Vorige

Reisverbod en uitgebreide isolatie: welke gevolgen zijn er voor bedrijven?

25 januari 2021 Werkgevers
Ellen Van Grunderbeek

Het overlegcomité heeft afgelopen vrijdag nieuwe maatregelen aangekondigd. Vanaf 27 januari zal er onder andere een verbod zijn voor niet essentiële reizen en een uitbreiding van de isolatieperiode na een positieve coronatest. De nieuwe maatregelen gelden (voorlopig) tot 1 maart 2021.We geven je een overzicht van de nieuwe maatregelen die een impact kunnen hebben op bedrijven.

Leestijd: Later lezen?

Beperking van het internationale reisverkeer

Reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika

Vanaf 25 januari zullen alle reizigers die vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en Zuid-Amerika naar België reizen verplicht tien dagen in quarantaine moeten gaan en een coronatest moeten afleggen op dag 1 en dag 7.

Beperking niet-essentiële reizen

Vanaf 27 januari zijn de verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden – ongeacht het vervoermiddel – van en naar België verboden. Het reisverbod zal gecontroleerd worden.

Verplaatsingen om andere redenen blijven mogelijk:

  • professionele redenen voor de uitoefening van de professionele activiteit;
  • dwingende gezinsredenen (bv. verplaatsingen in het kader van co-ouderschap, begrafenis);
  • humanitaire redenen (bv. medische reden);
  • studieredenen;
  • redenen in het dagelijks leven van inwoners van grensregio’s (bv. dagelijkse boodschappen);
  • andere diverse redenen (bv. een verhuizing).  

Wie zich om één van deze essentiële redenen vanuit en naar België verplaatst, zal steeds een verklaring op eer moeten kunnen voorleggen via een modelformulier (ter beschikking gesteld door de minister van Binnenlandse Zaken). Die verklaring moet gelinkt worden aan het verplicht in te vullen Passenger Location Form, en ondersteund worden door de nodige documenten.

Dubbele test bij aankomst

De bedoeling is om elke niet-resident die naar België reist, naast de verplichte negatieve test voorafgaand aan het vertrek, bij aankomst in België nogmaals te testen.

Verlengde isolatie

Mensen die positief testen op COVID-19 zullen vanaf 27 januari tot 10 dagen in isolatie moeten (in plaats van zeven dagen).

Na een hoogrisicocontact of reis naar ons land blijft de duur van quarantaine tien dagen. Die duur kan worden ingekort tot minimum zeven dagen op voorwaarde van een negatieve test die ten vroegste wordt afgenomen zeven dagen na de blootstelling.

Perspectief voor niet-medische contactberoepen

Het overlegcomité zal op 5 februari de besmettingscijfers evalueren met het oog op een eventuele heropening van de niet-medische contactberoepen (kappers, schoonheidssalons).

Blijf op de hoogte van de coronamaatregelen

Je zit ongetwijfeld met veel vragen over de gevolgen van de coronamaatregelen. Aan de hand van veelgestelde vragen biedt Acerta je hier antwoorden.

FAQ Werkgevers

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer
Werkgevers

Collectief ontslag: hoe pak je dit aan als bedrijf?

20 maart 2024
Glenn van Oevelen

Moet je bedrijf noodgedwongen overgaan tot ontslag? Er zijn heel wat vragen: wat moet je meteen in orde brengen, welke procedures moet je volgen en wat met je werknemers?

Lees meer