Vorige

Sociale Verkiezingen 2020: elektronisch stemmen vanop de werkplek

30 april 2019 Werkgevers

De werkvloer van de toekomst is er één waarbij technologie de werknemers ondersteunt. Geen wonder dat er zo vaak met de term ‘digitalisering’ om de oren geslagen wordt. Zelfs bij de sociale verkiezingen dringt de digitalisering door, en moedigen de sociale partners een modernisering van de procedure aan. Daarin zijn ze geslaagd: vanaf 2020 is het toegestaan om te stemmen vanop de werkplek. Dankzij het systeem van e-voting hoeven medewerkers hun bureau niet eens te verlaten.

Leestijd: Later lezen?

Mogelijkheden rond e-voting uitgebreid

In Belgisch Staatsblad van vandaag verscheen het wetsvoorstel dat de mogelijkheden rond e-voting gevoelig uitbreidt. Voortaan kunnen medewerkers hun stem uitbrengen in een elektronische stembus of vanop hun gebruikelijke werkplek. Stemmen doen ze via een computer die in verbinding staat met het bedrijfsnetwerk, mits goedkeuring van de ondernemingsraad, het CPBW of – als deze overlegorganen er nog niet zijn – in akkoord met de vakbondsafvaardiging.

Opmerkelijk is dat de beslissing om elektronisch te stemmen niet meer unaniem genomen moet worden, zoals het geval was tot in 2016. Een meerderheid volstaat om e-voting in je organisatie in het leven te roepen. Het is echter van cruciaal belang om goede interne afspraken te maken die het geheim van de stemming garanderen en beïnvloeding tijdens het stemmen voorkomen.

Stemmen op papier versus elektronisch stemmen

Het grote verschil tussen de traditionele stembusgang en e-voting? Bedrijven hoeven geen fysieke stembussen meer te installeren in de vestigingen waar er stembureaus zijn. Bovendien moeten die stembussen niet meer vervoerd en geplaatst worden, wat ook de bewaking en verzegeling ervan vereenvoudigt. De bewaking van de elektronische stembureaus gebeurt vanop één centrale locatie waar alles gemonitord wordt. En dus niet meer bij de afzonderlijke stembussen.

Traditionele stembussen Elektronische stembussen
Fysieke stembussen, die geïnstalleerd en gecontroleerd moeten worden Elektronische stembussen zijn volledig gedematerialiseerd en vereisen geen installatie

Afzonderlijke stembussen voor:

  • ieder stembureau;
  • ieder orgaan;
iedere categorie van werknemers.
Eenzelfde stembus die gedeeld wordt tussen de vestigingen/stembureaus
Manuele verzegeling van de stembussen voor transport en telling Geen verzegeling en transport vereist, wel een elektronische verzegeling
Manuele verplaatsing en telling van de stembussen Geen logistieke handelingen nodig, telling gebeurt automatisch
Controle door verschillende groepen mensen in ieder stembureau Controle op één centraal punt door één groep mensen

 

 

Wat onveranderd blijft, is de verplichte aanwezigheid van 6 verschillende personen, zijnde de voorzitter, de secretaris en de bijzitters. Al gaan hun rollen er anders uitzien.

 

Minder administratie en meer participatie

Het installeren en bemannen van de stembussen, het tellen en hertellen van de stemmen, … Er kruipt behoorlijk wat tijd in de opzetting en de verwerking van de traditionele ‘papieren’ stembusgang. Het systeem van e-voting levert je - naast een eenvoudigere organisatie en vlottere administratieve afhandeling - een snellere, veiligere en efficiëntere telling op. Met 100% geldige stemmen als resultaat. Geen discussies meer over betrouwbaarheid, want de computer geeft een foutmelding wanneer de gebruiker iets verkeerd invult.

Zeker wanneer de werknemers over verschillende locaties worden tewerkgesteld, beperkt e-voting onnodig werkverlet aanzienlijk. Door de toegankelijke en flexibele procedure, zullen je stemgerechtigde medewerkers sneller geneigd zijn hun stem uit te brengen. Je wint dus tijd, kosten en stemmers.

Acerta gidst je door de sociale verkiezingen

Onze experts adviseren, springen bij waar je nodig, of ondersteunen je doorheen het proces. Zo ben je zeker dat ook jouw sociale verkiezingen vlot verlopen.

Meer over sociale verkiezingen

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Sectoraal akkoord PC 200: hogere lonen en fietsvergoeding
Werkgevers

Sectoraal akkoord PC 200: hogere lonen en fietsvergoeding

03 november 2021 Annelies Bries

In het algemeen paritair comité van de bedienden (PC 200) werd een ontwerp van sectorakkoord voor de jaren 2021-2022 opgemaakt. Hier lees je alvast welke afspraken op tafel liggen.

Lees meer
De tien hebben een sociaal akkoord. Wat staat erin?
Werkgevers

De tien hebben een sociaal akkoord. Wat staat erin?

08 juni 2021 Tom Dirix

De sociale partners in de groep van 10 bereikten een akkoord over 4 grote thema’s: het gewaarborgd gemiddeld minimummaandinkomen, de einde loopbaan, overuren en de aanvullende pensioenen.

Lees meer
Sociale partners bereiken akkoord over welvaartsenveloppe
Werkgevers

Sociale partners bereiken akkoord over welvaartsenveloppe

21 april 2021 Tom Dirix

Op maandag 19 april werden de sociale partners het op de valreep eens over een aanpassing van de zogenaamde welvaartsenveloppe. Wat is de welvaartsenveloppe? Waarom is het belangrijk? En wat is er precies afgesproken?

Lees meer