Vorige

Ook in februari flitscontroles op telewerk

04 februari 2021 Amandine Boseret Werkgevers

Na een eerste reeks flitscontroles op telewerk in januari, worden er ook in februari flitscontroles voorzien. Wat houdt dat precies in voor de werkgever?

Leestijd: Later lezen?

Zijn deze flitscontroles van toepassing voor jouw organisatie?

Thuiswerk is momenteel verplicht in elke organisatie, ongeacht de sector, de functie of het statuut van de werknemer. Er is echter een uitzondering op deze verplichting wanneer telewerken onmogelijk is omwille van de aard van de functie, de continuïteit van de bedrijfsvoering, van de activiteiten of van de dienstverlening.

Alle werkgevers moeten zich aan deze verplichting houden, maar de kans op een flitscontrole is groter in de dienstensector.

Wie mag nog naar de werkplek gaan?

Volgens de huidige wetgeving, mogen alleen werknemers voor wie telewerken onmogelijk is vanwege de aard van de functie, de continuïteit van de bedrijfsvoering, van de activiteiten of van de dienstverlening, op de werkplek aanwezig zijn.

Je kan dus rekening houden met de taken van je medewerkers, en niet enkel de functie. Wanneer je medewerker voor een deel van zijn takenpakket op de werkvloer aanwezig moet zijn, dan moet hij gedeeltelijk van thuis uit werken en enkel indien nodig op de werkvloer aanwezig zijn. Let wel, de persoonlijke situatie van een werknemer mag geen invloed hebben op het wel of niet telewerken. Indien er bijvoorbeeld thuis geluidsoverlast is, dan is dat geen geldige reden om naar kantoor te gaan.

Wat zijn je verplichtingen wanneer je werknemer naar de werkvloer komt?

Er zijn twee belangrijke verplichtingen die moeten worden nageleefd:

  • De werknemer moet in het bezit zijn van een attest dat de noodzaak van zijn aanwezigheid op de werkplek rechtvaardigt.
  • Er moeten passende preventieve maatregelen worden genomen. Al deze maatregelen zijn uitgewerkt in de sectorgids of, bij gebrek daaraan, in de generieke gids.

Let op, deze verplichtingen gelden voor alle werkgevers en werknemers. Een verkoopster moet bijvoorbeeld ook een attest kunnen voorleggen.

Hoe bereid je je voor op een flitscontrole op telewerk?

In deze checklist vind je alle sanitaire maatregelen die gecontroleerd kunnen worden door de sociale inspectie.

Deel dit artikel

Amandine Boseret

Geschreven door Amandine Boseret

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Bedrijven mogen afscheid nemen van mondmaskers en vaccinatiegraad opvragen
Werkgevers

Bedrijven mogen afscheid nemen van mondmaskers en vaccinatiegraad opvragen

30 september 2021 Miet Vanhegen

Vanaf 1 oktober 2021 is het dragen van een mondmasker niet langer verplicht, toch kunnen de regionale overheden het dragen van een mondmasker wél nog verplichten. Bovendien kunnen bedrijven ook de vaccinatiegraad binnen hun onderneming opvragen.

Lees meer
Hybride werken: op zoek naar een evenwicht
Werkgevers

Hybride werken: op zoek naar een evenwicht

29 september 2021 Miet Vanhegen

Dat 90 % van de ondernemingen voor een hybride werkvorm gaat, hadden weinig mensen twee jaar geleden durven denken. Het gaat echter nog om voorzichtige stapjes.

Lees meer
Welke coronasteunmaatregelen lopen af op 30 september 2021?
Werkgevers

Welke coronasteunmaatregelen lopen af op 30 september 2021?

29 september 2021 Ellen Van Grunderbeek

Slechts een deel van de economische coronasteunmaatregelen wordt verlengd, dat kondigde de federale regering afgelopen vrijdag aan. Op welke steunmaatregelen zal je niet langer een beroep kunnen doen?

Lees meer