Vorige

Onderhandelingen loonmarge 2021-2022: de regering is aan zet

29 april 2021 Tom Dirix Werkgevers

De onderhandelingen voor het interprofessioneel akkoord (IPA), waarin afspraken rond werk en verloning worden opgenomen, verliepen bijzonder moeizaam. Het grote struikelblok is de loonmarge. De vakbonden hebben aangekondigd niet meer verder te onderhandelen over de loonmarge, en dat betekent dat de regering nu aan zet is.

Leestijd: Later lezen?

Akkoord over welvaartsenveloppe, maar niet over loonmarge

In een poging om de onderhandelingen te laten vlotten, had de regering de dossiers ‘welvaartsenveloppe’ en ‘loonmarge’ losgekoppeld. De sociale partners bereikten dan ook effectief een akkoord over de welvaartsenveloppe. Je leest er hier meer over.

De onderhandelingen over de loonmarge hebben echter niet tot een akkoord geleid. Bovendien hebben de vakbonden aangekondigd dat ze er niet verder over zullen onderhandelen, terwijl ze tot 1 mei hadden om een akkoord te bereiken. Aangezien er geen nieuwe onderhandelingen meer ingepland zijn, zal de regering vanaf 1 mei aan zet zijn om via Koninklijk Besluit de loonmarge vast te stellen voor de periode 2021-2022.

Wat is het discussiepunt bij de loonmarge?

Het grootste discussiepunt gaat over een eenmalige verhoging, bovenop de voorziene maximale loonmarge van 0,4 %, in ondernemingen die, ondanks de coronacrisis, toch nog mooie cijfers konden voorleggen. Het gaat om de hoogte van die verhoging (wel of niet met een plafond), alsook de criteria om te bepalen welke ondernemingen in aanmerkingen zouden komen om over een dergelijk voordeel te kunnen onderhandelen.

Welke andere dossiers wachten nog op een akkoord?

Het IPA omvat naast de welvaartsenveloppen en loonmarge ook nog andere dossiers. Denk maar aan landingsbanen of minimumlonen. Ook deze dossiers wachten op een akkoord om ofwel verlengd of aangepast te worden.

Het blijft afwachten of de andere dossiers, na de publicatie van de loonmarge in een Koninklijk Besluit, nog aan bod zullen komen in het overleg.

Eenvoudig je loonkosten berekenen?

Tijdens een gratis webinar ontdek je hoe je via Acerta’s ‘Budgetmodule’ gemakkelijk loonkostsimulaties kan uitvoeren én alle aanpassingen in een handomdraai kan doorvoeren.

Schrijf je in

Deel dit artikel

Tom Dirix

Geschreven door Tom Dirix

domeinverantwoordelijke kenniscentrum

Gerelateerde artikels

Loonmarge 2021-2022: wat staat er in het akkoord?
Werkgevers

Loonmarge 2021-2022: wat staat er in het akkoord?

06 mei 2021 Tom Dirix

De regering heeft een akkoord bereikt over de loonmarge voor 2021-2022. De sociale partners hadden eerder al de handdoek in de ring gegooid, waardoor de bal in het kamp van de regering lag. In dit artikel krijg je een overzicht van wat er precies in het akkoord staat.

Lees meer
Thuiswerk beïnvloedt keuzes binnen een flexibel loonpakket
Werkgevers

Thuiswerk beïnvloedt keuzes binnen een flexibel loonpakket

29 april 2021 Ellen Roelants

De gezondheidscrisis heeft de arbeidsmarkt en -organisatie grondig door elkaar geschud. Ook in het gedrag van werknemers zijn veranderingen te merken. Ze kiezen vaker extralegale voordelen die ‘telewerkproof’ zijn.

Lees meer
Waarom moeten meer werknemers belastingen bijbetalen in 2021?
Werkgevers

Waarom moeten meer werknemers belastingen bijbetalen in 2021?

29 april 2021 Marijke Beelen

In 2021 zullen er meer werknemers dan anders belastingen bij moeten betalen. De kans is groot dat ze jou, als werkgever, hierover vragen zullen stellen.

Lees meer