Vorige

Sociale Verkiezingen 2020: elektronisch stemmen vanop de werkplek

30 april 2019 Werkgevers

De werkvloer van de toekomst is er één waarbij technologie de werknemers ondersteunt. Geen wonder dat er zo vaak met de term ‘digitalisering’ om de oren geslagen wordt. Zelfs bij de sociale verkiezingen dringt de digitalisering door, en moedigen de sociale partners een modernisering van de procedure aan. Daarin zijn ze geslaagd: vanaf 2020 is het toegestaan om te stemmen vanop de werkplek. Dankzij het systeem van e-voting hoeven medewerkers hun bureau niet eens te verlaten.

Leestijd: Later lezen?

Mogelijkheden rond e-voting uitgebreid

In Belgisch Staatsblad van vandaag verscheen het wetsvoorstel dat de mogelijkheden rond e-voting gevoelig uitbreidt. Voortaan kunnen medewerkers hun stem uitbrengen in een elektronische stembus of vanop hun gebruikelijke werkplek. Stemmen doen ze via een computer die in verbinding staat met het bedrijfsnetwerk, mits goedkeuring van de ondernemingsraad, het CPBW of – als deze overlegorganen er nog niet zijn – in akkoord met de vakbondsafvaardiging.

Opmerkelijk is dat de beslissing om elektronisch te stemmen niet meer unaniem genomen moet worden, zoals het geval was tot in 2016. Een meerderheid volstaat om e-voting in je organisatie in het leven te roepen. Het is echter van cruciaal belang om goede interne afspraken te maken die het geheim van de stemming garanderen en beïnvloeding tijdens het stemmen voorkomen.

Stemmen op papier versus elektronisch stemmen

Het grote verschil tussen de traditionele stembusgang en e-voting? Bedrijven hoeven geen fysieke stembussen meer te installeren in de vestigingen waar er stembureaus zijn. Bovendien moeten die stembussen niet meer vervoerd en geplaatst worden, wat ook de bewaking en verzegeling ervan vereenvoudigt. De bewaking van de elektronische stembureaus gebeurt vanop één centrale locatie waar alles gemonitord wordt. En dus niet meer bij de afzonderlijke stembussen.

Traditionele stembussen Elektronische stembussen
Fysieke stembussen, die geïnstalleerd en gecontroleerd moeten worden Elektronische stembussen zijn volledig gedematerialiseerd en vereisen geen installatie

Afzonderlijke stembussen voor:

  • ieder stembureau;
  • ieder orgaan;
iedere categorie van werknemers.
Eenzelfde stembus die gedeeld wordt tussen de vestigingen/stembureaus
Manuele verzegeling van de stembussen voor transport en telling Geen verzegeling en transport vereist, wel een elektronische verzegeling
Manuele verplaatsing en telling van de stembussen Geen logistieke handelingen nodig, telling gebeurt automatisch
Controle door verschillende groepen mensen in ieder stembureau Controle op één centraal punt door één groep mensen

 

 

Wat onveranderd blijft, is de verplichte aanwezigheid van 6 verschillende personen, zijnde de voorzitter, de secretaris en de bijzitters. Al gaan hun rollen er anders uitzien.

 

Minder administratie en meer participatie

Het installeren en bemannen van de stembussen, het tellen en hertellen van de stemmen, … Er kruipt behoorlijk wat tijd in de opzetting en de verwerking van de traditionele ‘papieren’ stembusgang. Het systeem van e-voting levert je - naast een eenvoudigere organisatie en vlottere administratieve afhandeling - een snellere, veiligere en efficiëntere telling op. Met 100% geldige stemmen als resultaat. Geen discussies meer over betrouwbaarheid, want de computer geeft een foutmelding wanneer de gebruiker iets verkeerd invult.

Zeker wanneer de werknemers over verschillende locaties worden tewerkgesteld, beperkt e-voting onnodig werkverlet aanzienlijk. Door de toegankelijke en flexibele procedure, zullen je stemgerechtigde medewerkers sneller geneigd zijn hun stem uit te brengen. Je wint dus tijd, kosten en stemmers.

Succesvolle sociale verkiezingen in 2020?

Acerta gidst je erdoor.

Met de ondersteuning van partner Elegio, die digitale stemoplossingen op maat biedt, maken we van jouw verkiezingen een voltreffer.

Lees meer

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Opschorting sociale verkiezingen mei 2020
Werkgevers

Opschorting sociale verkiezingen mei 2020

27 maart 2020 Marlies Santermans

Nu de coronacrisis ook België getroffen heeft, is de Groep van Tien tot de conclusie gekomen dat het organiseren van de sociale verkiezingen tijdelijk niet meer mogelijk is.

Lees meer
Sociale verkiezingen: wat is de ‘occulte periode’?
Werkgevers

Sociale verkiezingen: wat is de ‘occulte periode’?

02 december 2019 Marlies Santermans

De procedure voor de sociale verkiezingen zal deze maand van start gaan. De verkiezingsdag zelf valt in mei 2020. Sociale verkiezingen zijn verplicht voor bedrijven die meer dan vijftig of honderd mensen tewerk stellen.

Lees meer
De sociale verkiezingen zijn in aantocht
Werkgevers

De sociale verkiezingen zijn in aantocht

04 september 2019

In 2020 zijn er opnieuw sociale verkiezingen. Heel wat bedrijven zijn druk bezig met de voorbereidingen, want de verkiezingsprocedure zelf start immers al in december 2019.

Lees meer