Vorige

Nieuwe formule ouderschapsverlof is populair

18 december 2019 Sarah De Groof Werkgevers

Op woensdagnamiddag thuis zijn voor de kinderen? Een week ouderschapsverlof nemen tijdens de herfstvakantie? Deze vragen leven bij heel wat medewerkers. Sinds 1 juli 2019 kunnen ouders 1/10 ouderschapsverlof nemen. Volgens cijfers van Acerta is deze nieuwe formule best wel populair.

Leestijd: Later lezen?

Op vraag van ouders

Ouderschapsverlof kon al voor 100%, 50% en 20%. Sinds 1 juli 2019 is ook het 1/10 ouderschapsverlof een mogelijkheid. De populariteit van deze nieuwe vorm toont aan dat het een antwoord biedt op vragen van ouders. In oktober, slechts vier maanden na de lancering, was het 1/10 ouderschapsverlof al goed voor 4% van de ouderschapsverloven.

1/10 ouderschapsverlof is geen recht

Het 1/10 ouderschapsverlof is geen recht, maar een overeenkomst tussen werkgever en werknemer. Daarbij is er een maximumperiode van 40 maanden die op te nemen zijn in blokken van 10 maanden. Wil je medewerker graag elke woensdagnamiddag thuis zijn? Dan kan dat via het 1/10 ouderschapsverlof. Wat er ook handig is, vooral bij co-ouderschap: medewerkers kunnen om de twee weken een hele dag ouderschapsverlof nemen.

Ouderschapsverlof: alle regels op een rijtje

Ouders hebben recht op ouderschapsverlof. Wat zijn de voorwaarden, hoe lang duurt dit verlof en hoe wordt het vergoed? Volg onze opleiding over tijdskrediet en thematisch verlof of lees ons dossier over ouderschapsverlof.

Opleiding Dossier

Deel dit artikel

Sarah De Groof

Geschreven door Sarah De Groof

Senior Consultant bij Acerta

Gerelateerde artikels

Loopbaanonderbreking en arbeidsduurvermindering in het coronatijdperk
Werkgevers

Loopbaanonderbreking en arbeidsduurvermindering in het coronatijdperk

17 juli 2020 Amandine Boseret

Voor de intrede van het coronavirus beschikten werkgevers en werknemers over ‘klassieke’ opties voor een loopbaanonderbreking. De huidige crisis heeft de regering ertoe gedwongen nieuwe opties in te voeren. Hieronder vatten we de verschillende ‘klassieke’ en de ‘corona-opties’ voor loopbaanonderbreking en arbeidsduurvermindering samen.

Lees meer
Kwaliteit boven kwantiteit?
Werkgevers

Kwaliteit boven kwantiteit?

13 december 2019

“Werkgevers focussen te veel op aanwezigheid in plaats van kwaliteit van werk. Als het over werktijd gaat, is het beter de werknemer aan het stuur te zetten”, zegt Sarah De Groof, senior consultant bij Acerta in haar bijdrage als lid van de adviesraad van het magazine HR Square.

Lees meer
Loopbaansparen? Ja, als de loonkost niet stijgt
Werkgevers

Loopbaansparen? Ja, als de loonkost niet stijgt

04 oktober 2019 Sarah De Groof

Bijna 70% van de werknemers ziet het zitten om tijdens bepaalde periodes van hun loopbaan meer te werken en in andere periodes wat minder. Het is geen geheim, werknemers zijn vragende partij naar meer flexibilisering.

Lees meer