Vorige

Nieuwe corona-steunmaatregelen: wat verandert er voor de werkgever?

16 juni 2020 Annelies Bries Werkgevers

De superkern keurde al op 6 juni 2020 een aantal maatregelen goed voor het derde luik van het relanceplan. Op vrijdag 12 juni 2020 besloot de superkern om aan dit derde luik nog een aantal maatregelen toe te voegen om de impact van de coronacrisis op onze arbeidsmarkt en economie te beperken. Hieronder vind je een overzicht van de steunmaatregelen die een impact hebben op de werkgever.

Leestijd: Later lezen?

Overzicht nieuwe maatregelen

Het soepele systeem van tijdelijke werkloosheid wegens corona-overmacht loopt nog tot 31 augustus. Na deze periode zullen bedrijven die een omzetdaling hebben van 10% gebruik kunnen maken van een specifieke vorm van economische werkloosheid. De werknemer zal 2 dagen opleiding volgen per maand werkloosheid en zal 70% van zijn laatste geplafonneerde loon blijven ontvangen.

Het corona-ouderschapsverlof wordt verlengd tot en met 30 september 2020. Bovendien wordt de mogelijkheid van corona-ouderschapsverlof uitgebreid voor alleenstaande ouders en ouders van een kind met een beperking. Zij zullen ook voltijds corona-ouderschapsverlof kunnen aanvragen en ze zullen recht hebben op een verhoogde uitkering.

Ondernemingen in herstructurering of in moeilijkheden zullen de arbeidsduur kunnen verminderen in afwachting van de hervatting van hun normale activiteit om zo ontslagen te voorkomen. Dit kan via een collectieve arbeidsduurvermindering, door het toekennen van tijdskrediet of via het toekennen van een landingsbaan waarvan de toegang tot de uitkering zal worden verlaagd van 57 jaar tot 55 jaar.

De kosten die door telewerkers gemaakt worden, zullen gemakkelijker kunnen worden vergoed, tot een maximum van 127 euro per maand.

De aftrekbaarheid van kosten verbonden aan de organisatie van evenementen en catering wordt tot 31 december verhoogd van 50% naar 100%.

Bedrijven krijgen een maand uitstel voor het betalen van het btw-voorschot dat normaal gesproken vóór 20 december moet betaald zijn.

Hou er wel rekening mee dat deze maatregelen nog verder uitgewerkt en verduidelijkt zullen moeten worden. Ze zijn voorlopig nog niet officieel gepubliceerd in wetgevende teksten.

Volg ons gratis webinar over de nieuwe steunmaatregelen

Op vrijdag 26 juni van 9u00 tot 10u00 organiseert Acerta een gratis webinar over de reeks nieuwe steunmaatregelen en de verlenging van bestaande maatregelen. Schrijf je snel in.

Schrijf je in

Deel dit artikel

acerta-annelies-bries.png

Geschreven door Annelies Bries

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Loopbaansparen: Belgen willen vakantiedagen op lange termijn opnemen
Werkgevers

Loopbaansparen: Belgen willen vakantiedagen op lange termijn opnemen

12 januari 2021 Ellen Van Grunderbeek

Vakantiedagen of overuren opsparen om op een later moment te gebruiken? Loopbaansparen zou een oplossing kunnen zijn voor de niet-opgebruikte vakantiedagen tijdens de coronapandemie.

Lees meer
Wat moet je doen als je werknemer tijdens de kerstvakantie naar het buitenland is gegaan?
Werkgevers

Wat moet je doen als je werknemer tijdens de kerstvakantie naar het buitenland is gegaan?

31 december 2020 Ellen Van Grunderbeek

Het overlegcomité heeft besloten de reisregels aan te scherpen. De verstrengingen gebeuren om te vermijden dat terugkerende reizigers na de kerstvakantie het aantal besmetting doen stijgen en de nieuwe variant van COVID-19 meebrengen.

Lees meer
Tijdelijke ondersteuningsmaatregelen COVID-19-pandemie treden in werking
Werkgevers

Tijdelijke ondersteuningsmaatregelen COVID-19-pandemie treden in werking

30 december 2020 Ellen Van Grunderbeek

Eerder kondigde de federale regering een breed pakket aan sociaaleconomische steunmaatregelen voor werkgevers en werknemers aan. Verschillende van deze steunmaatregelen zijn nu opgenomen in de wet ‘houdende tijdelijke ondersteuningsmaatregelen ten gevolge van de COVID-19-pandemie’ die op 30 december in het Belgisch Staatsblad is verschenen.

Lees meer