Vorige

Onderhandelingen loonmarge 2021-2022: de regering is aan zet

29 april 2021 Tom Dirix Werkgevers

De onderhandelingen voor het interprofessioneel akkoord (IPA), waarin afspraken rond werk en verloning worden opgenomen, verliepen bijzonder moeizaam. Het grote struikelblok is de loonmarge. De vakbonden hebben aangekondigd niet meer verder te onderhandelen over de loonmarge, en dat betekent dat de regering nu aan zet is.

Leestijd: Later lezen?

Akkoord over welvaartsenveloppe, maar niet over loonmarge

In een poging om de onderhandelingen te laten vlotten, had de regering de dossiers ‘welvaartsenveloppe’ en ‘loonmarge’ losgekoppeld. De sociale partners bereikten dan ook effectief een akkoord over de welvaartsenveloppe. Je leest er hier meer over.

De onderhandelingen over de loonmarge hebben echter niet tot een akkoord geleid. Bovendien hebben de vakbonden aangekondigd dat ze er niet verder over zullen onderhandelen, terwijl ze tot 1 mei hadden om een akkoord te bereiken. Aangezien er geen nieuwe onderhandelingen meer ingepland zijn, zal de regering vanaf 1 mei aan zet zijn om via Koninklijk Besluit de loonmarge vast te stellen voor de periode 2021-2022.

Wat is het discussiepunt bij de loonmarge?

Het grootste discussiepunt gaat over een eenmalige verhoging, bovenop de voorziene maximale loonmarge van 0,4 %, in ondernemingen die, ondanks de coronacrisis, toch nog mooie cijfers konden voorleggen. Het gaat om de hoogte van die verhoging (wel of niet met een plafond), alsook de criteria om te bepalen welke ondernemingen in aanmerkingen zouden komen om over een dergelijk voordeel te kunnen onderhandelen.

Welke andere dossiers wachten nog op een akkoord?

Het IPA omvat naast de welvaartsenveloppen en loonmarge ook nog andere dossiers. Denk maar aan landingsbanen of minimumlonen. Ook deze dossiers wachten op een akkoord om ofwel verlengd of aangepast te worden.

Het blijft afwachten of de andere dossiers, na de publicatie van de loonmarge in een Koninklijk Besluit, nog aan bod zullen komen in het overleg.

Eenvoudig je loonkosten berekenen?

Tijdens een gratis webinar ontdek je hoe je via Acerta’s ‘Budgetmodule’ gemakkelijk loonkostsimulaties kan uitvoeren én alle aanpassingen in een handomdraai kan doorvoeren.

Schrijf je in

Deel dit artikel

Tom Dirix

Geschreven door Tom Dirix

domeinverantwoordelijke kenniscentrum

Gerelateerde artikels

Wat als je medewerkers hun vakantiedagen opsparen?
Werkgevers

Wat als je medewerkers hun vakantiedagen opsparen?

16 september 2021 Marijke Beelen

Belgische werknemers hebben na deze zomervakantie nog (te) veel vakantiedagen staan, dat blijkt uit onderzoek van Acerta. Wat kunnen werkgevers doen om de vakantieplanning vlot te laten lopen? Acerta geeft tips.

Lees meer
Overschrijding spilindex: gewaarborgd inkomen geïndexeerd
Werkgevers

Overschrijding spilindex: gewaarborgd inkomen geïndexeerd

10 september 2021 Tom Dirix

Het indexcijfer van augustus 2021 heeft de spil van het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen (GGMMI) overschreden. Acerta legt uit wat de gevolgen zijn.

Lees meer
Twee trends die duurzame mobiliteit zullen stimuleren bij bedrijven
Werkgevers

Twee trends die duurzame mobiliteit zullen stimuleren bij bedrijven

08 september 2021 Charlotte Thijs

Hoe zal de mobiliteit er in de toekomst uitzien? Acerta licht twee trends toe die zullen helpen om duurzame mobiliteit vorm te geven de komende jaren.

Lees meer