Vorige

Steun de vaccinatiecampagne, laat je medewerker(s) als vrijwilliger(s) helpen

12 februari 2021 Werkgevers
Amandine Boseret

Het coronavaccin geeft werkgevers en werknemers terug perspectief. Als werkgever kan je de vaccinatiecampagne steunen door je medewerkers te laten helpen als vrijwilliger. Zo draag je je steentje bij en help je met de laatste loodjes van deze moeilijke periode. Maar hoe kan je dit organiseren? Kan je je medewerkers vrijgeven?  Hoe kan je misbruik voorkomen? Moet je nog steeds loon betalen? Hieronder geven we je een overzicht van de verschillende opties met hun aandachtspunten en hun voordelen.

Leestijd: Later lezen?

Wettig afwezig zonder loon

Een eerste optie is om één of meerdere gewettigde, onbezoldigde afwezigheidsdagen te voorzien. Hiervoor moet je duidelijke afspraken maken met de werknemer, onder andere over:

  • het aantal dagen;
  • duur van dit recht;
  • mogelijke gevolgen op de rechten van de werknemer
  • regeling voor deeltijdse werknemers
  • ….

Deze onbezoldigde dagen worden in principe niet gelijkgesteld voor de vakantiedagen en het pensioen van de werknemer.

Uren afwezigheid terug inhalen

Je medewerkers hoeven geen volledige dag afwezig te zijn. Ze kunnen eventueel enkele uren vrijwilligerswerk in een vaccinatiecentrum verrichten, en daarna hun uren op een ander moment inhalen. Dat kan bijvoorbeeld via glijdende werktijden.

Klein verlet

Een volgende optie is om je medewerkers klein verlet te geven. Via omstandigheidsverlof of klein verlet mogen werknemers vanwege bepaalde gebeurtenissen afwezig zijn met behoud van loon. Over welke gebeurtenissen het precies gaat, staat in de wet. Zo mag een werknemer bijvoorbeeld twee dagen vrij nemen voor zijn trouw. Een sector of werkgever mogen echter ook voor andere gebeurtenissen klein verlet toestaan dan wettelijk bepaald is. Dus ook voor vrijwilligerswerk in een vaccinatiecentrum.

Je kan deze mogelijkheid invoeren via een bijlage aan de arbeidsovereenkomst, de aanpassing van een arbeidsreglement of via een cao. Als je dit klein verlet enkel dit jaar of enkel voor een bepaalde periode van het jaar wilt toekennen, moet je ervoor zorgen dat dit uitdrukkelijk in de met de werknemers gesloten schriftelijke overeenkomsten wordt bepaald.

Je werknemer kan van het vaccinatiecentrum een vergoeding voor vrijwilligerswerk ontvangen om de kosten van de vrijwilligersactiviteit te dekken. Deze vergoeding is al dan niet forfaitair. In principe zal er geen probleem zijn met de bezoldiging die je aan je werknemer betaalt en de forfaitaire vergoeding die hij van het vaccinatiecentrum ontvangt. Let er echter op dat je je werknemer die dag geen verplaatsingsvergoeding betaalt en dat je geen groep of bedrijfseenheid met het vaccinatiecentrum vormt.

Waarom klein verlet?

Het klein verlet is onderhevig aan een welbepaalde reden die de werknemer moet kunnen rechtvaardigen. Door te kiezen voor een klein verlet  in plaats van een extra verlofdag kan je dus misbruik voorkomen.

Bovendien gaat het om een betaalde afwezigheid die door de wet is omkaderd zoals bijvoorbeeld voor de manier waarop het “normale loon” moet worden berekend, de gelijkstelling voor vakantiedagen, de manier waarop deze vrije dag wordt toegekend aan deeltijdse werknemers... Je vermijdt dus heel wat praktische conflicten.

Een stap verder gaan…

Wil je nog verder gaan en ben je bereid je werknemers voor langere tijd te laten werken in een organisatie of structuur met een gebrek aan personeel? Of wil je gewoon je werknemers die tijdelijk arbeidsongeschikt zijn de kans geven om zich nuttig te maken of opnieuw aan het werk te gaan? Aarzel niet om het platform Bridge te raadplegen en je zal zien dat het soms eenvoudiger is dan het lijkt om als werkgever een maatschappelijke bijdrage te leveren.

Ontdek het platform Bridge

Pak je personeelsoverschot of -tekort aan door je werknemers tijdelijk uit te wisselen met een andere werkgever. Meer informatie vind je op ons platform Bridge, of herbekijk ons webinar.

Deel dit artikel

Amandine Boseret_acerta

Geschreven door Amandine Boseret

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer