Vorige

Ouderschapverlof piekt tijdens de zomermaanden

01 juli 2019 Werkgevers

Tijdens de zomermaanden stijgt het aantal medewerkers dat ouderschapsverlof opneemt fors. Zo hebben mama’s en papa’s die kinderen jonger dan 12 jaar hebben, een hele maand vakantie om bij hun kinderen te zijn. In totaal gaat het om meer dan 6 op 1.000 medewerkers in België die een hele zomermaand afwezig zijn.

Leestijd: Later lezen?

Twee derde van het ouderschapsverlof in de zomer is voor de mama’s

Op basis van cijfers, verzameld bij 40.000 werkgevers, blijkt dat 0,66% van de werknemers speciaal tijdens de zomermaanden ouderschapsverlof opneemt. Het gaat om 8 op 1.000 vrouwen en net geen 5 op 1.000 mannen. Mama’s nemen dus vaker dan papa’s tegelijk met de kinderen vakantie. Uiteraard kan ook in eenzelfde gezin elk van de ouders een maand voor zijn rekening nemen.

De flexibilisering van het ouderschapsverlof biedt meer ruimte

Sinds juni is het mogelijk voor ouders om ouderschapsverlof flexibeler in te zetten. Zo kan een ouder verlof aanvragen voor kortere periodes en is er voor werkgevers en medewerkers meer ruimte om te onderhandelen. Daarbij blijft het uiteraard belangrijk om goede afspraken te maken.

Ouderschapsverlof: Acerta helpt je uit de nood

Er zijn heel wat administratieve formaliteiten bij tijdskrediet of ouderschapsverlof. Laat je ondersteunen door de experts van Acerta.

Meer info

Maandelijkse nieuwsbrief

Interesse voor juridische actualiteit en de nieuwste trends in hr? Je leest het elke maand in de nieuwsbrief.

Schrijf in

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Wat als je medewerker deeltijds wil werken?
Werkgevers

Wat als je medewerker deeltijds wil werken?

07 maart 2022 Liselot Baert

Wil jouw medewerker graag deeltijds werken? We geven je een overzicht van de mogelijkheden en bijhorende formaliteiten.

Lees meer
Het potentieel van parttime medewerkers
Werkgevers

Het potentieel van parttime medewerkers

22 juni 2021 Dirk Vanderhoydonck

Het aantal werknemers dat voltijds aan de slag is, zit in de lift. Tegelijkertijd daalt het percentage werknemers dat minder dan vier vijfde aan de slag is. Wat leren die cijfers ons?

Lees meer
Jobmobiliteit neemt opnieuw toe op de arbeidsmarkt
Werkgevers

Jobmobiliteit neemt opnieuw toe op de arbeidsmarkt

26 mei 2021 Nele Ronsmans

Tijdens de eerste lockdown hielden werknemers angstvallig vast aan de baan die ze hadden. Hierdoor bereikte de jobmobiliteit zijn laagste niveau in 10 jaar. Nu de economie zich stabiliseert, durven werknemers opnieuw uitkijken naar een andere job. Wat kan jij doen om waardevol talent aan boord te houden?

Lees meer