Vorige

Ook in februari flitscontroles op telewerk

04 februari 2021 Amandine Boseret Werkgevers

Na een eerste reeks flitscontroles op telewerk in januari, worden er ook in februari flitscontroles voorzien. Wat houdt dat precies in voor de werkgever?

Leestijd: Later lezen?

Zijn deze flitscontroles van toepassing voor jouw organisatie?

Thuiswerk is momenteel verplicht in elke organisatie, ongeacht de sector, de functie of het statuut van de werknemer. Er is echter een uitzondering op deze verplichting wanneer telewerken onmogelijk is omwille van de aard van de functie, de continuïteit van de bedrijfsvoering, van de activiteiten of van de dienstverlening.

Alle werkgevers moeten zich aan deze verplichting houden, maar de kans op een flitscontrole is groter in de dienstensector.

Wie mag nog naar de werkplek gaan?

Volgens de huidige wetgeving, mogen alleen werknemers voor wie telewerken onmogelijk is vanwege de aard van de functie, de continuïteit van de bedrijfsvoering, van de activiteiten of van de dienstverlening, op de werkplek aanwezig zijn.

Je kan dus rekening houden met de taken van je medewerkers, en niet enkel de functie. Wanneer je medewerker voor een deel van zijn takenpakket op de werkvloer aanwezig moet zijn, dan moet hij gedeeltelijk van thuis uit werken en enkel indien nodig op de werkvloer aanwezig zijn. Let wel, de persoonlijke situatie van een werknemer mag geen invloed hebben op het wel of niet telewerken. Indien er bijvoorbeeld thuis geluidsoverlast is, dan is dat geen geldige reden om naar kantoor te gaan.

Wat zijn je verplichtingen wanneer je werknemer naar de werkvloer komt?

Er zijn twee belangrijke verplichtingen die moeten worden nageleefd:

  • De werknemer moet in het bezit zijn van een attest dat de noodzaak van zijn aanwezigheid op de werkplek rechtvaardigt.
  • Er moeten passende preventieve maatregelen worden genomen. Al deze maatregelen zijn uitgewerkt in de sectorgids of, bij gebrek daaraan, in de generieke gids.

Let op, deze verplichtingen gelden voor alle werkgevers en werknemers. Een verkoopster moet bijvoorbeeld ook een attest kunnen voorleggen.

Hoe bereid je je voor op een flitscontrole op telewerk?

In deze checklist vind je alle sanitaire maatregelen die gecontroleerd kunnen worden door de sociale inspectie.

Deel dit artikel

Amandine Boseret

Geschreven door Amandine Boseret

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

‘Alle hens aan dek’: Vlaams relanceplan krijgt stilaan vorm
Werkgevers

‘Alle hens aan dek’: Vlaams relanceplan krijgt stilaan vorm

28 april 2021 Inge Verdonck

De Vlaamse Regering en de Vlaamse sociale partners hebben een akkoord bereikt over de relance van de Vlaamse arbeidsmarkt. Doel van het plan is zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen om onze gehavende economie opnieuw op de rails te krijgen.

Lees meer
Geen reisverbod meer: gevolgen voor werkgevers
Werkgevers

Geen reisverbod meer: gevolgen voor werkgevers

27 april 2021 Ellen Van Grunderbeek

Het verbod op niet-essentiële reizen is sinds 19 april opgeheven. Door het opheffen van het reisverbod herleven de eerder ingevoerde regels van testen en quarantaine. We brengen de gevolgen in kaart als je werknemer de komende periode de grens oversteekt.

Lees meer
Nieuw steunpakket voor horeca en zwaar getroffen sectoren
Werkgevers

Nieuw steunpakket voor horeca en zwaar getroffen sectoren

22 april 2021 Ellen Van Grunderbeek

De federale regering heeft een bijkomend sociaaleconomisch steunpakket klaar voor de heropstart van verschillende sectoren. In dit artikel geven we je een overzicht van de nieuwe steunmaatregelen.

Lees meer