Vorige

Onderhandelingen loonmarge 2021-2022: de regering is aan zet

29 april 2021 Werkgevers
Tom Dirix

De onderhandelingen voor het interprofessioneel akkoord (IPA), waarin afspraken rond werk en verloning worden opgenomen, verliepen bijzonder moeizaam. Het grote struikelblok is de loonmarge. De vakbonden hebben aangekondigd niet meer verder te onderhandelen over de loonmarge, en dat betekent dat de regering nu aan zet is.

Leestijd: Later lezen?

Akkoord over welvaartsenveloppe, maar niet over loonmarge

In een poging om de onderhandelingen te laten vlotten, had de regering de dossiers ‘welvaartsenveloppe’ en ‘loonmarge’ losgekoppeld. De sociale partners bereikten dan ook effectief een akkoord over de welvaartsenveloppe. Je leest er hier meer over.

De onderhandelingen over de loonmarge hebben echter niet tot een akkoord geleid. Bovendien hebben de vakbonden aangekondigd dat ze er niet verder over zullen onderhandelen, terwijl ze tot 1 mei hadden om een akkoord te bereiken. Aangezien er geen nieuwe onderhandelingen meer ingepland zijn, zal de regering vanaf 1 mei aan zet zijn om via Koninklijk Besluit de loonmarge vast te stellen voor de periode 2021-2022.

Wat is het discussiepunt bij de loonmarge?

Het grootste discussiepunt gaat over een eenmalige verhoging, bovenop de voorziene maximale loonmarge van 0,4 %, in ondernemingen die, ondanks de coronacrisis, toch nog mooie cijfers konden voorleggen. Het gaat om de hoogte van die verhoging (wel of niet met een plafond), alsook de criteria om te bepalen welke ondernemingen in aanmerkingen zouden komen om over een dergelijk voordeel te kunnen onderhandelen.

Welke andere dossiers wachten nog op een akkoord?

Het IPA omvat naast de welvaartsenveloppen en loonmarge ook nog andere dossiers. Denk maar aan landingsbanen of minimumlonen. Ook deze dossiers wachten op een akkoord om ofwel verlengd of aangepast te worden.

Het blijft afwachten of de andere dossiers, na de publicatie van de loonmarge in een Koninklijk Besluit, nog aan bod zullen komen in het overleg.

Eenvoudig je loonkosten berekenen?

Tijdens een gratis webinar ontdek je hoe je via Acerta’s ‘Budgetmodule’ gemakkelijk loonkostsimulaties kan uitvoeren én alle aanpassingen in een handomdraai kan doorvoeren.

Schrijf je in

Deel dit artikel

Tom Dirix_acerta

Geschreven door Tom Dirix

domeinverantwoordelijke kenniscentrum

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

Veranderen van sociaal secretariaat: interessant of niet?

10 april 2024
Angela Mastronardi

Is je bedrijf gegroeid, maar blijft de digitalisering van je loonadministratie achter? Word je niet snel geholpen bij vragen over loonberekening? Of ben je op zoek naar een ervaren dossierbeheerder die ook écht bereikbaar is? Dan is het hoog tijd om een nieuw sociaal secretariaat te overwegen.

Lees meer
Werkgevers

Verlonen, eerlijk en transparant duurt het langst

01 april 2024
Ellen Roelants

Een fair loon, een duidelijk groeitraject en transparante communicatie, werken het best. Maar hoe pak je dat precies aan?

Lees meer