Vorige

Reizen in coronatijden: wat zijn de gevolgen voor je werknemers?

04 augustus 2020 Annelies Bries Werkgevers

Wat als je werknemers op vakantie gaan naar een oranje of rode zone? Thuiswerken biedt voor heel wat werknemers een oplossing bij hun terugkomst. Zij kunnen na hun vakantie meteen terug aan het werk vanuit hun ‘home office’. Maar wat als thuiswerken niet mogelijk is? Mag je dan beroep doen op tijdelijke werkloosheid voor je werknemers? En wat als je werknemer zijn vakantieaanvraag wil annuleren omdat zijn bestemming plots oranje of rood kleurt?

Leestijd: Later lezen?
Situatie 1: Je werknemer keert terug uit een rode zone, die al rood was op het moment van vertrek

Is je werknemer op vakantie naar een rode zone, die al rood was op het moment dat hij vertrok? Dan is hij verplicht om in quarantaine te blijven, en zal hij ongerechtvaardigd afwezig zijn wanneer hij bij zijn terugkeer in quarantaine moet. Dat wil dus zeggen dat je werknemer geen vergoeding kan vragen aan jou als werkgever, en hij ook geen vergoeding van de RVA kan eisen. Er is immers geen sprake van overmacht, omdat de werknemer er bewust voor gekozen heeft om naar een gebied te reizen dat door de overheid verboden werd.

Situatie 2: Je werknemer keert terug uit een rode zone, die op het moment van vertrek nog niet als rood geclassificeerd  was

Indien je werknemer uit een rode zone terugkomt, die nog niet rood was op het moment dat hij vertrok naar die bestemming, dan kan hij of zij wél op tijdelijke werkloosheid geplaatst worden tijdens de quarantaineperiode en hoeft de werkgever geen loon te betalen.

Je werknemer zal een quarantaineattest, afgegeven door zijn arts, moeten kunnen voorleggen als hij in aanmerking wil komen voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht én bovendien moet het onmogelijk zijn om het werk uit te voeren tijdens de quarantaine (bijvoorbeeld wanneer thuiswerken onmogelijk is voor zijn werk).

Situatie 3: Je werknemer keert terug uit een oranje zone, die wel of niet geclassificeerd was als oranje op het moment van vertrek

Heeft jouw werknemer zijn vakantie doorgebracht in een oranje zone? Dan beveelt de overheid aan dat hij in quarantaine gaat en zich laat testen op het virus. Er is echter geen verplichting, en de werkgever kan ook niet eisen dat de werknemer in quarantaine gaat (zeker niet als er geen symptomen zijn). Je kan wel opteren voor een thuiswerkprocedure voor alle werknemers die terugkeren uit een oranje zone, indien de functie dat toelaat. Is thuiswerk niet mogelijk en oordeelt de arts dat een quarantaine noodzakelijk is, dan kan je werknemer aanspraak maken op een uitkering van RVA omwille van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Hiervoor moet de werknemer een quarantaineattest kunnen voorleggen afgeleverd door zijn arts.

Situatie 4: Je werknemer wil zijn vakantieaanvraag annuleren omdat zijn vakantiebestemming in een oranje of rode zone is

Sommige werknemers zien de kleurcode van hun vakantiebestemming veranderen naar oranje of rood, en willen liever hun vakantie annuleren. Als die vakantiedagen individueel vastgelegd zijn tussen werkgever en werknemer, dan kunnen de vastgelegde data enkel in onderling akkoord wijzigen. Als werkgever kan je dus wel of niet akkoord gaan met de wijziging. Als je werknemer zijn vakantieaanvraag annuleert, moet je er rekening mee houden dat de resterende vakantiedagen op een kortere periode opgenomen zullen moeten worden. Bekijk dus zeker de planning voor het najaar en zorg ervoor dat je business continuity niet in het gedrang komt.

Heeft deze crisis je werkorganisatie overhoop gehaald?

Dan heb je nu de kans om je hr-beleid efficiënt, flexibel en futureproof te maken. Acerta helpt je op weg.

Verbeter je personeelsbeleid

Deel dit artikel

acerta-annelies-bries.png

Geschreven door Annelies Bries

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Strengere maatregelen vanwege omikronvariant
Werkgevers

Strengere maatregelen vanwege omikronvariant

30 december 2021 Ellen Van Grunderbeek

Het overlegcomité kwam op 22 december 2021 opnieuw samen om bijkomende maatregelen te treffen in de strijd tegen de oprukkende omikronvariant. We geven je een overzicht van de bijkomende maatregelen die, bovenop de bestaande maatregelen, vanaf zondag 26 december 2021 ingaan.

Lees meer
Werkgevers krijgen meer tijd om coronapremie te bestellen
Werkgevers

Werkgevers krijgen meer tijd om coronapremie te bestellen

28 december 2021 Nele Mertens

Je kan je medewerkers bedanken met een coronapremie van maximaal 500 euro. Aangezien er in sommige sectoren nog geen sectoraal akkoord is, krijgen werkgevers meer tijd om een coronapremie te bestellen.

Lees meer
Welke steunmaatregelen loodsen getroffen sectoren door vierde coronagolf?
Werkgevers

Welke steunmaatregelen loodsen getroffen sectoren door vierde coronagolf?

13 december 2021 Nele Mertens

De regering heeft op 10 december beslist om enkele bestaande steunmaatregelen te verlengen en ook om nieuwe steunmaatregelen in het leven te roepen. Via deze steunmaatregelen willen ze de sectoren die het zwaarst getroffen worden door de beperkende coronamaatregelen steunen.

Lees meer