verschillende vervoermiddelen waaruit jouw medewerkers dan kunnen kiezen, zijn ondergebracht in 3 pijlers die elk hun eigen (para)fiscale behandeling ondergaan.
Stel je als werkgever al minstens 36 maanden ononderbroken 1 of meerdere bedrijfswagens ter beschikking? Dan kan je ervoor kiezen om het mobiliteitsbudget in te voeren in jouw onderneming. Een medewerker kan dan een mobiliteitsbudget aanvragen wanneer hij beschikt over een bedrijfswagen of ervoor in aanmerking komt omdat hij behoort tot een functiecategorie die recht geeft op een bedrijfswagen. Daarnaast moet je medewerker op het moment van aanvraag, minstens 3 maanden ononderbroken over een bedrijfswagen beschikken of ervoor in aanmerking komen. En in de afgelopen 36 maanden moet hij minstens 12 maanden over een bedrijfswagen beschikt hebben of ervoor in aanmerking zijn gekomen. Wanneer je een nieuwe medewerker aanwerft die op basis van zijn functiecategorie in aanmerking komt voor een bedrijfswagen, dan kan deze onmiddellijk een mobiliteitsbudget aanvragen.
De omvang van het mobiliteitsbudget hangt af van de totale kost van de wagen voor jou als werkgever op jaarbasis, ook de ‘total cost of ownership’ genoemd. Er wordt rekening gehouden met de financieringskosten van de wagen zelf, maar ook met alle bijbehorende kosten zoals onder andere de brandstof, verzekeringen, onderhoud, (para)fiscale lasten, …
De fiscale behandeling van het voordeel van het mobiliteitsbudget hangt dan weer af van de concrete keuzes die jouw medewerker maakt:
Pijler 1: Als je medewerker kiest voor een milieuvriendelijkere bedrijfswagen, wordt hiervoor een voordeel van alle aard berekend en belast zoals steeds geldt voor de bedrijfswagen. Als werkgever zal je een bijzondere RSZ-bijdrage (C02-bijdrage) moeten betalen.
Pijler 2: Indien je medewerker zijn budget (daarnaast) gebruikt om bijvoorbeeld een abonnement voor het openbaar vervoer te kopen, dan wordt dat deel van het mobiliteitsbudget volledig vrijgesteld. Zo wil men aanmoedigen dat werknemers hun budget zo veel mogelijk spenderen aan duurzame vervoermiddelen.
Pijler 3: Het deel van het mobiliteitsbudget dat (eventueel) overblijft op het einde van het jaar wordt uitbetaald. Hierop zijn geen belastingen verschuldigd, maar wel een bijzondere RSZ-bijdrage van 38,07 % ten laste van de werknemer.
Bron: Wetsontwerp van 3 december 2018 betreffende de invoering van een mobiliteitsbudget, Doc. 54/3381.
Schrijf je dan in voor onze opleiding “Van mobiliteitsbudget tot fietsvergoeding: alle regels in de praktijk”.
Lees meer en schrijf inDat kan dankzij het Benefit Motivation Plan.
Ga aan de slag met dit handig stappenplanInterprofessioneel akkoord: onderhandelingen lopen vast bij loonmarges
Tweejaarlijks onderhandelen de sociale partners in de Groep van Tien over het Interprofessioneel Akkoord, waarin afspraken rond werk en verloning worden opgenomen. Op 14 januari 2021 zijn de besprekingen voor 2021-2022 van start gegaan. Hieronder geven we jullie een stand van zaken.
Lees meerHet nieuwe ‘normaal’ met het mobiliteitsbudget ?
Het mobiliteitsbudget bestaat al twee jaar, maar is nog steeds (onbekend en) onbemind. Volgens onderzoek van Acerta, heeft slechts 0,15 % van de medewerkers die aanspraak maken op een bedrijfswagen, gekozen voor een mobiliteitsbudget. Toch kan het mobiliteitsbudget zijn twee kaarsjes uitblazen met een hoopvolle zucht.
Lees meerWoon-werkverkeer in tijden van thuiswerk
Hoe verging het ons woon-werkverkeer in coronajaar 2020? De vijfde editie van Acerta’s jaarlijkse mobiliteitsbarometer toont hoe Belgische werknemers zich naar het werk verplaatsten, als ze zich naar het werk verplaatsten.
Lees meer