Vorige

Ontslagen werknemers aan een nieuwe job helpen? Bied (vrijwillige) ontslagbegeleiding aan

05 mei 2021 Werkgevers
Magda Duerinckx

Afscheid nemen van een medewerker is nooit leuk, maar het is – zeker in crisistijden – soms onvermijdelijk. Het afscheid laat werkgevers echter niet onberoerd, want steeds meer organisaties zetten in op vrijwillige ontslagbegeleiding (outplacement). En dat is een goede zaak, aangezien de zoektocht naar een nieuwe job sinds de coronacrisis gemiddeld anderhalve maand langer duurt

Leestijd: Later lezen?

Zoektocht duurt bijna een half jaar

In coronatijden hebben ontslagen medewerkers gemiddeld net geen half jaar (5,9 maanden) nodig om een nieuwe job te vinden. Dat blijkt uit een analyse van Acerta bij 2.400 werknemers die outplacement kregen. In 2019 was de gemiddelde termijn tussen twee contracten anderhalve maand korter. Waarom duurt het nu langer om een nieuwe job te vinden? Er zijn vier belangrijke redenen.

1. Ontslag verwerken neemt tijd

In coronatijden is het psychologisch moeilijker dan ooit om een ontslag te verwerken. Medewerkers hebben er meer tijd voor nodig, en zijn dus minder snel klaar om een nieuwe professionele uitdaging aan te gaan.

2. Economische onzekere situatie

Ook de economische onzekere situatie speelt een rol. In bepaalde sectoren is het werken door de coronacrisis minder aantrekkelijk geworden, terwijl andere sectoren net populairder zijn (bijvoorbeeld de IT- en de zorgsector). Nochtans is een snelle overstap naar een andere job niet altijd mogelijk, want sommige jobs vereisen een specifieke opleiding.

3. Sollicitatieprocedures duren langer in coronatijden

De sollicitatieperiodes duurden in 2020 vaak een stuk langer dan gewoonlijk. Enerzijds door de economische onzekere situatie. Sollicitatieprocedures werden stopgezet of sleepten langer aan. Maar anderzijds door de coronamaatregelen (thuiswerk, afstandsregels…) die een extra hinderpaal waren voor sollicitatiegesprekken.

4. Op zoek naar zingeving

Mensen denken grondiger na over wat ze willen doen. Door het wegvallen van heel wat (sociale) activiteiten, was daar ook meer tijd voor. De vroegere evidente beroepskeuzes, worden nu in vraag gesteld. De maatschappelijke relevantie van een job wint aan belang bij de keuze voor een job. Jobs in de zorg of in het onderwijs kregen bijvoorbeeld een aantrekkelijker imago. Maar ook het zelfstandigenstatuut (al dan niet in bijberoep) werd een optie.

Vrijwillige outplacement als reddingsboei

Positief nieuws is dat werkgevers steeds meer inzetten op vrijwillige begeleiding voor hun ontslagen medewerkers. In 2020 startte Acerta 170 % meer outplacementtrajecten op dan in 2019. Werkgevers leven mee met hun ontslagen medewerkers en bieden hen op deze manier een goede kans om elders aan de slag te gaan.

Afscheid nemen van je medewerkers?

Je ex-medewerkers alle nodige middelen aanreiken om hun loopbaan weer in eigen handen te nemen en hun inzetbaarheid te versterken? Vertrouw op de expertise van de ervaren outplacement consultants van Acerta of volg onze opleiding over offboarding: alle acties die je neemt op om een optimale manier afscheid te nemen van medewerkers.

Deel dit artikel

Magda Duerinckx_acerta

Geschreven door Magda Duerinckx

Managing Consultant Talent Center

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Drie redenen om (vrijwillig) outplacement aan te bieden

15 oktober 2020
Magda Duerinckx

Outplacement of begeleiding na ontslag: in sommige gevallen kan je er niet onderuit. En ben je als werkgever verplicht dit aan te bieden aan je ontslagen medewerker(s). Maar ook wanneer je niet verplicht bent outplacement te voorzien, heb je er alle belang bij dit wèl te doen.

Lees meer
Werkgevers

Outplacementbegeleiding in coronatijden

01 september 2020
Magda Duerinckx

Iemand ontslaan is altijd moeilijk. Gelukkig zijn er enkele acties die je kan ondernemen om de pijn te verzachten. En om de deur voor je ontslagen werknemer(s) op een kier te laten staan.

Lees meer