Je mobiliteitsbeleid afstemmen op de behoeften van je werknemers?
Van mobiliteitsbudget tot fietsvergoeding: leer alle regels in de praktijk.
Opleiding mobiliteitsbudget
Het Belgische fileleed is beroemd en berucht. Om daar iets aan te doen, werkte de federale regering het mobiliteitsbudget uit. Rijden je medewerkers met een bedrijfs- of salariswagen? Dan kunnen ze die sinds maart 2019 inruilen voor een minder vervuilend exemplaar. Al lijkt het systeem voorlopig niet echt van de grond te komen.
Wie een bedrijfswagen heeft, kan die inruilen voor een milieuvriendelijkere wagen. Het overblijvende budget mag gebruikt worden voor een duurzaam alternatief, zoals een leasefiets, treinabonnement of het gebruik van een deelstep. Blijft er dan nog geld over? Dan wordt dat bedrag cash uitbetaald tegen een fiscaal gunstig tarief. Zo moedig je werknemers aan hun auto vaker thuis te laten.
Althans, dat is het hele idee achter de regeling. Tot nu toe kozen slechts 0,011% van de werknemers die hiervoor potentieel in aanmerking kwamen voor het mobiliteitsbudget. Dat blijkt uit onderzoek van Acerta met meer dan 210.000 werknemers, zowel bedienden als arbeiders, met een overeenkomst van onbepaalde duur bij meer dan 32.000 ondernemingen.
Negen maanden na de invoering ervan kunnen we besluiten dat het mobiliteitsbudget een trage start kent. Maar die trage start doet eveneens vermoeden dat het te vroeg is om definitieve conclusies te trekken.
Onbekend is onbemind. Dat het systeem nog niet zo bekend is bij het grote publiek, is een mogelijke verklaring het weinige succes. Daarnaast is het mobiliteitsbudget ook vrij complex om in te voeren. Onder meer de langlopende leaseperiode van bedrijfswagens vormt een hindernis.
Een firmawagen wordt voor een periode van 4 tot 5 jaar geleased door de werkgever. Dit contract vervroegd beëindigen zou extra kosten meebrengen voor de werkgever. Daarnaast is het zo dat het beheer van het mobiliteitsbudget meer inspanningen vraagt van de werkgever dan het beheer van zijn vloot aan firmawagens. Het is dus wachten tot de markt tools aanreikt om dit beheer te vergemakkelijken.
Bovendien zijn elektrische wagens in het middensegment tot heden weinig beschikbaar en kunnen ze veelal niet gefinancierd worden met het mobiliteitsbudget waarover de werknemer beschikt.
De cash for car-regeling, die begin 2018 werd ingevoerd, komt eveneens moeizaam op dreef. Cash for car geeft de werknemer die afstand doet van zijn firmawagen in ruil alleen een bedrag in geld. In 2018 werden 0,065% van de firmawagens ingeruild voor zulke vergoeding, eind 2019 0,175%. Al betwijfelen we of cash for car echt succesvol zal worden in de toekomst.
Van mobiliteitsbudget tot fietsvergoeding: leer alle regels in de praktijk.
Opleiding mobiliteitsbudgetHet nieuwe ‘normaal’ met het mobiliteitsbudget ?
Het mobiliteitsbudget bestaat al twee jaar, maar is nog steeds (onbekend en) onbemind. Volgens onderzoek van Acerta, heeft slechts 0,15 % van de medewerkers die aanspraak maken op een bedrijfswagen, gekozen voor een mobiliteitsbudget. Toch kan het mobiliteitsbudget zijn twee kaarsjes uitblazen met een hoopvolle zucht.
Lees meerWoon-werkverkeer in tijden van thuiswerk
Hoe verging het ons woon-werkverkeer in coronajaar 2020? De vijfde editie van Acerta’s jaarlijkse mobiliteitsbarometer toont hoe Belgische werknemers zich naar het werk verplaatsten, als ze zich naar het werk verplaatsten.
Lees meerWat zijn de voordelen van een fietslease?
Fietsen is niet alleen gezond, het is ook duurzaam én voordelig voor zowel werkgever als werknemer. Over welke voordelen gaat dat dan precies? In dit artikel geven we je een overzicht van de voordelen van een fietslease via de werkgever.
Lees meer