Vorige

Nieuwe formule ouderschapsverlof is populair

18 december 2019 Werkgevers

Op woensdagnamiddag thuis zijn voor de kinderen? Een week ouderschapsverlof nemen tijdens de herfstvakantie? Deze vragen leven bij heel wat medewerkers. Sinds 1 juli 2019 kunnen ouders 1/10 ouderschapsverlof nemen. Volgens cijfers van Acerta is deze nieuwe formule best wel populair.

Leestijd: Later lezen?

Op vraag van ouders

Ouderschapsverlof kon al voor 100%, 50% en 20%. Sinds 1 juli 2019 is ook het 1/10 ouderschapsverlof een mogelijkheid. De populariteit van deze nieuwe vorm toont aan dat het een antwoord biedt op vragen van ouders. In oktober, slechts vier maanden na de lancering, was het 1/10 ouderschapsverlof al goed voor 4% van de ouderschapsverloven.

1/10 ouderschapsverlof is geen recht

Het 1/10 ouderschapsverlof is geen recht, maar een overeenkomst tussen werkgever en werknemer. Daarbij is er een maximumperiode van 40 maanden die op te nemen zijn in blokken van 10 maanden. Wil je medewerker graag elke woensdagnamiddag thuis zijn? Dan kan dat via het 1/10 ouderschapsverlof. Wat er ook handig is, vooral bij co-ouderschap: medewerkers kunnen om de twee weken een hele dag ouderschapsverlof nemen.

Ouderschapsverlof: alle regels op een rijtje

Ouders hebben recht op ouderschapsverlof. Wat zijn de voorwaarden, hoe lang duurt dit verlof en hoe wordt het vergoed? Volg onze opleiding over tijdskrediet en thematisch verlof of lees ons dossier over ouderschapsverlof.

Opleiding Dossier

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Wat als je medewerker deeltijds wil werken?
Werkgevers

Wat als je medewerker deeltijds wil werken?

07 maart 2022 Liselot Baert

Wil jouw medewerker graag deeltijds werken? We geven je een overzicht van de mogelijkheden en bijhorende formaliteiten.

Lees meer
Het potentieel van parttime medewerkers
Werkgevers

Het potentieel van parttime medewerkers

22 juni 2021 Dirk Vanderhoydonck

Het aantal werknemers dat voltijds aan de slag is, zit in de lift. Tegelijkertijd daalt het percentage werknemers dat minder dan vier vijfde aan de slag is. Wat leren die cijfers ons?

Lees meer
Jobmobiliteit neemt opnieuw toe op de arbeidsmarkt
Werkgevers

Jobmobiliteit neemt opnieuw toe op de arbeidsmarkt

26 mei 2021 Nele Ronsmans

Tijdens de eerste lockdown hielden werknemers angstvallig vast aan de baan die ze hadden. Hierdoor bereikte de jobmobiliteit zijn laagste niveau in 10 jaar. Nu de economie zich stabiliseert, durven werknemers opnieuw uitkijken naar een andere job. Wat kan jij doen om waardevol talent aan boord te houden?

Lees meer