Optimaal weer aan de slag?
In het relanceplan van Acerta vind je alle tools, ondersteuning en advies voor een veilige werkvloer met gemotiveerde werknemers.
Mondmaskers zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld en uit ons dagelijks leven. Ook op de werkvloer en tijdens het pendelen van en naar het werk behoren ze tot het nieuwe normaal.
Over welke mogelijkheden beschik je om je werknemers van een mondmasker te voorzien en met welke RSZ-regels moet je rekening houden? We zetten alle mogelijkheden voor jou op een rijtje.
Wanneer je de afstandsregel van 1,5 meter op de werkvloer niet kan garanderen, bijvoorbeeld bij in-, uit- en/of doorgangen of omwille van de nauwe samenwerking in duo of team, kan je – conform de Generieke Gids Covid-19 – het dragen van een mondmasker (een gelaatscherm of een stoffen alternatief zijn daarmee gelijkgesteld) verplichten. Die verplichting komt dan naast je andere preventiemaatregelen, zoals onder meer een goede en voldoende handhygiëne, te staan.
Ook bij de woon-werk verplaatsingen met het openbaar vervoer is een mondmasker verplicht te dragen, alsook wanneer je onderneming gelegen is in een lokaal afgebakende zone waarin een mondmaskerplicht geldt.
Wanneer je werknemers verplicht een mondmasker (of alternatief) te dragen of wanneer ze dit nodig hebben tijdens het pendelen, vormt het een noodzakelijk arbeidsgereedschap. Het is aan jou, als goede huisvader, om je werknemers daarvan te voorzien. Zo verzeker je eveneens hun gezondheid en welzijn.
Om de toekenning van mondmaskers RSZ-vrij te kunnen doen, vereist de RSZ dat je de mondmaskers ter beschikking stelt, omdat het één van je welzijnsverplichtingen uitmaakt.
De RSZ beschouwt deze terbeschikkingstelling dan niet als loonvoordeel in natura, op voorwaarde dat het aantal maskers in verhouding staat tot het aantal dat de werknemer moet gebruiken tijdens de werkuren (op de werkvloer bij werkgever, bij klantenbezoek) en voor woon-werkverplaatsingen of beroepsverplaatsingen met het openbaar vervoer. De overheid hanteert als stelregel dat het masker moet vervangen worden na een gebruik van maximum 8 uur of wanneer deze duidelijk vuil of nat is. Bij intensief gebruik (bv. intensief vergaderen) wordt een wissel na 4 uur aanbevolen. Op basis hiervan zijn één tot maximaal drie mondmaskers per werkdag, inclusief woon-werkverkeer, proportioneel. Ken je een disproportioneel aantal toe? Dan wordt dat voordeel wel als loon aanzien.
Een financiële tussenkomst in de aankoopkost door je werknemers zal niet als RSZ-vrije tussenkomst worden aanzien. Uitzonderlijk kan een terugbetaling van kosten op basis van reële bewijsstukken aanvaard worden wanneer je werknemer de mondmaskers niet in ontvangst kan nemen, bv. omdat die in het buitenland tewerkgesteld is.
Uit het antwoord van de minister van Financiën blijkt dat de fiscus een soepeler standpunt inneemt, en aanvaardt dat geval per geval moet worden bekeken of deze kosten eigen aan de werkgever zijn, waardoor het een vrijgesteld voordeel kan zijn.
Een gebruikt mondmasker moet dagelijks worden gereinigd op een voldoende hoge temperatuur. De welzijnswetgeving stelt dat je maatregelen inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk in geen geval financiële lasten voor je werknemers met zich mag brengen. Daarom zou je de reiniging van de mondmaskers voor je rekening moeten nemen.
In de praktijk wordt een collectieve reiniging van mondmaskers door het bedrijf toch afgeraden. Met duidelijke wasinstructies kan je personeel zelf instaan voor de reiniging. Je kan je werknemers daarvoor wel een RSZ-vrije kostenvergoeding toekennen. De werknemer zal de realiteit en hoogte van de kost moeten kunnen aantonen. De RSZ aanvaardt een terugbetaling tot maximaal 0,20 euro per week.
In het relanceplan van Acerta vind je alle tools, ondersteuning en advies voor een veilige werkvloer met gemotiveerde werknemers.
Loopbaansparen: Belgen willen vakantiedagen op lange termijn opnemen
Vakantiedagen of overuren opsparen om op een later moment te gebruiken? Loopbaansparen zou een oplossing kunnen zijn voor de niet-opgebruikte vakantiedagen tijdens de coronapandemie.
Lees meerLandingsbaan: uitkering (voorlopig) altijd vanaf 60 jaar
Via een landingsbaan kunnen oudere medewerkers minder gaan werken in aanloop naar hun pensioen. Voortaan krijgen werknemers maar een uitkering vanaf 60 jaar.
Lees meerHet jaar 2020 was op z’n minst gezegd bewogen. Veranderingen volgden elkaar in een sneltempo op vanwege de coronapandemie. Vooruitblikken doen we voorzichtig.
Lees meer